URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
26 Aprilie 2020, 11:05

Peste 100 de bihoreni „eliberaţi” din carantină în urma testărilor, care au dus şi la depistarea a 13 noi cazuri Covid. Noi pacienţi vindecaţi la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hotelurile din jurul Oradiei amenajate pentru a funcţiona ca centre de carantină încep să fie golite în urma testărilor făcute în laboratorul PCR al Spitalului Municipal, cu aparatul cumpărat la începutul crizei Covid din donaţii ale unor companii şi ONG-uri, dar şi, de sâmbătă, şi în laboratorul Spitalului Judeţean (foto), cu cel furnizat de Ministerul Sănătăţii.

"Duminică dimineaţă, după testările efectuate cu ambele aparate, numărul persoanelor aflate în carantină a scăzut cu 127 persoane pentru care rezultatele au ieşit negative", informează sursele BIHOREANULUI. Datorită acestui fapt, în centrele de carantină din hoteluri au mai rămas duminică dimineaţă 1.048 persoane, faţă de 1.175, câte erau sâmbătă dimineaţă.

Tot în urma testărilor făcute sâmbătă, au fost declaraţi vindecaţi încă doi pacienţi din Spitalul Municipal Oradea, ceea ce face ca numărul cazurilor rezolvate să ajungă duminică la un total de 33 de persoane (cumulat, de la începutul crizei), faţă de 31 în ziua precedentă.

Pe de altă parte, în cazul altor 13 persoane rezultatele au indicat că sunt infectate cu coronavirus, astfel că bilanţul cazurilor confirmate în Bihor de la începutul crizei şi până în prezent a urcat la 393 (faţă de 380 câte erau sâmbătă).

În prezent, în Spitalul Municipal din Oradea sunt 156 de pacienţi. Purtătorii de Covid asimptomatici sau cu semne uşoare sunt trataţi într-un centru distinct, anume amenajat în apropierea oraşului.

Între persoanele testate sâmbătă s-au numărat şi cadre medico-sanitare, rezultatele relevând că niciunul dintre acestea nu s-a contaminat. De altfel, Oradea este un caz singular la nivel naţional, fără niciun medic infectat şi cu doar două asistente contaminate, a căror stare de sănătate este, potrivit surselor BIHOREANULUI, bună.

Numărul deceselor înregistrate în Bihor până duminică dimineaţă a rămas la 8 (din care unul a fost raportat greşit, al unei sătmărence care nu a fost internată la Oradea, unde i s-a procesat doar proba biologică, înainte ca la Satu Mare să existe aparat PCR).

"Mortalitatea pe care o avem, de 7 decese la 393 cazuri, este sub 2%, mult sub media naţională de 5,4% şi chiar faţă de cea mondială, de 2,5%", spun sursele medicale locale. "Toţi cei şapte decedaţi aveau comorbidităţi", au adăugat acestea.

UPDATE:

La nivel național, numărul cazurilor confirmate depășește 11.000. Grupul de Comunicare Strategică a comunicat, la ora 13, că, oficial, până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.036 de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre acestea, 3.054 au fost declarate vindecate și externate, iar 608 au decedat.

La nivelul județului Bihor, în continuare datele oficiale ale GSC arată mai puține cazuri confirmate, 376, diferențele fiind de ordin birocratic, cel mai probabil din cauza faptului că cifrele au fost comunicate mai devreme de Institutul Național de Sănătate Publică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON