Agentul principal Gheorghe Cociuba, poliţist de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Borş, a fost reţinut, joi, în urma unei acţiuni a ofiţerilor DGA Bihor oordonate de procurorii DNA Oradea.
Anchetatorii au efectuat mai multe percheziţii atât la Punctul de Trecere a Frontierei Borş cât şi la locuinţa poliţistului, acuzat că ar fi încasat şpăgi de 30.000 euro ca să protejeze şi să ajute aceeaşi filieră de evazionişti care a provocat o pagubă de 12 milioane de lei şi care l-a trimis în spatele gratiilor şi pe fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.
Este vorba despre reţeaua coordonată de Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, cetăţeanul maghiar Sneider Atilla, Bancsik Tibor şi Carmen Mihai Pandel, zis Spartanul, cunoscut interlop orădean. Toţi sunt acuzaţi de eludarea plăţii TVA datorată bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei, al căror preţ era diminuat prin intermediul unor circuite evazioniste de tip "carusel", pentru ca marfa să aibă un preţ competitiv pe piaţa autohtonă.
Reţeaua a fost destrămată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi poliţiştii DGA - Serviciul judeţean Bihor, şi tot ei au pornit ancheta şi în cazul poliţistului de frontieră, denunţat, la fel ca în cazul lui Brîndaş, de liderii grupării - Gyorgy Monika şi Liana Negreanu. Cele două femei îl acuzau pe subofiţer că a încasat banii ca să intervină pentru ca TIR-urile acestora să nu fie controlate la intrarea în ţară.
În urmă cu două luni, însă, dosarul de corupţie a fost transferat în ancheta procurorilor DNA, cei care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt competenţi să cerceteze cazurile de corupţie unde cuantumul mitei depăşeşte suma de 10.000 euro.
Ioan Sava, avocatul agentului Gheorghe Cociuba, a declarat pentru BIHOREANUL că, după percheziţiile care s-au derulat joi dimineaţa la ora 7 la locul de muncă şi domiciliul poliţistului de frontieră, acesta a fost condus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, pentru a fi audiat. Cel puţin deocamdată, acesta s-a prevalat de dreptul la tăcere în faţa anchetatorilor.
"Deocamdată nu am văzut probele din dosar. Ştim doar că e acuzat de luare de mită, că ar fi pretins sume de bani pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, acuzaţii aduse în baza unor denunţuri făcute de două persoane, aceleaşi ca şi în cazul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor. Alte probe nu am văzut, iar clientul meu a decis să îşi rezerve dreptul la tăcere", a explicat avocatul.
Poliţistul este reţinut în Arestul Poliţiei Bihor, urmând ca vineri să fie prezentat din nou în faţa procurorilor şi, cel mai probabil, a judecătorilor de la Tribunalul Bihor, cu propunerea de arestare preventivă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.