URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2017, 16:03

Pe locuri, fiţi gata, GO! Un profesor orădean a realizat primul manual de Go dedicat elevilor de clase primare

Pe locuri, fiţi gata, GO! Un profesor orădean a realizat primul manual de Go dedicat elevilor de clase primare JOC DE DISCIPLINARE. Jucătorul de Go trebuie să-şi gândească atent fiecare mişcare astfel încât la finalul partidei să "cucerească" un teritoriu cât mai mare. Drept urmare, jocul ascute mintea copiilor şi îi disciplinează. "Un copil care joacă Go învaţă să nu fie repezit", zice profesorul Vasile Bunea (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joc de strategie apărut în China cu peste 2.500 de ani în urmă, Go este o enigmă pentru majoritatea tinerilor de azi, obişnuiţi cu ecranele tabletelor.

Orădeanul Vasile Bunea vrea însă ca aceştia să descopere cât de captivant e acest joc, aşa că a scris un manual pe înţelesul lor. Chiar dacă nu e o premieră absolută, cartea pe care o va lansa peste câteva zile este cea dintâi structurată pe lecţii ce pot fi predate cu uşurinţă în sălile de clasă.

Alb vs. Negru

Go se joacă pe o tablă cu caroiaj, adică brăzdată de linii verticale şi orizontale, paralele, care se intersectează în zeci sau sute de puncte, în funcţie de mărimea tablei. Fiecare dintre cei doi jucători primeşte un set de piese, numite "pietre", albe sau negre, pe care trebuie să le aşeze în intersecţiile liniilor, cu scopul de a înconjura un teritoriu cât mai mare. Odată amplasată, o piatră nu mai poate fi mutată, aşa încât câştigător devine jucătorul cu cea mai bună strategie la aşezarea pieselor.

Având reguli simple, Go poate fi înţeles chiar şi de copiii de grădiniţă. "Spre deosebire de şah, care este un joc distructiv, Go e constructiv. E ca în viaţă: porneşti de la zero, îţi construieşti ce vrei tu, evaluezi riscuri şi câştiguri, iar apoi iei decizia", explică Vasile Bunea, unul dintre fondatorii singurului club de profil din Oradea, Go Vest, unde e şi vicepreşedinte.

Jucători pe podium

Profesor de fizică la Colegiul Tehnic Traian Vuia, Bunea a descoperit Go-ul în studenţie,  la Iaşi, unde îl avea ca oponent pe un coleg de cameră. S-a perfecţionat însă la Oradea, unde exista un cerc de Go. "Aici aveam cu cine să joc, oameni cu stiluri diferite, şi plăcerea jocului a crescut", explică dascălul. Ulterior, cum cercul s-a desfiinţat, un companion, Dorel Chiş, i-a propus lui Bunea şi altor jucători să înfiinţeze clubul Go Vest.

În prezent, clubul are 20 de membri activi, dar şi jucători din afara judeţului, ba chiar şi un chinez rezident în Bucureşti. Cât de puternic este o dovedeşte clasarea pe podium la concursurile naţionale: anul trecut, jucătorii Go Vest au fost vicecampioni ai României, iar anul acesta au ocupat locul III la campionatul naţional pe echipe.

În 2009, Bunea a înfiinţat şi primul turneu privat din România, "Marele Premiu Radu Baciu", denumit astfel în memoria principalului promotor al jocului. Turneul este itinerant, orădeanul organizând etape în oraşele unde sunt doritori, dar finala se joacă totdeauna la Oradea. "Premiile nu se dau niciodată în bani, se joacă de plăcere".

Go la şcoală

Conştient că jocul e aproape necunoscut între copiii de azi şi dornic să-l facă popular, Bunea, instructor atestat din 1996, a oferit în urmă cu 2 ani un curs gratuit claselor primare de la Liceul German. "S-au înscris foarte mulţi la început, atraşi de nou. Dar Go necesită răbdare, ceea ce mulţi copii nu au. Totuşi, dacă prinzi jocul, e ca râia, nu mai scapi". Drept urmare, şi astăzi joacă la club cu câţiva dintre aceşti copii.

Din lipsă de timp, profesorul n-a mai predat Go-ul în şcoli, dar nici n-a renunţat la dorinţa de a-l face mai cunoscut. Cea mai bună soluţie, consideră el, ar fi ca Go să devină materie opţională în şcoli, ceea ce, dacă se găsesc profesori dornici să predea, se poate realiza. În ţările asiatice, de altfel, Go-ul este disciplină şcolară, iar rezultatele sunt pozitive. "Copiii întorc o problemă pe zece părţi înainte să ia o decizie".

Din dorinţa de a vedea jocul practicat în şcoli, Bunea a scris primul manual de Go de la noi, cu explicaţii pe înţelesul copiilor. "Mai sunt două manuale în ţară, dar al meu e scris după regulile didacticii şi structurat pe 31 de lecţii, astfel încât să poată fi predat într-un an şcolar, cu 35 de săptămâni", explică dascălul.

Adunaţi la Felix

Cartea urmează să fie lansată luna aceasta, când în Băile Felix se vor desfăşura, între 27-30 aprilie, campionatele naţionale de tineret şi juniori, ce vor decide reprezentanţii României la competiţiile europene, precum şi un concurs pentru seniori. Sunt aşteptaţi, deci, zeci de competitori din toată ţara.

Bunea speră că manualul va atrage atenţia jucătorilor, care vor promova propunerea de predare a Go ca materie opţională. "Am propus şi Federaţiei să facă demersurile pentru introducerea unei noi ore de sport la clasele primare, una în care să nu alerge, ci să facă jocuri, fiindcă trebuie să ne antrenăm nu doar fizicul, ci şi mintea", argumentează Bunea. Un corp sănătos nu face mai nimic fără o minte ageră...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bataie_de_joc
Majoritatea tinerilor de azi de la profilul real liceal joaca "Cruce " ca bezmeticii la scoala,in toate pauzele si nu numai. Nu mi se pare normal asa ceva. Nici macar tabletele nu-i mai intereseaza. Cand eram eu copil daca ne prindeau profii ca jucam "Cruce " ne confiscau cartile , acuma nu se mai iau aceste masuri, din pacate.
Postat 23 Aprilie 2017, 17:43 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON