URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2020, 20:41

Plan măreţ: Asociaţia pentru micuţul Noel vrea să construiască din donații un centru de recuperare pentru copiii cu SMA1 (VIDEO)

Plan măreţ: Asociaţia pentru micuţul Noel vrea să construiască din donații un centru de recuperare pentru copiii cu SMA1 (VIDEO) (Sursa foto: Facebook - grupul „Uniți pentru Ștefan - SMA1”)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a reuşit să ajute câțiva copii bolnavi de Amiotrofie spinală de tip 1, reuşind să strângă 5 milioane de dolari până în prezent, Asociaţia pentru micuţul Noel, înfiinţată de câţiva bihoreni, a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unui centru de recuperare a copiilor cu SMA 1, dar şi cu alte boli neuromotorii. 

3 milioane de euro

Aceştia vor să construiască de fapt, o nouă clădire în curtea Centrului de Recuperare pentru copii dr. Nicolae Robănescu din București, singurul spital din România unde sunt trataţi copiii cu SMA1 dar şi alţii cu boli neuromotorii. Din păcate, acesta nu are destul spaţiu pentru a îngriji toţi pacienţii, părinţii trebuind să facă programări şi cu o jumătate de an înainte.

"Cei de la centru ne-au rugat să îi ajutăm și să organizăm această strângere de fonduri, pentru că ei aşteaptă de 10 ani fonduri de la stat, dar nu s-a făcut încă nimic. Noi am acceptat provocarea, tocmai pentru că dorim să salvăm câți mai mulți copii bolnavi cu SMA1, care apoi trebuie să aibă un loc unde să primească îngrijiri", a declarat BIHOREANULUI Dan Varga, preşedintele ONG-ului.

Acesta a mai adăugat şi că micuţii care primesc vaccinul Zolgensma, în valoare de 2,1 milioane de dolari, trebuie să treacă apoi printr-un proces îndelungat de recuperare, să meargă la fizioterapie şi kinetoterapie, iar şedinţele trebuie să fie realizate de profesioniști. Boala genetică extrem de rară se manifestă prin pierderea progresivă a mușchilor cu rol motor, iar la final, în lipsa unui tratament adecvat, copilul bolnav face stop cardio-respirator și moare, de obicei, înainte de împlinirea vârstei de 2 ani.

După mai multe calcule, voluntarii au stabilit că au nevoie de 3 milioane de euro pentru a construi centrul, însă suma ar putea să varieze în funcţie de preţul materialelor şi dotărilor necesare. "Construcţia se va realiza pe etape, deci nu este necesar să așteptăm strângerea întregii sume pentru a începe proiectul", se arată într-un anunţ publicat pe pagina de Facebook "Asociaţia Noel".

Cei care vor să sprijine demersul pot să doneze bani în conturile RO33BTRLRONCRT0532233601 (lei), RO80BTRLEURCRT0532233601 (euro), RO38BTRLGBPCRT0532233601 (lire), codul swift: BTRLRO22, beneficiarul fiind Asociaţia pentru micuţul Noel. Donatorii mai trebuie să scrie la secţiunea "Detalii plată" cuvântul "spital".

De asemenea se mai pot face donaţii şi pe site-ul organizaţiei.

Campania se organizează independent de strângerea de fonduri organizată pentru micuțul Ștefan, un băiețel din Oradea bolnav de SMA1, al patrulea pe care ONG-ul vrea să-l ajute. De trei săptămâni, voluntarii au reușit să adune 209.500 de dolari.

Alessia a primit vaccinul

Pe de altă parte, Alessia, fetiţa care a beneficiat gratuit de vaccinul Zolgensma din partea firmei producătoare Novartis luna trecută, în urma unei tombole internaţionale, a primit miercuri tratamentul la spitalul din Bucureşti.

Momentul a fost filmat de mama sa, Beatrice Tatariu, care a transmis live câteva minute din timpul administrării tratamentului.

"Ce am simţit pe tot parcursul administrării? Emoţie, aşa cum nu am mai simţit în toată viaţa! A fost uimitor, am plâns de bucurie. Aventura noastră nu se termină însă aici, Alessia trebuie să muncească mult ca rezultatele tratamentului sa se vadă! Va multumim tuturor", a scris mama fetiţei pe contul ei de Facebook.

Iniţial Asociaţia pentru micuţul Noel a reuşit să strângă în doar 12 săptămâni suma de 2,5 milioane de dolari pentru Alessia, banii fiind apoi donați de mama fetiţei familiei lui Ayan, al treilea copil pentru care ONG-ul își propusese să adune din nou suma uriaşă și care, în câteva zile, va primi și el Zolgensma într-un spital din Budapesta. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON