URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 13:01

Planșeul parcării subterane din strada Independenței a început să crape, la doar 9 luni de la inaugurare. Vezi de ce! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planșeul parcării subterane din strada Independenței a început să crape, la doar 9 luni de la inaugurarea construcției.

Fisuri late de 1 centimetru...

În suprafața de beton peste care urmează să fie amenajată o piațetă publică, în porțiunea casei scărilor, au apărut peste iarnă fisuri lungi de câțiva metri, cu o lățime de peste 1 centimetru în care încape un deget.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta, spune că fisurile nu prezintă niciun pericol pentru integritatea clădirii.

„Clădirea parcării este formată din trei corpuri independente. Între ele s-au lăsat rosturi de dilatare pentru perioadele de iarnă, când betonul se contractă, și de vară, când își revine”, a spus edilul.

„O problemă estetică...”

Poziția primarului este susținută și de proiectantul de structuri de rezistență care a avizat proiectul parcării.

„Deasupra parcării a fost turnată o șapă nearmată de 3 - 5 centimetri, cu scopul de a proteja hidroizolația de dedesubt de o eventuală agresiune mecanică. Crăpăturile au apărut la circa 5 metri distanță de rostul de dilatare dintre tronsonul 1 și 2 al parcării. Șapa nu a cedat exact pe rost, ci unde a fost mai slăbită”, a declarat proiectantul Bogdan Roșca.

Specialistul spune că apariția fisurilor este firească, având în vedere variațiile de temperatură de peste iarnă, dar și că ar fi putut fi evitată.

„Este o problemă estetică pe care constructorul ar fi putut-o evita dacă ar fi tăiat șapa de-a lungul rostului de dilatare și atunci fisura nu s-ar mai fi propagat în altă parte. Probabil nu a tăiat-o de teamă să nu ajungă la hidroizolație și să o ciupească”, a spus Roșca.

Proiectantul a afirmat că problema va fi înlăturată la amenajarea piațetei de deasupra parcării, când rosturile de dilatare, care se vor regăsi inclusiv în pavajul final, vor fi acoperite cu un material elastic.

Zece ani de garanție

Un argument al beneficiarului că fisurile sunt doar superficiale este faptul că precipitațiile de peste iarnă nu s-au infiltrat în incintă.

„Dacă ar fi fost crăpături, apa s-ar fi infiltrat în tavanul parcării, lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat BIHOREANULUI Liviu Andrica, directorul ADP, societatea Primăriei care a gestionat construcția parcării.

Directorul a mai precizat că parcarea subterană este în garanție și orice defecțiune apărută la imobil va trebui remediată de constructor pe propria cheltuială timp de 10 ani de la predarea clădirii.

Construcția parcării subterane a început în anul 2015, fiind dată în folosință în iunie 2020. Investiţia a trenat până la refacerea proiectului şi identificarea celor mai bune soluţii tehnice, având în vedere că este singura parcare din România construită în albia unui râu.

Parcarea cu 460 de locuri, din care 6 destinate persoanelor cu dizabilităţi şi 4 dotate cu staţii de încărcare pentru maşinile electrice, a costat în final 35,9 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
FMF Oradea loveste din nou
Sa nu prevezi o plasa armata la atita suprafata,sau rosturi controlate de dilatare? Universitatea Oradea,ambitia unchiului de a produce medici si ingineri,ne va bintui multa vreme de aici inainte.Vorba unui grobian,taranoi,a carui studii maxima sunt scoala de soferi:"Ma pish pe facultatea ta!". Pisa-te ,i-am raspuns ,iti dau adresa din timisoara,poti folosi google map pina acolo,ca sa nu-ti epuizezi intelectul...Era doar un business,de ce sa-si cheltuie odraslele bihorenilor banii pe la timisoara si cluj,cind le putem oferi noi niste oportunitati.Suntem pe val,primele promotii au ajuns la maturitate profesionala,sunt doctori plini,sefi de lucrari,de proiecte,de sectie,de spitale...directori.Typhoon
Postat 23 Februarie 2021, 20:13 de excalibur
Merge în ton cu amplasamentul ...
... iar ca piscină auto își intră, de acum înainte, în normalitatea deja prevăzută de niște cârcotași !?!
Postat 23 Februarie 2021, 16:02 de CrisDumi
faceti diferenta
Va rog faceti diferenta intre fisuri si crapaturi. Fisuri e una crapaturi e alta. Bibliografie: BETON 1, 2 , 3
Postat 23 Februarie 2021, 14:53 de Christa
pe subiect
Sa ne spuna dl proiectant care este efectul tangentialei la nivelul izolatiei. Bineinteles daca se stie ce este aia si daca cunoaste efectele asupra starturilor inferioare. Cat despre parerea ca nu s-a infiltrat ...acum.....e o chestiune de moment. Apar diferente de tensiuni si apa probabil a zis ca nu va mai merge mai departe nu va ingheta si gehata nu se va dilata. Recomand fizica constructiilor + materiale de constructii. Dar ca sa fim in ritmul umorului.....propun sa ramana totul asa luand in considerare ca nu este o problema. Nu-i asa?
Postat 23 Februarie 2021, 14:16 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON