URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2021, 10:33

Pentru eroii noştri: Ştafeta Veteranilor Invictus, preluată de militari şi civili din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de Ziua Armatei, care va fi celebrată pe 25 octombrie, la Centrul 54 Comunicații și Tehnologia Informaticii din Oradea a fost sărbătoare.

Sâmbătă seară, o echipă de militari şi civili a ajuns aici, alergând de la Arad, pentru a preda Ştafeta Veteranilor Invictus altor voluntari dispuşi să pornească în alergare.

O tradiţie de opt ani a clubului Invictus, creată ca un omagiu adus soldaţilor români, ştafeta are trei trasee, roşu, galben şi albastru, acesta din urmă fiind cel care a traversat Oradea. Luni, toate cele trei ştafete se vor reuni la Carei, în judeţul Satu Mare, localitate anume aleasă pentru că este ultima eliberată de Armata Română de sub ocupaţia horthystă, în 25 octombrie 1944.

O aducere aminte...

Sportivii veniţi de la Arad au finalizat cursa pe strada Armatei Române, în aplauzele celor prezenţi. I-au întâmpinat camarazi în uniforme militare, în frunte cu lt. col. Vasile Simion, comandantul Garnizoanei Oradea, dar şi oficiali ai urbei, mai precis Arina Moş, viceprimarul Oradiei.

Cei mai bucuroşi să vadă alergătorii Invictus au fost colegii lor de club, care vor duce ştafeta mai departe. Şapte sportivi, la rândul lor militari şi civili, şi-au asumat misiunea de a alerga 106 kilometri, până la destinaţia finală, pornind în cursă duminică dimineaţa.

„Această ştafetă reprezintă aducerea noastră aminte despre eroii României care au murit, despre cei care au fost în teatrele de operaţiuni, despre ţara noastră”, a precizat Mihaela Toderici, coordonatoarea Invictus Oradea.

În fugă, spre Carei

În curtea unităţii, lt. Col. Simion i-a felicitat pe sportivii veniţi de la Arad şi i-a lăudat şi pe cei care şi-au asumat să ducă ştafeta la Carei. De asemenea, comandantul le-a oferit diplome şi plachete care să le amintească de Centrul 54.

Levente PolgarDuminică dimineaţă, la ora 7.30, sportivii au pornit în alergare spre Carei, aflat la 106 km distanţă. Printre ei se numără şi ultramaratonistul Levente Polgar (foto), care din 2016 participă la ştafetă, pe tronsonul de la Oradea la Carei. „Vreau să ajung la timp cu această ştafetă, ca de fiecare dată când am plecat de la Oradea spre Carei, cu gândul la fiecare erou care s-a jertfit cu propriul sânge pentru a scrie istorie pentru ţara asta. România are eroi care cad şi mor pentru ţara asta, e timpul să le dovedim respect”, a spus sportivul, pentru BIHOREANUL.

Rămas fără o mână din copilărie, Polgar este singurul sportiv cu handicap care a tranzitat România în alergare şi primul din lume acceptat la cel mai dur maraton din lume, 6633 Arctic Ultra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@KP, daca tot facem conversatie
majoritatea tarilor din lume din cele vreo 200 mor de foame. O minoritate, in Europa, America de nord, si unele din Asia o duc mai bine. Majoritatea romanilor o duc mai bine decat majoritatea rusilor. Americanii au murit in Koreea, in Vietnam , in razboaiele mondiale, si nu pentru resurse si petrol, ci pentru idealul libertatii, ba chiar dupa razboi le-au bani cadou, planul Marshall, pentru reconstructie, pana cand a ajuns economia coreeana, japoneza si europeana sa vanda masinile lor in america. In rest, nu ma astept ca sa te conving si sa iti schimb parerea eu tie aici, si cu siguranta nici tu n-o sa ma faci comnist convins, sau votant PRM-Vadim, iar daca tu zici sa io mi-s prost, apoi iti urez si eu tie, sanatate, sa nu te loveasca covidelu, sa te iubeasca nevasta si copiii si sa fii fericit, intr-o romanie dezvoltata si libera! :)
Postat 26 Octombrie 2021, 16:37 de unu
@unu
Ce ai văzut tu la televizor, mărșăluind pe sub Arcul de Triumf, e aproape toată Armata Română. Nu-i cu voluntari sau obligați de soartă și regim, e o armată de vreo 8.000 de oameni cu totul, profesioniști zici tu și mercenari spun eu, care servește intereselor politico-militare ale "colonizatorilor" României. Dacă chiar vrei să pricepi ce înseamnă o armată eficientă și care nu consumă resurse imense ca la noi (2% din PIB, plus contracte și cheltuieli de încă 0,4%, însumând mai mult decât pentru învățământ), uită-te la Elveția. Majoritatea covârșitoare a țărilor de pe planetă nu sunt în NATO. Ți se pare că sunt cu rușii? Doar gazul rusesc e bun pentru Germania, Ungaria, Spania, Italia, etc, etc. Numai la români mai sunt proști destui, ca tine, care își imaginează că pe lumea asta nu sunt decât NATO și rușii, dincolo de care se termină viața. Măcar nu mai bate câmpii, precum un soldat neinstruit.
Postat 25 Octombrie 2021, 09:07 de KP
E bine ca suntem in NATO
Si o oroare sa auzi voci se sustin altfel. Armata e mai dotata ca oricand, mai profesionista decat pe vremea mea, mai experimentata, antrebata, educata. Si avem aliati care be pazesc spatele, avem investitii si fonsuri europene, parteneriat strategic cu americanii. In timp ce rusii te vor doar colonie, si la cata saracie interna au, nici de-ar vrea nu ar avea de unde sa ajute pe altii.
Postat 24 Octombrie 2021, 15:53 de unu
Soldații români, eroi cândva, se întorc în mormânt acum.
E și firesc să facă asta, văzând că Armata Română s-a predat cu totul ocupanților euro-atlantici.
Postat 24 Octombrie 2021, 10:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON