Direcţia Agricolă Bihor a informat, luni, că vineri, 3 august, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a emis Ordinul nr. 1.295, privind măsuri de acţiune pentru combaterea pestei porcine africane - maladie care face deja ravagii în mai multe zone din ţară -, actul normativ instituind noi obligaţii şi restricţii, nu doar pentru proprietarii din sectorul zootehnic, ci şi pentru proprietarii şi utilizatorii de terenuri agricole.
Printr-un comunicat, Direcţia Agricolă transmite că, „având în vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, a posibilităţii producerii unor pagube majore economiei naţionale şi implicaţiile asupra securităţii alimentare”, Ordinul prevede mai multe obligaţii a căror nerespectare va fi sancţionată, atât contravenţional, cât şi penal.
Se arde!
Noile obligaţii şi restricţii vizează proprietarii şi utilizatorii de terenuri din zonele afectate de pesta porcină africană, acestora fiindu-le interzisă „dislocarea plantelor, consumate parţial sau neconsumate (n.r. – de către mistreţi)”, care trebuie „neutralizate de către fiecare proprietar / utilizator de teren agricol”.
„Practic, dacă printr-un lan de porumb au fost depistate urme de mistreţ sau muşcături de mistreţ în ştiulete, proprietarul sau cultivatorul trebuie să neutralizeze cultura, prin ardere”, a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.
De asemenea, în baza aceluiaşi Ordin al ministrului Agriculturii, „toate suprafeţele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor, la faţa locului, de către proprietarul / utilizatorul terenului agricol”.
Ordinul interzice „recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi”, în aceste zone proprietarii şi utilizatorii de teren agricol având obligaţia de a „izola plantele” şi de a le distruge, după care zona trebuie şi dezinfectată.
Toţi proprietarii / utilizatorii de teren agricol sunt obligaţi, totodată, să „aibă în dotare dispozitive pentru împrăştierea substanţelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus”, precum şi să dezinfecteze „maşinile agricole, combinele, tractoarele şi echipamentele, la ieşirile din suprafeţele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat”, deplasarea utilajelor fiind permisă doar după dezinfectarea lor de către proprietarul / utilizatorul de teren agricol.
21 de focare în 8 localităţi
În Bihor, până în prezent au fost identificate 21 de focare de pestă porcină africană, în 8 localităţi.
„Nerespectarea prevederilor Ordinului de către proprietarii / utilizatorii de terenuri agricole atrage răspunderea acestora şi se sancţioneaza potrivit prevederilor legale în vigoare”, mai arată comunicatul Direcţiei Agricole.
Atât şeful acesteia, cât şi omologul său de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Remus Moţoc, afirmă că în cursul zilei de marţi, la Prefectură va avea loc o nouă şedinţă de lucru a Grupului Local de Lucru pentru combaterea pestei porcine.
„Urmează să stabilim în mod concret cum vom distribui sodă caustică pentru dezinfectarea utilajelor agricole, dar şi procedurile pe care le vom aplica în baza Ordinului. Acesta prevede atât sancţiuni contravenţionale, cât şi penale pentru cei care nu respectă obligaţiile legale”, a declarat şeful DSVSA.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.