O grupare specializată în infracţiuni informatice, care acționa în mai multe state din Europa și SUA, a fost descoperită de procurorii DIICOT - Structura centrală, membrii fiind ridicați, miercuri, în urma unei operațiuni de amploare sincronizate şi coordonate de FBI şi Europol. În România, descinderile s-au efectuat în șapte orașe, între care și Oradea, la 12 persoane.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei 12 români sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracţional organizat, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.
Ancheta, pornită în primăvara anului 2013, a scos la iveală că, alături de alte persoane, cei 12 suspecți s-au înscris pe forumurile online darkode.com respectiv darkode.me, unde au comercializat date confidențiale ale unor instrumente de plată electronică și au coordonat atacuri asupra unor sisteme informatice.
“Există suspiciunea că, folosindu-se de informațiile deţinute, suspecţii ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing împotriva clienților unor platforme financiare online”, se arată în informarea procurorilor.
Unul dintre români e acuzat că, în perioada 2013 - 2014, s-ar fi implicat în lansarea mai multor atacuri de tip "phishing" împotriva utilizatorilor unei platforme online de plăţi şi totodată împotriva clienţilor unei bănci germane. Un altul e bănuit că, în cursul anului 2014, a achiziţionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare emise de instituţii financiare din SUA şi Anglia, iar ulterior a transferat sume de bani sustrase din conturile respective către mai multe persoane atât din SUA, şi Marea Britanie.
Operațiunea de miercuri a fost făcută cu ofiţeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie și a constat în descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state.
Doi bărbaţi au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
La perchezițiile organizate, miercuri, în România, au participat poliţişti din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi din cadrul BCCO București, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și Braşov, ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie, precum şi echipe de intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Roman de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din I.G.P.R.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.