În luna aprilie, peste 2.000 de firme din Bihor au depus cereri pentru obţinerea indemnizaţiei de sprijin pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, iar o parte dintre ele vor primi banii vineri.
Vin banii
"Luna aceasta, aferent lunii aprilie, am înregistrat 2.069 de solicitări de la angajatorii din Bihor, din care 650 au fost procesate, urmând ca pentru acestea să facem plăţile", a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto), joi, pentru BIHOREANUL.
Potrivit acestuia, cel puţin o treime din solicitările transmise de angajatorii bihoreni sunt eronate, adică fie declaraţiile nu au fost completate corect, fie nu au fost transmise toate documentele, semn că mulţi patroni nu au cunoştinţe minime de operare electronică a documentelor.
Numărul angajaţilor bihoreni trimişi în şomaj tehnic în luna aprilie nu a fost încă centralizat de AJOFM Bihor, dar este în mod cert mult mai mare decât în luna martie, când instituţia a înregistrat cereri de la 1.600 de firme, pentru 16.432 de angajaţi. "În luna martie, în total, am făcut plăţi în valoare de 8,7 milioane de lei. Pentru luna aprilie, doar prima tranşă, pentru cele 650 de firme, înseamnă plăţi de 10 milioane de lei", a explicat Békési.
AJOFM Bihor nu are indicii despre companii care să nu fi redirecţionat banii primiţi de la stat pentru şomajul tehnic angajaţilor în termen de 3 zile, aşa cum legea obligă. "Însă avem semnale că ar exista firme unde angajaţii care sunt în şomaj tehnic sunt invitaţi la muncă", a precizat directorul.
În această perioadă, AJOFM Bihor va începe să plătească şi indemnizaţiile pentru părinţii care stau acasă, în concediu cu copiii care au cel mult 12 ani. Până acum, în judeţ s-au înregistrat 150 de astfel de solicitări. La fel ca angajaţii trimişi în şomaj tehnic, aceştia primesc 75% din salariu.
Se mişcă greu!
Directorul AJOFM Bihor spune că piaţa locală a muncii pare să reintre în ritmul normal, dar cu mişcări foarte lente.
"Declarativ, multe firme au repornit activitatea. Dar foarte timid, nu la capacitate maximă. Majoritatea aşteaptă ziua de 18 mai, prima zi de luni după încetarea stării de urgenţă", a declarat Békési.
Au repornit munca firme mari din Bihor, precum fabrica de încălţăminte ARA Shoes de la Valea lui Mihai ori UAMT Oradea, dar încă nu şi firmele mai mici, care lucrează pentru acestea.
De asemenea, o uşoară creştere se vede şi în oferta locurilor de muncă vacante din Bihor. În această săptămână, companiile din judeţ au declarat un total de 214 joburi disponibile, cu 58 mai multe decât săptămâna trecută. "Fac angajări tot unităţile mari din Bihor. În rest, nu am observat o relansare", a mai spus şeful AJOFM Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.