URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
12 Iunie 2017, 09:58

Personajul virtual Simona Halep

Personajul virtual Simona Halep foto: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La momentul în care scriu acest text nu ştiu dacă Simona Halep va câştiga turneul de la Roland Garros şi dacă va ajunge numărul 1 mondial. Nici nu contează, eu sunt bucuros deja datorită faptului că intransigentul popor român a revenit la sentimente mai bune faţă de ea. Ştiţi probabil că în perioada în care ieşise din formă şi părăsea turneele după turul 1 sau 2, Halep ajunsese duşman naţional. Nouă ne plac doar campionii, se ştie.

Cunosc un domn, o persoană onorabilă, care nu o înghite pe Simona Halep. Deloc! O ponegreşte pe internet în toate felurile, care mai de care mai inventiv, mai ironic şi mai amuzant. L-am urmărit o perioadă şi m-am distrat bine. Curând am remarcat că nu pomeneşte niciodată despre jocul sportivei. Nu se plânge de modul în care loveşte mingea, de cum se deplasează în teren, de cum vine la fileu, de cum serveşte... Nimic! El este iritat doar de supra-expunerea ei în media, de modul în care presa o transformase în personaj aproape monden, de pseudo-ştirile făcute dintr-o jumătate de declaraţie, de prea-multele informaţii despre viaţa ei.

De la dragoste la ură distanţa e infimă, iar excesul în exploatarea imaginii cuiva poate muta cu uşurinţă acul de pe busola sentimentelor publicului. Mass-media creează eroi şi îi distruge cu nonşalanţa unui ţânc ce dărâmă un castel de nisip construit cu migală, de care, brusc, s-a plictisit. Ţi se spune pe cine să iubeşti, pe cine să urăşti şi cu câtă intensitate. Dacă nu-ţi foloseşti propria minte pentru a evita capcana, te-ai ars! Omul din povestea mea ştia lucrurile astea, dar din păcate se răzbuna în direcţia greşită.

Sportivii români care luptă în competiţii internaţionale trebuie să care în spate toate frustrările neamului. Ne-au călărit turcii nişte sute de ani? Las' că-i batem şi noi în deplasare! Vor ungurii să ne fure Ardealul? Las' că le dăm trei boabe şi le trece! Ne-au luat ruşii tezaurul? Un 6-0, 6-0 va restabili dreptatea. Americanii ne cer vize? Las' că-i ardem la bârnă şi la sărituri! Jucătorii pe care îi vedem la TV devin nişte personaje virtuale în pielea cărora simulăm o realitate diferită. Iar la jocurile pe computer noi trebuie să câştigăm întotdeauna.

Dacă va ajunge nr. 1 în clasamentul mondial, Simona Halep va şterge toate nemulţumirile detractorilor, va fi făcută cetăţean de onoare, va fi medaliată de preşedinte şi va fi pomenită în cântece. Doar omul din povestea mea se pregăteşte de zile negre. Presa îl va asasina câte puţin în fiecare zi cu o informaţie, o ştire, un reportaj, un breaking news, toate despre aceeaşi persoană.

Citiți și articolul Simona Halep a pierdut finala de la Roland Garros, dar ajunge pe locul 2 în ierarhia mondială

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON