URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 August 2018, 17:09

Pesta porcină africană se extinde accelerat în Bihor: Toţi porcii din trei sate, chiar şi cei sănătoşi, sunt „ucişi în scop preventiv”

Pesta porcină africană se extinde accelerat în Bihor: Toţi porcii din trei sate, chiar şi cei sănătoşi, sunt „ucişi în scop preventiv” sursa foto: www.viata-libera.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că numărul focarelor de pestă porcină din judeţ a ajuns la 27. „Până la data de 09.08.2018, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) - Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 27 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 26 la porcii domestici și unul la mistreț”, se arată în comunicatul DSVSA.

Deşi acest amănunt nu este specificat în mesajul Direcţiei, numărul focarelor a crescut semnificativ în această săptămână, având în vedere că luni erau 21 focare oficiale.   

De asemenea, a crescut şi numărul localităţilor afectate, în care au fost identificate animale infectate cu virusul PPA, de la 8 la 10, acestea fiind: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – Fondul de vânătoare 9 Cubulcut.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia, și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate, fiind afectați în total 261 porci”, se mai spune în comunicatul DSVSA Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei, dr. Remus Moţoc, a explicat că „porcii sunt ucişi preventiv”, cele 261 animale omorâte fiind din Abrămuţ, Albiş şi Olosig, iar măsura omorârii lor a fost decisă în cadrul Centrului Local de Combatere a Porcilor Bihor.

Până la începutul săptămânii viitoare se estimează, însă, potrivit prefectului Ioan Mihaiu, eliminarea a circa 1.000 de porci din cele trei sate.

Şeful DSVSA a mai spus că toţi proprietarii vor fi despăgubiţi, „de îndată ce vor veni banii de la Guvern”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu înţeleg
înainte de 90 şi atunci era pestă,dar nu ţin minte să fi fost atâta zarvă.Probabil autorităţile ascundeau treaba.Ştiu sigur că venea câte o perioadă că cel puţin printre găini făceau adevărate ravagii astea molipsitoare,dar autorităţile nici atunci nu se agitau.
Postat 12 August 2018, 06:58 de crisan
Gura pacatosului...
Gura pacatosului adevar graieste. I-auzi ce avem noi in Bihor: Centrului Local de Combatere a Porcilor Bihor. Chiar avem un centru de combatere a porcilor?! Daca da, atunci porci sunt cei care l-au infiintat ! Sa le dea Dumnezeu si lor soarta porcilor! Arsi, ca la Auschwitz ! Ca tot zicea cineva ceva mai zilele trecute.
Postat 10 August 2018, 18:21 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON