O veche şi controversată afacere încheiată de Consiliul Judeţean Bihor în 2006, când era condus de actualul vicepreşedinte Alexandru Kiss, cu firma de construcţii Selina, trebuie lămurită după opt ani de conducerea din prezent a instituţiei. Motivul? În această primăvară, Curtea de Conturi a stabilit că prin acest contract judeţul a fost păgubit cu 7,877 milioane lei.
Mirajul locuinţelor sociale
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris încă din acea vreme şi apoi de-a lungul celor opt ani care s-au scurs de atunci, în 2006 conducerea Consiliului Judeţean a făcut o afacere perdantă cu firma Selina, sub pretextul - invocat de preşedintele CJ, Alexandru Kiss - al rezolvării crizei locative din Oradea.
Povestea a început în 2005, când CJ a primit în proprietate de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor două terenuri, pe amplasamentul fostelor unităţi militare din strada Armatei Române nr. 1/A (acum strada Universităţii) şi din Calea Aradului nr. 4.
La iniţiativa lui Kiss, terenurile au fost scoase la vânzare pentru ca pe ele să fie construite locuinţe care să fie atribuite, la preţuri sub cele ale pieţei, tinerilor sub 35 de ani, astfel încât aceştia să nu plece din Oradea.
Ideea lui Kiss a fost aprobată prin Hotărârea 163/23 decembrie 2005, care prevedea construirea de locuinţe, iar prin HCJ 52 şi HCJ 53 din 28 aprilie 2006 au fost aprobate şi caietele de sarcini pentru vânzarea terenurilor, prin licitaţie publică. Aceasta avea să fie câştigată de firma Selina, iar contractele de vânzare-cumpărare au fost încheiate la notar în iunie 2006.
Atât doar că în luna aprilie a acestui an Curtea de Conturi a constatat că judeţul Bihor a fost prejudiciat cu 7,877 milioane lei prin faptul că Selina nu şi-a respectat condiţiile asumate prin contractele de vânzare-cumpărare, neconstruind numărul de locuinţe asumat. Întrucât Curtea de Conturi a obligat CJ să recupereze acest prejudiciu, reprezentând contravaloarea terenurilor vândute, dar pe care Selina nu a construit nimic, consilierii judeţeni au desemnat în luna aprilie o comisie care să analizeze caietele de sarcini şi contractele de acum opt ani.
Condusă de Ioan Mang (preşedinte) şi avându-i în componenţă pe consilierii Sarkozy Alexandru (UDMR), Traian Bulzan (PNL), Ionel Avrigeanu (PNL, ex-PDL) şi Vasile Petruţ (PPDD), comisia şi-a finalizat raportul în 28 noiembrie, înaintându-l preşedintelui CJ, Cornel Popa, precum şi plenului Consiliului, spre informare, în şedinţa de miercuri, 17 decembrie, probabil ultima din acest an.
Terenurile înapoi, banii păstraţi
Deşi în reuniunea plenară nu s-a rostit niciun cuvânt cu privire la conţinutul raportului Comisiei, ci doar s-a votat însuşirea acestuia de către întregul Consiliu (cu o singură abţinere, a actualului vicepreşedinte Alexandru Kiss, pe motiv că era vizat direct), BIHOREANUL prezintă, pe scurt, care sunt concluziile şi măsurile propuse în urma analizei contractelor de vânzare cumpărare-încheiat acum opt ani.
Astfel, în ceea ce priveşte contractul dintre CJ şi Selina având ca obiect vânzarea-cumpărarea a 17.372 metri pătraţi în Calea Aradului, comisia a constatat că firma şi-a încălcat obligaţia de a construi în cel mult patru ani 1.500 de apartamente, dar şi pe aceea de a anunţa CJ ca să trimită un reprezentant la predarea-recepţionarea fiecărei locuinţe.
În ce priveşte contractul pentru vânzarea a 30.736 metri pătraţi de teren în strada Armatei Române (acum Universităţii), comisia a constatat, de asemenea, încălcarea de către Selina a obligaţiei de a construi minimum 2.500 apartamente şi de a preda către beneficiari, prin CJ, fiecare locuinţă.
Pentru recuperarea prejudiciului de aproape 8 milioane lei, reprezentând valoarea terenurilor pe care Selina nu a construit nimic, şi pe care le-a plătit în 2006, comisia CJ a propus trei măsuri de luat de către conducerea Consiliului: notificarea firmei asupra faptului că s-a constatat nerespectarea de către aceasta a obligaţiilor contractuale, activarea clauzei penale (adică de penalizare) prin notificarea firmei asupra obligaţiei de a restitui terenurile libere de construcţii, iar în cazul în care Selina nu va face acest lucru "CJ va trebui să apeleze la forţa de constrângere a statului în vederea respectării obligaţiilor asumate prin contractele de vânzare-cumpărare".
Altfel spus, deşi a plătit terenurile cumpărate, Selina va fi obligată, la nevoie cu portărei, să restituie terenurile pe care nu a ridicat nicio construcţie, doar pentru amplasamentul din strada Universităţii fiind vorba despre aproape 4 hectare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.