URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2020, 07:59

Muncă în criză: Pandemia de coronavirus a lovit crunt piaţa muncii din Bihor

Muncă în criză: Pandemia de coronavirus a lovit crunt piaţa muncii din Bihor DEZOLANT. Odată cu lăsarea întunericului, toate hotelurile din Oradea sunt cufundate în beznă, fiind închise din pricina restricţiilor stabilite prin ordonanţe militare. Majoritatea şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic, dar au recurs şi la concedieri. Este şi exemplul Hotelului Ramada (foto), unde din cei 80 de angajaţi, 16 au fost daţi afară, iar ceilalţi 64 au contractele de muncă suspendate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La scurt timp după declanşarea pandemiei de Covid-19, piaţa forţei de muncă a intrat şi ea în criză. Confruntate cu restricţii şi fără să poată măcar evalua când lumea va reintra în ritmul normal, mii de firme din Bihor au fost nevoite să ia măsuri drastice.

Până la finalul săptămânii trecute, peste 5.000 de bihoreni au fost trimişi acasă, în şomaj tehnic, cu promisiunea că vor primi 75% din salariu, după ce statul va vira aceşti bani către companii. Alţi 1.000 de bihoreni nici nu mai au ce să aştepte, după ce au fost deja concediaţi, iar angajări nu se mai fac aproape deloc în Bihor...

Ajutor de urgenţă

Primele firme care şi-au oprit activitatea au fost cele vizate de restricţiile impuse de autorităţi, prin ordonanţele militare, adică hotelurile, restaurantele şi barurile (cu excepţia celor care fac livrări), frizeriile, saloanele de cosmetică şi magazinele din mall-uri, mai puţin cele care vând produse alimentare, farmaceutice, veterinare şi serviciile de curăţenie.

În cazurile fericite, patronii au suspendat contractele de muncă ale lucrătorilor. Adesea, însă, decizia a fost însoţită şi de concedieri. "Din 80 de angajaţi, am rămas 64. Am desfăcut contractele de muncă ale angajaţilor care au alte surse de venit, iar ceilalţi au intrat în şomaj tehnic", spune managerul Hotelului Ramada, Romeo Ionescu (foto). Asemenea multor bihoreni, angajaţii hotelului vor primi de acum 75% din salarii, din bani de la stat.

Prin două ordonanţe de urgenţă, 30 şi 32 din 2020, Guvernul a elaborat o schemă de sprijin pentru firmele afectate de pandemie. În perioada stării de urgenţă, statul va plăti 75% din salariile de încadrare ale angajaţilor care au contractele de muncă suspendate, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, adică maximum 4.072 lei. Aceste sume sunt impozabile, aşa că, de exemplu, un angajat cu salariul minim pe economie va primi "în mână" 1.029 lei.

Printr-o altă OUG, 37/2020, Guvernul a mai decis că toate firmele şi toate persoanele fizice care dovedesc venituri diminuate vor putea cere amânarea plăţii ratelor la credite cu până la 9 luni. Modul concret de aplicare a acestui sprijin nu se cunoaşte încă, deoarece până vinerea trecută nu apăruseră normele specifice.

Goana după ajutor

Regulile sunt simple: angajatorii bihoreni transmit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, prin mail la adresa bihor@anofm.gov.ro o cerere, o declaraţie pe proprie răspundere şi un tabel nominal cu angajaţii suspendaţi (formulare care se găsesc pe site-ul ANOFM). În termen de 15 zile Ministerul Muncii va vira firmei sumele aferente, iar în 3 zile patronii trebuie să dea banii angajaţilor. Funcţionarii vor aproba plăţile după ce verifică solicitările în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor.

Măsuri similare s-au luat şi pentru cei care lucrează ca PFA, într-o Întreprindere Individuală ori care au contracte de drepturi de autor sau de activitate sportivă. Indiferent de veniturile declarate până acum, aceştia vor primi 75% din salariul mediu brut, dacă depun o declaraţie la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, la AJPIS Bihor s-au înregistrat peste 1.200 de cereri, iar la AJOFM peste 600. "Profilul firmelor e divers. Sunt angajatori din industria uşoară şi prelucrătoare, HoReCa şi turism, comerţ... De asemenea, avem deopotrivă firme cu sute de angajaţi şi cu doi-trei salariaţi", zice directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

BIHOREANUL a aflat că printre companiile cele mai mari care şi-au trimis toţi angajaţii în şomaj tehnic se numără Ara Shoes şi BGS, fiecare cu aproape 1.000 de salariaţi, respectiv Benvenuti, cu circa 400 de angajaţi.

Firme... în pauză

În mod cert, numărul firmelor care vor cere sprijinul statului va creşte vertiginos. Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă, la data de 3 aprilie în Bihor erau suspendate 35.769 de contracte de muncă, în timp ce 190.463 de contracte au rămas active. Câţi bihoreni sunt în şomaj tehnic este greu de spus, dat fiind că printre cei peste 35.000 se numără şi cei în concediu fără plată ori de creştere a copilului. Cert este că numărul "suspendaţilor" este de aproape cinci ori mai mare decât în aceeaşi zi a anului trecut!

Cel mai probabil, numărul contractelor suspendate va creşte şi el. Ca într-un joc de domino, companiile vor intra într-un impas: transporturile de materii prime din străinătate se fac cu dificultate, iar clienţii, cuprinşi de incertitudini, nu mai fac achiziţii. "Merg bine firmele din construcţii, care au de făcut investiţii publice. În rest, în toate domeniile, firmele au activitate redusă", confirmă Ioan Mintaş (foto), preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Oradea.

Pronostic pesimist

Cum nimeni nu poate spune cât va mai dura pandemia, mulţi patroni de companii încă funcţionale au luat deja măsuri: au renunţat la angajaţii care erau în probă, iar pe ceilalţi îi obligă să-şi ia concedii de odihnă sau îi trimit de tot acasă. "Avem o firmă care a renunţat dintr-un foc la 57 din cei 250 de angajaţi", spune şeful AJOFM Bihor.

Evidenţele Agenţiei arată că pe piaţa muncii locale criza este deja serioasă: în ultimele săptămâni, peste 1.000 de bihoreni şi-au depus dosarele de şomaj. Unde şi când îşi vor găsi de lucru este greu de spus, pentru că firmele care încă recrutează personal aproape că se pot număra pe degete. Dacă în urmă cu o lună sau două, pe lista locurilor de muncă vacante din Bihor erau peste 800 de joburi, iar majoritatea patronilor se plângeau că nu găsesc muncitori, acum numărul slujbelor disponibile a scăzut la 110. Privind spre un viitor incert, angajatorii nu-şi mai pun problema să facă angajări.

În acest context, specialiştii nu exclud ca rata şomajului să crească spectaculos. "Estimez că, până în mai, numărul şomerilor din Bihor se va dubla faţă de totalul de circa 3.000 din prezent, iar în şomaj tehnic vor fi circa o treime din totalul angajaţilor din judeţ", zice Békési.

Cu ochii pe Guvern

Reducerea activităţii se vede şi în parcurile industriale ale Oradiei. Companiile mai mari încă au comenzi de onorat, aşa că nu au renunţat la angajaţi, dar nu exclud să facă asta în luna aprilie. Cele mai mici au dat deja afară oamenii de care se pot lipsi.

Municipalitatea caută, însă, să-i ajute pe toţi investitorii. "Ca să venim în sprijinul companiilor, am renegociat preţurile la energie", spune Alina Silaghi (foto), directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

Singura speranţă a patronilor şi managerilor este că Guvernul nu va lăsa companiile să moară. De altfel, tocmai pentru a evita acest scenariu, săptămâna trecută, Comisia Europeană a pus la bătaie un fond de 100 miliarde de euro, bani pe care statele membre să-i poată împrumuta, pentru a susţine salariile angajaţilor mediului privat. Cum vor folosi guvernanţii români aceşti bani rămâne de văzut. Şi-ncă destul de repede...


CU MOTOARELE TURATE
Firma orădeană care refuză comenzi

În timp ce mulţi patroni se tem că vor trage obloanele, în Oradea există şi o firmă care nu mai face faţă clienţilor. "Săptămânal refuzăm comenzi de 3 milioane de euro", zice Cătălin Popa, managerul Decitex, companie ce produce lavete şi mopuri care dezinfectează folosind exclusiv apă.

Când şi-au dat seama că pandemia de Covid-19 va face ravagii, iar dezinfectanţii au devenit marfă rară, spitalele din toată ţara au apelat la fabrica orădeană. "70% din producţia noastră ajunge în spitale din toată lumea. În 10 zile am epuizat stocul de materie primă pentru 6 luni", zice directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Mulți papagali trăiesc și în Oradea ...
... care refuză comenzi de peste 12 milioane Euro într-o lună, din mopuri și găleți !?! Iar când te duci la ei în magazinul care seamănă cu un depozit cu mult sub nivelul canalizării străzii, găsești de la cuie ruginite la capace de pubele ... de care nimeni nu are nevoie !?!
Postat 08 Aprilie 2020, 19:17 de CrisDumi
Destul !?!
România, prin Klaus Werner Johannis, "guvernul meu" și toate instituțiile "de forță" pe care le subordonează, încalcă grav Constituția țării și drepturile omului. Discriminările au ajuns la ordinea zilei. E vorba de rromi carantinați fără testare medicală, de abordarea nelegală și abuzivă a felului în care se face circulația persoanelor, de tratamentul diferit al persoanelor de peste 65 de ani față de celelalte, de neacordarea unor facilități clare, concrete și cuantificabile pentru susținerea economiei, de crearea unor focare de infecție chiar la nivelul unor unități spitalicești, de nefinanțarea corespunzătoare a sistemului medical, însoțită de neimplicarea sau chiar refuzul de a asigura mecanisme care să asigure echilibrul social între cetățenii acestei țări pe de o parte, respectiv autorități, instituții financiare, bănci și unii agenți economici avantajați prin procedurile simplificate de achiziții de bunuri. Acest Guvern și Președintele țării trebuie judecați și condamnați pentru sărăcirea României și ținerea populației în "așteptare" inutilă, prin acțiuni dictatoriale similare celor "de tristă amintire". Experimente de genul "României Lucrului Bine Făcut", a "României Educate" sau a "României Normale", trebuie să înceteze, pentru că nu fac altceva decât să ascundă rele intenții și amatorism, în timp ce alte țări aflate în aceeași situație "reaprind lumina" deja.
Postat 08 Aprilie 2020, 19:13 de CrisDumi
Banii europeni o ss repună ecnomia românească pe picioare !?!
Franța = 710.000.000.000 Euro; Germania = 820.000.000.000 Euro; ................ România = 1.000.000.000 Euro; Mulți proști și trădători are țara asta, care de la începutul acestui an a lăsat să iasă din țară peste 790.000 de camioane cu bușteni neprelucrați !?! Vorba ministrul liberal al Mediului, care a spus că "defrișările" sunt legale și vor ține la adăpost economia în acest an !?! Că lumea se și termină pentru "România Normală" ... fix la 31 decembrie 2020 !?!
Postat 08 Aprilie 2020, 19:12 de CrisDumi
Atâția comentatori cu științe in economie
Dar de fapt ei trăiesc din ajutorul social
Postat 08 Aprilie 2020, 15:59 de Sandu2100
@astuia care abereaza cu socotelile
Draga excalibur, ma uimesti cu modul de gandire basic pe care-l propui. Ce usor se calculeaza totul intr-o firma ca sa fii pe zero pierdere. Ar trebui sa te caute toti patronii sa le dai rapid solutii. E pentru tine o idee de afacere, daca zici ca esti unul dintre "expertii" de pe forumul de la Bihoreanul, garantat se face o coada de plase lunga de kilometri la usa ta.### Intr-un fel te invidiez ca vezi totul intr-o maniera asa de simplista. Cred ca planul vietii tale incape pe un A5.
Postat 08 Aprilie 2020, 12:34 de Neutryno
Horeca
Drama nationala: hoteluri si restaurante inchise.Adica ce pierderi iti provoaca un hotel sau restaurant care se odihneste? Ce, consuma curent,apa,internet?Ma rog,digi nu iarta.Angajatii in somaj tehnic, zero pierdere patron.Cum se cuantifica pierderile la doua pensiuni cit doua cazarmi,in stare de urgenta? Se inchide poarta si se monteaza aparate de aer conditionat.Cu zecile,evident.Aproape ca ar merita si niste subventii,in asteptarea viitoarelor vouchere ale bugetarilor supravietuitori.Acuma,horeca inseamna si fastfood:chirie lotus,datorii furnizori rostogolite,marfa perisabila nevinduta,de unde sa mai ai bani pentru salariul din februarie al celor citiva angajati?
Postat 08 Aprilie 2020, 10:30 de excalibur
Economia reala
Era de asteptat ca niste politicieni oportunisti care toata viata lor au fost angajati la stat, sa nu aiba nici o treaba cu economia reala. Cand spun angajati la stat, ma refer inclusiv la nebunu' din Oradea, care a fost profesor (poate mai bine ramanea la catedra) si tentativa de buticar dar falimentar, asa ca nu se pune.
Postat 08 Aprilie 2020, 09:28 de oradeanbihor
se puteau lua alte masuri de sprijin
ex. puteau sprijini firmele, exceptand activitatile inchise total prin ordonanta, nu prin trimiterea angajatilor in somaj tehnic adica interzicerea oricarei activitatii in aceasta perioada, un sprijin real putea fi ca angajatorii sa le reduca progrmaul si salariile la 50% iar statul sa vina cu inca 30% si astfel angajatul putea sa munceasca la progrma redus sa primeasca un salariu si nu se bloca toata economia. Dar petnru aceasta e nevoei de oameni competenti si cu viziune la conducerea tarii...
Postat 08 Aprilie 2020, 09:10 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON