URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2018, 16:43

Pesta porcină loveşte şi agronomia: Proprietarii şi utilizatorii terenurilor din zonele afectate, obligaţi să-şi ardă recoltele cu risc de contaminare

Pesta porcină loveşte şi agronomia: Proprietarii şi utilizatorii terenurilor din zonele afectate, obligaţi să-şi ardă recoltele cu risc de contaminare sursa foto: www.ecomagazin.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Agricolă Bihor a informat, luni, că vineri, 3 august, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a emis Ordinul nr. 1.295, privind măsuri de acţiune pentru combaterea pestei porcine africane - maladie care face deja ravagii în mai multe zone din ţară -, actul normativ instituind noi obligaţii şi restricţii, nu doar pentru proprietarii din sectorul zootehnic, ci şi pentru proprietarii şi utilizatorii de terenuri agricole.

Printr-un comunicat, Direcţia Agricolă transmite că, „având în vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, a posibilităţii producerii unor pagube majore economiei naţionale şi implicaţiile asupra securităţii alimentare”, Ordinul prevede mai multe obligaţii a căror nerespectare va fi sancţionată, atât contravenţional, cât şi penal.

Se arde!

Noile obligaţii şi restricţii vizează proprietarii şi utilizatorii de terenuri din zonele afectate de pesta porcină africană, acestora fiindu-le interzisă „dislocarea plantelor, consumate parţial sau neconsumate (n.r. – de către mistreţi)”, care trebuie „neutralizate de către fiecare proprietar / utilizator de teren agricol”.

„Practic, dacă printr-un lan de porumb au fost depistate urme de mistreţ sau muşcături de mistreţ în ştiulete, proprietarul sau cultivatorul trebuie să neutralizeze cultura, prin ardere”, a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

De asemenea, în baza aceluiaşi Ordin al ministrului Agriculturii, „toate suprafeţele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor, la faţa locului, de către proprietarul / utilizatorul terenului agricol”.

Ordinul interzice „recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi”, în aceste zone proprietarii şi utilizatorii de teren agricol având obligaţia de a „izola plantele” şi de a le distruge, după care zona trebuie şi dezinfectată.

Toţi proprietarii / utilizatorii de teren agricol sunt obligaţi, totodată, să „aibă în dotare dispozitive pentru împrăştierea substanţelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus”, precum şi să dezinfecteze „maşinile agricole, combinele, tractoarele şi echipamentele, la ieşirile din suprafeţele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat”, deplasarea utilajelor fiind permisă doar după dezinfectarea lor de către proprietarul / utilizatorul de teren agricol.

21 de focare în 8 localităţi

În Bihor, până în prezent au fost identificate 21 de focare de pestă porcină africană, în 8 localităţi.

„Nerespectarea prevederilor Ordinului de către proprietarii / utilizatorii de terenuri agricole atrage răspunderea acestora şi se sancţioneaza potrivit prevederilor legale în vigoare”, mai arată comunicatul Direcţiei Agricole.

Atât şeful acesteia, cât şi omologul său de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Remus Moţoc, afirmă că în cursul zilei de marţi, la Prefectură va avea loc o nouă şedinţă de lucru a Grupului Local de Lucru pentru combaterea pestei porcine.

„Urmează să stabilim în mod concret cum vom distribui sodă caustică pentru dezinfectarea utilajelor agricole, dar şi procedurile pe care le vom aplica în baza Ordinului. Acesta prevede atât sancţiuni contravenţionale, cât şi penale pentru cei care nu respectă obligaţiile legale”, a declarat şeful DSVSA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
http://www.irec.es/difusion/noticias/nota-informativa-peste-porcina-africana-jabalies-situacion-europa-prevencion/
.
Postat 07 August 2018, 08:45 de Sandu1206
Avertismentul UE cu privire la pesta porcina. Vezi data.
Postat 07 August 2018, 08:45 de Sandu1206
PCR transpartinic. Ep.: Pesta porcină africană vs o altă ”pestă”. Autohtonă.
I. Şi Ordinul MADR nr. 1.295 este un rezultat al modului ”preventiv” în care au acţionat, în timp, unii ca (2x)dottore ca: Dan Ioan Lung, Szalo Mureşan Dumitru, 2xHodişan, Budău Gelu Mircea, C.A. şi de care, viteazul (de după război), tov. Ghilea nu se prea leagă. 1. Dacă s-ar analiza legislația referitoare la combaterea pestei porcine africane, s-ar înțelege bine la ce mă refer. 2. Ce să mai vorbim de numeroasele moaşe inspector/comisar pe linie silvică și de mediu, care au atribuții (de inspecție/control) și pe linie de faună sălbatică. II. Legat de acțiuni preventive. Oare DSVSA Bihor de ce în zonele de care se apropia PPA, atunci când aceasta bântuia doar la vecini: 1) NU au trimis materiale informative, inclusiv prin email, la fermieri și țărani, ca cele trimise recent de AFIR, spre exemplu? 2) NU au solicitat mărirea numărului de prelevări de analize PPA, în exploataţiile/gospodariile de/cu suine cu grad de risc ridicat? Ca să aibă Opoziţia şi abatoarele altora, de lucru? Sunt convins că Doamna Dăncilă şi Domnul Daea nu s-ar fi opus! 3. Una din ”molimele” României: Acei bugetari care nu îşi fac datoria conform la locul de muncă, prea bine retribuiți şi din munca populimii bihorene din parcurile industriale oradene. De regulă, cam prost plătită. Despre această ”ciumă” reală, oare de Opoziţia are ”Ciocu’ mic”? Poate, pentru că a contribuit en-gross, la generarea ei. P.S. ”Doar adevărul ne va videca”-Oana Zamfir (Stancu). O zi bună!
Postat 07 August 2018, 05:51 de stefan
Vânătorii...
Cei care au fonduri de vânătoare sunt primii vinovați, de anul trecut s-a anunțat că în Ucraina a apărut pestă dar ei se gândesc doar cum să scoată bani din trofee vândute străinilor...
Postat 06 August 2018, 19:51 de gogu
Un guvern criminal si daea e unul din ei!
Daia e un idiot care de doi ani nu face nimic doar promoveaza afacerile lui dracnea&fii cu porcii lor! Tot guvernul psd e unul crimunal care de 2 ani nu guverneaza ci doar incerca sa modifice legile justitiei si sa isi acorde gratiere hotiilor lor. Distrug o taqa si rad ne noi! Romania o tara distrusa in 28 de aqni de democratie si NIMUNI, NIMENI nu e vinovat, doar poporul pus sa plateasa taxe si impozite pe care ei le fura!
Postat 06 August 2018, 19:30 de scortosul
Erata: prădătorii scapă întotdeauna?
E greu pentru voi cei din rasa superioara a societății să vă lipsiți de mistreți! Cu orice sacrificiu, nimeni să nu se atingă de fondul vostru de... jucării!
Postat 06 August 2018, 18:44 de User anonimizat
Fir-aţi ai... cu mistreții voştri !
Da'mpușcați mistreții, la asta nu vă duce capul! Sau nu vă lasă sufletul pentru frații voștri? E ca în viața voastră politică, prădători scăpa întotdeauna?
Postat 06 August 2018, 18:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON