URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2020, 12:00

Peste 2.000 de firme din Bihor aşteaptă banii pentru şomajul tehnic. Şeful AJOFM: „Piaţa muncii reporneşte foarte timid”

În luna aprilie, peste 2.000 de firme din Bihor au depus cereri pentru obţinerea indemnizaţiei de sprijin pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, iar o parte dintre ele vor primi banii vineri.

Vin banii

"Luna aceasta, aferent lunii aprilie, am înregistrat 2.069 de solicitări de la angajatorii din Bihor, din care 650 au fost procesate, urmând ca pentru acestea să facem plăţile", a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto), joi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, cel puţin o treime din solicitările transmise de angajatorii bihoreni sunt eronate, adică fie declaraţiile nu au fost completate corect, fie nu au fost transmise toate documentele, semn că mulţi patroni nu au cunoştinţe minime de operare electronică a documentelor.

Numărul angajaţilor bihoreni trimişi în şomaj tehnic în luna aprilie nu a fost încă centralizat de AJOFM Bihor, dar este în mod cert mult mai mare decât în luna martie, când instituţia a înregistrat cereri de la 1.600 de firme, pentru 16.432 de angajaţi. "În luna martie, în total, am făcut plăţi în valoare de 8,7 milioane de lei. Pentru luna aprilie, doar prima tranşă, pentru cele 650 de firme, înseamnă plăţi de 10 milioane de lei", a explicat Békési.

AJOFM Bihor nu are indicii despre companii care să nu fi redirecţionat banii primiţi de la stat pentru şomajul tehnic angajaţilor în termen de 3 zile, aşa cum legea obligă. "Însă avem semnale că ar exista firme unde angajaţii care sunt în şomaj tehnic sunt invitaţi la muncă", a precizat directorul.

În această perioadă, AJOFM Bihor va începe să plătească şi indemnizaţiile pentru părinţii care stau acasă, în concediu cu copiii care au cel mult 12 ani. Până acum, în judeţ s-au înregistrat 150 de astfel de solicitări. La fel ca angajaţii trimişi în şomaj tehnic, aceştia primesc 75% din salariu.

Se mişcă greu!

Directorul AJOFM Bihor spune că piaţa locală a muncii pare să reintre în ritmul normal, dar cu mişcări foarte lente.

"Declarativ, multe firme au repornit activitatea. Dar foarte timid, nu la capacitate maximă. Majoritatea aşteaptă ziua de 18 mai, prima zi de luni după încetarea stării de urgenţă", a declarat Békési.

Au repornit munca firme mari din Bihor, precum fabrica de încălţăminte ARA Shoes de la Valea lui Mihai ori UAMT Oradea, dar încă nu şi firmele mai mici, care lucrează pentru acestea.

De asemenea, o uşoară creştere se vede şi în oferta locurilor de muncă vacante din Bihor. În această săptămână, companiile din judeţ au declarat un total de 214 joburi disponibile, cu 58 mai multe decât săptămâna trecută. "Fac angajări tot unităţile mari din Bihor. În rest, nu am observat o relansare", a mai spus şeful AJOFM Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON