URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2021, 13:01

Planșeul parcării subterane din strada Independenței a început să crape, la doar 9 luni de la inaugurare. Vezi de ce! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planșeul parcării subterane din strada Independenței a început să crape, la doar 9 luni de la inaugurarea construcției.

Fisuri late de 1 centimetru...

În suprafața de beton peste care urmează să fie amenajată o piațetă publică, în porțiunea casei scărilor, au apărut peste iarnă fisuri lungi de câțiva metri, cu o lățime de peste 1 centimetru în care încape un deget.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta, spune că fisurile nu prezintă niciun pericol pentru integritatea clădirii.

„Clădirea parcării este formată din trei corpuri independente. Între ele s-au lăsat rosturi de dilatare pentru perioadele de iarnă, când betonul se contractă, și de vară, când își revine”, a spus edilul.

„O problemă estetică...”

Poziția primarului este susținută și de proiectantul de structuri de rezistență care a avizat proiectul parcării.

„Deasupra parcării a fost turnată o șapă nearmată de 3 - 5 centimetri, cu scopul de a proteja hidroizolația de dedesubt de o eventuală agresiune mecanică. Crăpăturile au apărut la circa 5 metri distanță de rostul de dilatare dintre tronsonul 1 și 2 al parcării. Șapa nu a cedat exact pe rost, ci unde a fost mai slăbită”, a declarat proiectantul Bogdan Roșca.

Specialistul spune că apariția fisurilor este firească, având în vedere variațiile de temperatură de peste iarnă, dar și că ar fi putut fi evitată.

„Este o problemă estetică pe care constructorul ar fi putut-o evita dacă ar fi tăiat șapa de-a lungul rostului de dilatare și atunci fisura nu s-ar mai fi propagat în altă parte. Probabil nu a tăiat-o de teamă să nu ajungă la hidroizolație și să o ciupească”, a spus Roșca.

Proiectantul a afirmat că problema va fi înlăturată la amenajarea piațetei de deasupra parcării, când rosturile de dilatare, care se vor regăsi inclusiv în pavajul final, vor fi acoperite cu un material elastic.

Zece ani de garanție

Un argument al beneficiarului că fisurile sunt doar superficiale este faptul că precipitațiile de peste iarnă nu s-au infiltrat în incintă.

„Dacă ar fi fost crăpături, apa s-ar fi infiltrat în tavanul parcării, lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat BIHOREANULUI Liviu Andrica, directorul ADP, societatea Primăriei care a gestionat construcția parcării.

Directorul a mai precizat că parcarea subterană este în garanție și orice defecțiune apărută la imobil va trebui remediată de constructor pe propria cheltuială timp de 10 ani de la predarea clădirii.

Construcția parcării subterane a început în anul 2015, fiind dată în folosință în iunie 2020. Investiţia a trenat până la refacerea proiectului şi identificarea celor mai bune soluţii tehnice, având în vedere că este singura parcare din România construită în albia unui râu.

Parcarea cu 460 de locuri, din care 6 destinate persoanelor cu dizabilităţi şi 4 dotate cu staţii de încărcare pentru maşinile electrice, a costat în final 35,9 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
FMF Oradea loveste din nou
Sa nu prevezi o plasa armata la atita suprafata,sau rosturi controlate de dilatare? Universitatea Oradea,ambitia unchiului de a produce medici si ingineri,ne va bintui multa vreme de aici inainte.Vorba unui grobian,taranoi,a carui studii maxima sunt scoala de soferi:"Ma pish pe facultatea ta!". Pisa-te ,i-am raspuns ,iti dau adresa din timisoara,poti folosi google map pina acolo,ca sa nu-ti epuizezi intelectul...Era doar un business,de ce sa-si cheltuie odraslele bihorenilor banii pe la timisoara si cluj,cind le putem oferi noi niste oportunitati.Suntem pe val,primele promotii au ajuns la maturitate profesionala,sunt doctori plini,sefi de lucrari,de proiecte,de sectie,de spitale...directori.Typhoon
Postat 23 Februarie 2021, 20:13 de excalibur
Merge în ton cu amplasamentul ...
... iar ca piscină auto își intră, de acum înainte, în normalitatea deja prevăzută de niște cârcotași !?!
Postat 23 Februarie 2021, 16:02 de CrisDumi
faceti diferenta
Va rog faceti diferenta intre fisuri si crapaturi. Fisuri e una crapaturi e alta. Bibliografie: BETON 1, 2 , 3
Postat 23 Februarie 2021, 14:53 de Christa
pe subiect
Sa ne spuna dl proiectant care este efectul tangentialei la nivelul izolatiei. Bineinteles daca se stie ce este aia si daca cunoaste efectele asupra starturilor inferioare. Cat despre parerea ca nu s-a infiltrat ...acum.....e o chestiune de moment. Apar diferente de tensiuni si apa probabil a zis ca nu va mai merge mai departe nu va ingheta si gehata nu se va dilata. Recomand fizica constructiilor + materiale de constructii. Dar ca sa fim in ritmul umorului.....propun sa ramana totul asa luand in considerare ca nu este o problema. Nu-i asa?
Postat 23 Februarie 2021, 14:16 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON