URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2017, 08:12

Plagiat... ca la carte! Hotărârea "beton" care a consfinţit plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină

Plagiat... ca la carte! Hotărârea 'beton' care a consfinţit plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină BUNĂ LA COPY-PASTE. În 2012, când BIHOREANUL a întrebat-o prima oară despre plagiatul comis, Simona Cavalu (foto) a bagatelizat problema, admiţând că a semnat o "compilaţie" formată exclusiv din pasaje "prelevate" din alte lucrări, dar cu scopul de a-şi ajuta studenţii. Drept urmare, spunea ea, pentru fapta bună nu poate fi acuzată de plagiat. Cinci ani mai târziu, judecătorii o contrazic cu o motivaţie nemiloasă...

Verdict, plagiat! Fără nici un dubiu! Aşa ar putea fi rezumată motivarea hotărârii pronunţate de Tribunalul Bihor în primul proces de plagiat ajuns pe masa magistraţilor orădeni.

Judecătoarea Monica Popovici nu doar că i-a dat câştig de cauză englezului Martin Hollins, care a reclamat încălcarea drepturilor de autor de către profesoara Simona Daniela Cavalu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, ci a făcut o analiză profesionistă şi riguroasă a cărţilor celor doi. Iar comparaţia demonstrează din plin că BIHOREANUL a avut dreptate atunci când a acuzat-o pe profesoară de copierea unor întregi capitole din cartea britanicului, publicată cu un deceniu înainte.

Plagiat pe tapet

Martin Hollins, profesor la Universitatea din BathPlagiatul Simonei Cavalu, membră în Senatul Universităţii din Oradea, este deja notoriu. În 2012, BIHOREANUL a dezvăluit că lucrarea acesteia, "Medical biophysics and electronic medical devices" - publicată prima oară în 2000 împreună cu colega sa Mioara Tripşa (între timp decedată), iar într-o a doua ediţie în 2005 doar sub semnătura ei - conţine capitole întregi copiate din volumul "Medical Physics", publicată de britanicul Martin Hollins (foto), profesor la Universitatea din Bath, prima oară în 1990 şi apoi retipărită cu corecţii minore în 1991, 1992 şi 2001.

Deşi se cuvenea ca dezvăluirea, extrem de gravă, să declanşeze o anchetă serioasă, şefii şi colegii universitari ai lui Cavalu s-au făcut că plouă, fie deoarece pentru ei plagiatul este o banalitate, fie pentru că nici nu-şi doresc facultăţi curate. Comisia de Etică nici n-a cercetat furtul, invocând motivul ilar că nu are originalul, cartea lui Hollins. O delăsare aproape similară a manifestat-o şi Consiliul Naţional de Etică, care, deşi a stabilit că volumul lui Cavalu era "lipsit de originalitate", n-a stabilit nicio sancţiune. Urmarea? Profesoara a prins tupeu, în 2015 deschizând chiar un proces BIHOREANULUI pentru denigrare şi pretinzând daune record, de nu mai puţin de 700.000 lei.

Cu cărţile la judecată

Aflând despre plagiat, englezul Martin Hollins a fost intrigat să constate cât de uşor se pune în România batista pe ţambal, mai cu seamă că el însuşi trimisese, încă din 2011, un mail fostului prorector al Universităţii orădene, Ioan Felea, în care semnala plagiatul, dar nici măcar nu a primit vreun răspuns!

Drept urmare, anul trecut a acţionat-o pe Cavalu în judecată, solicitând, cu decenţă, doar ca judecătorii să-i recunoască dreptul de autor, fără a pretinde şi despăgubiri materiale ori morale, deşi s-ar fi cuvenit din plin. Ca probe, profesorul britanic a trimis două ediţii ale cărţii sale în original, arătând că din cele 168 pagini ale volumului semnat de Cavalu 130 i-au fost copiate la virgulă, cu tot cu tabele, grafice şi desene explicative.

Anul acesta, pe 20 martie, judecătoarea Monica Popovici de la Tribunalul Bihor a pronunţat hotărârea, stabilind fără echivoc că, plagiindu-i lucrarea, profesoara de la FMF a încălcat drepturile de autor ale lui Hollins. Recent, profesorul a primit şi motivarea deciziei, punând-o şi la dispoziţia BIHOREANULUI, cu satisfacţia că cineva face, totuşi, dreptate.

Pagină cu pagină

Întinsă pe 15 pagini, motivarea sentinţei arată că judecătoarea nu s-a lăsat deloc impresionată de lamentările lui Cavalu, care susţinuse ba că procesul intentat de Hollins ar fi doar o "manevră" a ziarului BIHOREANUL, ba că Hollins ar fi el însuşi un plagiator, pe ideea ca în medicină, oricum, n-au mai rămas multe de inventat. Ce n-a spus profesoara e că, spre deosebire de ea, care a copiat de-a valma capitole întregi fără să indice nicio sursă, Hollins, atunci când a citat o altă lucrare, a notat de fiecare dată cu scrupulozitate autorul şi a evidenţiat distinct pasajul citat, inclusiv grafic.

Pusă să discearnă, judecătoarea Popovici a făcut propria analiză pentru a scoate adevărul la lumină. Concret, a parcurs fiecare pagină din cărţile publicate de Hollins în 1991 şi 2001, în paralel cu cele semnate de Cavalu în 2000 şi în 2005, analizând toate similitudinile. A abreviat cărţile cu acronimele autorilor - MH 1991 şi MH 2001, respectiv CDS 2000 şi CDS 2005 - iar separat a înşirat fiecare pasaj identic ori similar.

"Întreg capitolul IV referitor la ochi şi vedere din CDS 2000 (filele 31-38) este format din paragrafe şi imagini identice cu cele din MH 1991 (filele 23-37). Atât ediţia MH 1991, cât şi ediţia MH 2001 conţin imagini şi text suplimentar celor copiate de pârâtă", este una dintre concluziile consemnate în hotărâre. Magistratul n-a precizat numărul paginilor identice, dar a arătat că este vorba de capitole întregi: "Cele mai multe similitudini există între CDS 2000 şi MH 1991, întrucât capitolele III, IV şi V din CDS 2000 sunt identice sau aproape identice cu părţile corespondente din MH 1991, atât în privinţa textului, cât şi imaginilor (prin acestea înţelegând formulele, pozele, graficele, tabelele şi schemele), cu menţiunea că, aşa cum s-a arătat, MH 1991 conţine şi părţi suplimentare, nepreluate de pârâtă".

Fără originalitate

Judecătoarea a demontat pretenţia lui Cavalu că ar fi avut dreptul să copieze deoarece volumul era unul dedicat doar studenţilor: "Reclamanta avea dreptul să preia informaţii, idei, concepte din acestea, dar nu să preia în întregime pasaje, subcapitole sau capitole, cu text, imagini, grafice, tabele etc., cum a fost cazul de faţă".

De asemenea, magistratul a precizat că profesoara nu a făcut un simplu rezumat al cărţii lui Hollins, aşa că "nu este suficientă indicarea ediţiei din 1990 a reclamantului ca sursă bibliografică, ci trebuia indicat în cuprinsul lucrării care sunt pasajele care reprezintă preluări".

Totodată, a notat Popovici, volumul lui Hollins, în toate ediţiile publicate, este o operă derivată, aşa cum sunt enciclopediile ori manualele, adică prezintă şi informaţii preluate din alte manuale, cum sunt definiţiile medicale ori diferite teorii, care nu mai au cum fi reinventate. Dar cartea britanicului conţine şi contribuţii proprii şi este originală în prezentare, deci "se bucură de protecţie".

"În acelaşi mod ar fi beneficiat de protecţia legii şi lucrarea pârâtei, cu condiţia să fi fost originală, deci să nu fi prejudiciat alte drepturi de autor", explică judecătoarea. Altfel spus, dacă Simona Cavalu ar fi prezentat informaţiile măcar într-o formă originală, nu făcând un copy-paste, ar fi putut pretinde că are şi ea o operă derivată, protejată de drepturi de autor.

În apărarea sa, Cavalu a încercat să invoce şi faptul că nu ea ar fi fost autoarea capitolelor plagiate, ci Mioara Tripşa, dând vina pe colega decedată, dar şi acest argument a fost demontat de magistrat, care a arătat că coautorii au drepturi şi răspundere comună, deci Cavalu, dacă chiar crede în teoria sa, s-ar putea judeca, în privinţa asta, cu moştenitorii lui Tripşa.

Plagiat ca în DEX

Judecătoarea a arătat în final că, deşi legea românească defineşte plagiatul abia din 2004, termenul există demult în limba română, fiind definit ca însuşirea totală sau parţială a operei unei persoane şi prezentarea ei ca fiind o creaţie personală. "Iar fapta săvârşită de pârâtă în anul 2000 se încadrează şi în această definiţie simplistă".

Drept urmare, Tribunalul Bihor a stabilit că orădeanca a încălcat drepturile de autor a lui Hollins. Întrucât acesta n-a cerut despăgubiri, judecătoarea a impus doar ca vinovata să publice hotărârea, pe cheltuiala sa, dacă va rămâne definitivă. Deocamdată, procesul continuă la Curtea de Apel Oradea, dar e greu de crezut că aceasta ar putea "răsturna" o analiză atât de scrupuloasă, care arată fără dubii un copy-paste de proporţii...


"SĂ VEDEM..."
Universitatea, fără reacţie

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a aflat de la BIHOREANUL despre hotărârea dată de Tribunal în martie. În stilul său împăciuitor, s-a ferit să facă o declaraţie care s-o deranjeze pe Simona Cavalu. "Sigur că nu sunt mulţumit. Vom vedea, când va fi o hotărâre definitivă, ce ne spun procedurile", a spus rectorul, în timp ce  decanul FMF, Adrian Maghiar, n-a reacţionat defel.

Atitudinea şefilor din Universitate nu e deloc surprinzătoare. Anul trecut, în timpul campaniei pentru alegerea rectorului şi preşedintelui Senatului universitar, publicaţia noastră i-a provocat pe toţi candidaţii să-şi exprime poziţia în cazul acestui plagiat evident, ca să arate ce atitudine vor adopta, odată aleşi, faţă de plagiatori. Toţi s-au eschivat, lămurind astfel ce fel de instituţie academică îşi doresc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@andreimagheru
Si dvs. meritati o distinctie din partea Universitatii. De ci pe cand, domnule Rector, ceremoniile pentru @ andreimagheru si doamna Cavalu ? As participa si eu, daca ma lasati sa stau in sala/aula/amfitetatru/teatru, promit sa nu scandez, promit sa nu vin cu banner. Altceva nu promit, da' am 6 ani de-acasa.
Postat 04 Iunie 2017, 22:46 de SM
hoata cu inalt grad de incredere
Eu zic ca rectorul Bungău să îi dea doamnei Cavalu o distinctie- HOATA CU INALT GRAD DE INCREDERE SI STIL.
Postat 04 Iunie 2017, 16:14 de andreimagheru
Re:
Nu cred ca plagiatul doamnei Cavalu( fie si 100% in acest caz ) a afectat cu ceva negativ intelectul studentului, pregatirea sa. In schimb asa zisele gainarii cu studentimea pot fi si de fapt au fost si sunt de multe ori criminale. Tot " gainarie " , da cu stil sunt si telefoanele de influenta , care " nu pot fi refuzate ", examene luate pe barba lu' taticu si mustatza lu' mamica .Subliniez acest lucru. Deci Doamna Cavalu, inca odata, tot respectul ! Sper sa castigati si procesul, poate-mi dati o bere sau doua candva. Succes si Domne-ajuta !
Postat 04 Iunie 2017, 15:00 de SM
@SM
E adevărat. Madama Cavalu nu se ocupă de găinării. Ea are stil. Fura cu toptanul. Căci asta este plagiatul, Un furt. Afara cu hotii din Universitate! Si cu cei care le sunt complici.
Postat 04 Iunie 2017, 13:25 de andreimagheru
@ andreimagheru
In loc sa-ti para bine ca doamna Cavalu nu-i corupta, nu ia spaga de toata comewdia de la studenti (vezi 5 euro ptr un examen, vezi carne de iepure, vezi produse de cosmetica mediocre,pentru gospodine ,vezi icoane si botine) tu o jignesti la modul badaran ...ce esti.
Postat 04 Iunie 2017, 11:46 de SM
oare?
Nemernica asta mai merge marti la Universitate? Bungău mai este rector? Macocean și Rosca inca sunt prorectori? Sfinta mare nerușinare! Despre Adrian Maghiar nu mai zic nimic. Stim cu totii ca e dintr-o famiglie de mafioți.
Postat 04 Iunie 2017, 08:15 de andreimagheru
AUTO
Sa se verifice si opera sindicalistului TT ! Adicaa, ce ? Numa' securista ? Dar cel mai bine ar fi sa se verifice OPERA tuturor Sorboneilor !
Postat 02 Iunie 2017, 13:39 de TDS
Vazand ispravile
"elitei" medicale oradene, pentru ca da, profesorii de la facultatea de medicina, ar trebui sa fie elita medicinii oradene, nu ma mai mira deloc de ce, cel mai bun doctor din Oradea este trenul de Cluj!
Postat 02 Iunie 2017, 08:47 de User anonimizat
Out!
Afară din învățământ: și doamna cu pricina și alții asemenea ei. Dacă Universitatea din Oradea ar scăpa de toți furăcioșii ăștia ar începe să urce nu doar în topuri, ci și în preferințele studenților.
Postat 02 Iunie 2017, 08:01 de Shogun
intrebări si răspunsuri
Oare cum nu ii crapă obrazul acestei individe să se mai prezinte in fata studentilor ei? Oare cum nu intră in pământ de rusine rectorul Bungău, prorectorii Macocian si Rosca, președintele Senatului si cancelarul? Cum mai inghit membrii Senatului Universității să fie colegi de sală cu nemernica tupeistă Cavalu? Simplu. Fiindcă sunt cu toții pe o mână și de aceeași teapă. Rusine! Demisia! Plecati in codru!
Postat 01 Iunie 2017, 17:53 de andreimagheru
TT
By the way, " opera atiintifica " a lu' Ionescu a fost verificata ? Zic si eu...
Postat 01 Iunie 2017, 13:57 de TDS
SECURISTII DE IERi NE DAU LECTII AZI
Intuitia imi spune ca la Sorbonica un 99,95% este PLAGIAT ! PS: In urma cu cqteva luni C.I. m-a facut " PSD-ist " imputit pentru ca m-am legat de nevasta plagiatoare ! Mi s-a mai spus ca pup in ruc bihoreanul pentru ca acesta minte in legatura cu aceeasi nevasta !
Postat 01 Iunie 2017, 13:47 de TDS
arivederci
Cazul este identic cu al dnei ofiter Ionescu, deci ar trebui procedat identic. O universitate care se respecta isi asuma si lucrurile negative si le corecteaza. Apreciez comentariul ironic al SM si sunt convins ca plagiatoarea si adeptii sai nu vor sesiza ironia comentariului ci il vor trata ca pe un mesaj pozitiv.
Postat 01 Iunie 2017, 13:06 de oradea_mea_si_a_ta
Urasc plagiatul,dar ador plagiatorii
Doamna Cavalu , ce e val ca valu trece, eu ramin la toate rece.Un lucru mi-e clar : sunteti o persoana extrem de respectata in mediul in care va invartiti dvs.dvs., adica Mediul Academic. Va felicit si va incurajez din toata inima sa continuati lupta ptr. dreptate, adevar, binele general , binele invatamintului din noastra tarisoara, viitorul luminos, recpectarea valorilor autentice.
Postat 01 Iunie 2017, 11:57 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON