O sută de sindicalişti din România, inclusiv din Suplacu de Barcău, porniţi joi noapte la ora 2 din ţară, au protestat vineri la sediul din Viena al OMV, reclamând abuzurile conducerii OMV Petrom România. "Am hotărât să plecăm la Viena şi să facem acolo protest pentru că în ţară nu ne bagă nimeni în seamă", arăta pentru BIHOREANUL preşedintele Sindicatului Liber şi Independent Petrom Suplac-Marghita, Lucian Gal.
De altfel, acesta a fost unul dintre organizatorii acţiunii, împreună cu colegii de la Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar.
Miting "nemţesc"
"Am ajuns la Viena în jurul orei 11 şi, echipaţi cu salopetele OMV Petrom şi purtând căştile specifice, ne-am dus în faţa sediului OMV, care se află la circa un kilometru de Parcul Prater. Am afişat bannere, inscripţionate atât în limba română, cât şi în germană, prin care am arătat care sunt "regulile de aur" din OMV: dezbinarea, şantajul şi batjocura, am spus că suntem cetăţeni europeni şi vrem tratament egal şi că vrem respect", a relatat liderul sindicaliştilor de la Suplac, după protest, pentru BIHOREANUL.
"Mitingul a fost autorizat din timp de autorităţile de la Viena, iar poliţiştii vienezi ne-au asigurat şi protecţia. În timpul protestului, am fost trataţi cu respect, iar oamenii, inclusiv angajaţi ai OMV, ne-au făcut poze", a povestit Lucian Gal.
Potrivit acestuia, după o oră în care au stat cu bannerele expuse către ferestrele şefilor companiei, o delegaţie a sindicaliştilor, condusă de preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, şi formată din liderii celor cinci sindicate sus-menţionate, a fost primită, în biroul său, de către Georg Foracek, vicepreşedintele OMV responsabil cu Resursele Umane.
"Timp de 20 de minute, acesta ne-a ascultat expunându-i revendicările noastre, iar la final i-am înmânat o scrisoare în care am descris abuzurile conducerii OMV Petrom România, care a încheiat contractul colectiv de muncă fără a negocia cu sindicatele reprezentative, ci doar cu "sindicatul-galben" SNP, sindicat-marionată al conducerii", a mai spus Gal.
Drepturi anulate
Potrivit liderului sindical, prin noul contract de muncă la nivelul OMV Petrom au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual de muncă, dându-se posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac.
"Din luna mai, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav. Prin "negocierea" dintre sindicatul galben şi administraţie s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă. Au fost eliminate aceste obligativităţi, iar administraţia va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului", a spus Lucian Gal.
Conform acestuia, cu acordul sindicatului-marionetă, SNP, creşterea salarială pentru anul viitor va fi în cadrul OMV-Petrom de doar aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puţin peste 12 euro. Totodată, ajutorul de deces s-a redus cu 50%, facţiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile, iar compania a scăpat de mai multe responsabilităţi. Au fost tăiate din dreptul companiei, de pildă, obligaţia de a reangaja pe acelaşi post persoana care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, de a lua măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi de a le discuta în Comisia de Sănătate şi Securitate în Muncă, sau de a plăti integral biletele de tratament şi transport angajaţilor care sunt nevoiţi să trateze boli profesionale.
Afaceri sindicale la DNA
Lucian Gal a adăugat că, tot vineri, cele cinci sindicate reprezentative din OMV Petrom i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, "prin care i-am cerut să se delimiteze de această companie, pe care a declarat că o sprijină, poate pentru că nu ştie cum se comportă cu angajaţii".
De asemenea, Gal a specificat că săptămâna viitoare, cele cinci sindicate care îi reprezintă pe cei 18.000 salariaţi ai companiei vor face la DNA un denunţ penal împotriva liderilor SNP, pe care îi acuză de incompatibilitate, deoarece exercită atribuţii sindicale şi în acelaşi timp au firme care execută lucrări pentru OMV Petrom, aşa explicându-se şi motivul pentru care sunt de acord cu anularea drepturilor muncitorilor.
În fine, este de menţionat că cele cinci sindicate au acţionat deja în judecată atât OMV Petrom, cât şi Ministerul Muncii, "care a înregistrat un document nelegal", şi anume noul contract de muncă, deşi se ştia că sindicatele reprezentative nu au fost nici măcar consultate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.