Acţiune de amploare a procurorilor DIICOT Oradea, care au declanşat, joi dimineaţă, 67 de percheziţii la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal Oradea, la mai multe farmacii şi cabinete ale unor medici de familie.
Potrivit unui comunicat al procurorilor, acţiunea vizează un grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals, administratori ai unor farmacii, respectiv medici, care urmăreau eliberarea de reţete false pentru medicamente oncologice şi decontarea acestora de la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
Există suspiciunea că, în perioada 2012-2014, membrii grupării au fraudat Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor medicamentelor şi ale materialelor sanitare pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ. Acest fapt a generat "umflarea" sumelor raportate şi ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, arată DIICOT.
Paguba calculată de procurori se ridică la aproximativ 5 milioane de euro.
La acţiune participă şi poliţişti de Crimă Organizată din Oradea, Cluj şi Timişoara, respectiv inspectori Antifraudă, care sunt ajutaţi de jandarmii Grupării Mobile Cluj - Napoca şi de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Bihor.
În finalul percheziţiilor, 30 de persoane vor fi prezentate la sediul DIICOT pentru audieri.
"Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii", a precizat comunicatul DIICOT.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.