URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2022, 09:05

Pe cine și ce au trădat?

Pe cine și ce au trădat? foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încălcarea disciplinei de partid de către doi consilieri judeţeni ai PSD Bihor, Ioana Bara şi Ciprian Anta (foto), ambii votând joia trecută exproprierile fără de care inelul rutier metropolitan Oradea ar fi rămas încremenit în proiect, a prilejuit, cum era de aşteptat, discuţii pro şi contra. 

Majoritatea bihorenilor care şi-au spus opiniile le-au apreciat gestul, pentru că au acţionat în interesul public, dându-i întâietate în faţa celui de partid. Alţii au acuzat că i-a "cumpărat" Bolojan, ceea ce ar însemna că liberalul este cel mai prost şi păgubos politruc pe care l-a avut după 1990 nu doar judeţul, ci toată România: a "şpăguit" doi adversari pentru o şosea pe care zilnic vor circula mii de oameni şi nu văd cum şi-ar recupera "investiţia". Că doar n-o să pună taxe la bariere, înainte de intrarea în Oşorhei din DN1, la joncţiunea cu DN 76 în Sânmartin şi la ieşirea în DN 79 din Nojorid, iar apoi să împartă banii cu Bara şi cu Anta!

Ipoteza că aceştia şi-au trădat partidul ca să sară mai târziu în barca PNL e şi ea şubredă: după 26 de ani în PSD, probabilitatea ca Ioana Bara să facă dreapta-mprejur e practic nulă, la fel şi cea ca Anta să se dea cu liberalii, fiind consilier personal al primarului PSD-ist din Sânmartin. E drept, edilul Cristian Laza ar fi "suspectat" că a ştiut şi aprobat trădarea celor doi consilieri judeţeni, ambii din Sânmartin, pentru a-l slăbi pe Mang, cu care e în conflict. Numai că şi asta pică, de vreme ce Laza a cerut, şi a şi obţinut, demisia din CJ Bihor a propriului consilier. Bine, a făcut-o cu o motivaţie şchioapă, şi anume că - "bune, rele" - deciziile de partid trebuie respectate, chiar dacă, după cum tot el a recunoscut, produc "blocaje în administraţie".

Dar de ce să nu ascultăm şi argumentele celor doi "trădători"? De ce nu ar fi crezută Ioana Bara când mărturiseşte că nu se mai putea uita "în ochii oamenilor", care vor drumuri, nu să căineze nişte proprietari de terenuri din satul Cheriu? Ori argumentele lui Anta, când atenţionează că un adevărat social-democrat trebuie să sprijine, nu să saboteze, dezvoltarea comunităţilor, cum "distructiv" face secta lui Mang de atâta amar de vreme, cu rezultatele cunoscute?

În Bihor au mai fost doi aleşi locali care şi-au trădat partidele în momente cheie. În 2008, consilierul orădean Silvia Suciu (PSD) a încălcat directiva politică votându-l pe PDL-istul Mihai Groza primar interimar, şi nu pe UDMR-ista Biro Rozalia, cum voia PSD, iar în 2018 PNL-istul Cornel Borza a ridicat mâna la aprobarea bugetului CJ Bihor cot la cot cu majoritarii din UDMR şi PSD. Ulterior, nici Suciu (care a fost dată afară din PSD şi implicit din Consiliul Local) nu a intrat în PDL, nici Borza (care nu a fost exclus din PNL) nu a plecat la PSD ori la UDMR.

Motivaţiile celor doi PSD-işti arată că în realitate lucrurile sunt mai simple, chiar dezamăgitor de simple, decât le prezintă conspiraţioniştii şi că amândoi sunt mai social-democraţi decât toată şefimea PSD Bihor. Chiar dacă, da, au trădat-o, în final nu şi-au trădat alegătorii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON