URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2022, 16:11

Picnic în centrul Oradiei: Iubitorii de natură cer ca lunca Crișului Repede să rămână neatinsă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La îndemnul unor ecologiști orădeni, care militează pentru ca zona de luncă a Crișului Repede, pe teritoriul orașului, să devină o arie protejată urbană, mai mulți iubitori de natură s-au adunat, duminică, pe malul drept al râului, lângă Parcul Libertății, ca să le transmită autorităților că vor ca zona să rămână neatinsă.

Picnicul din luncă a fost organizat pentru că Primăria are în plan să reabiliteze parcul, iar unii orădeni se tem că asta va produce pagube în zona unde, încă, asfaltul nu a ajuns.

„Primăria Oradea a lansat o licitație pentru modernizarea parcului Libertății, împreună cu zona de luncă. Proiectul prevede amenajarea unor alei și piste de biciclete, montarea unor stâlpi de iluminat și a altor elemente de mobilier urban, despre care nu avem detalii. Am vrut să îi întrebăm pe orădeni cum văd ei viitorul acestui loc”, a explicat Andrei Acs, specialist de mediu în cadrul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă.

Elevi ai unor licee orădene, care participă și la activitățile ONG-ului Ecotop, membri ai asociației Aqua Crisius, un alt militant local pro-ecologie, dar și câțiva orădeni care fie au văzut anunțul evenimentului pe Facebook ori se aflau duminică la prânz în parc au socializat, stând pe iarbă sau pe băncile din zonă. Unii și-au adus și gustări cu ei, respectând astfel tematica de picnic.

Cu toții au fost invitați și să scrie pe niște foi anume aduse de organizatori ce viitor văd pentru locul respectiv și, dacă vor să rămână neatins, din ce motive.

Majoritatea au scris că locul este colțul perfect de natură în mijlocul Oradiei, așa că Primăria n-ar trebui să intervină deloc, fiind tot mai rare orașele europene care se pot lăuda cu așa ceva. Altcineva a scris că vrea în zonă bănci mai elegante, stâlpi de iluminat în stil retro, cărări de piatră și coșuri de gunoi mai elegante.

„Vom transmite opiniile lor Primăriei Oradea, ca să știe ce anume cred și vor orădenii”, a mai spus Acs.

Atmosfera relaxantă a fost completată de artistul stradal Raul Bochiș, care a cântat la chitară pentru cei adunați în luncă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Taci a.u din gură, ca nu ești inginer, arhitect constructor etc. Esti varză, te doare sufletul can se face ceva pt Oradeani .
Postat 02 Octombrie 2022, 20:35 de Sandu2100
Amenajarea unei piste de biciclete în aliniament cu albia râului ...
... presupune taluzare și betonare între podul de la Magheru și cel de trecere în Unirii, respectiv tăierea întregii vegetații pe o lățime medie de cca. 25-30 metri. Întreaga zonă ar fi astfel lipsită de spațiul verde natural existent. E clar că-i vorba de o lucrare care ar costa până la final cel puțin 10 milioane Euro, cu parandărătul aferent, chiar dacă acum se vehiculează doar porțiunea paralelă cu Libertății, până la podul "intelectualilor". Și tot atât de clar este arătat jigodismul edililor non-intelectuali, cărora nu le mai ajunge cât au distrus din identitatea orașului, prin betonarea inutilă a multor alte spații publice de recreere și normalitate.
Postat 02 Octombrie 2022, 17:13 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON