URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2022, 20:22

PSD-istul Ciprian Anta și-a dat demisia din Consiliul Județean și-i provoacă pe șefii PSD Bihor să plece: acționează contra interesului public!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce, la fel ca și colega sa Ioana Florentina Bara, a votat în Consiliul Județean Bihor exproprierile necesare pentru construirea inelului rutier metropolitan propus de Ilie Bolojan, contravenind astfel unei decizii a conducerii PSD Bihor, Ciprian Anta anunță că, „din demnitate”, renunță la funcția în care a fost ales.

La fel ca imediat după votul de joi din CJ Bihor, Anta subliniază că a acționat în interesul public și „conform valorilor social-democrate”, ceea ce nu e valabil și în cazul șefilor PSD Bihor, pe care îi provoacă să demisioneze, căci prin opoziția lor față de proiectele de dezvoltare „subminează încrederea” bihorenilor în acest partid.

„Interesul public, mai presus de orice”

Consilierul județean Ciprian Anta și-a anunțat demisia din forul deliberativ vineri seară, printr-un comunicat de presă în preambulul căruia precizează că rămâne atașat valorilor social-democrate, spre deosebire de „grupul restrâns” care conduce organizația județeană a PSD.

„Pentru a încerca să nu las loc de interpretări inutile menite să aducă un prejudiciu de imagine colegilor mei de partid de bună credinţă”, acesta arată că dorește să aducă în atenția bihorenilor pe care i-a reprezentat câteva clarificări, prima vizând faptul că, „în calitatea mea simplă de cetățean și ulterior în cea de ales județean”, consideră că „apărarea şi respectarea interesului public este mai presus de orice”, reprezentând o obligație mai ales pentru aleșii locali, județeni sau parlamentari.

„Votul meu pozitiv, acordat ieri în Consiliul Judeţean Bihor pentru proiectul privitor la realizarea inelului rutier metropolitan Oradea, a respectat întru totul principiile social-democrate, dar şi direcţia arătată de conducerea naţională a PSD, care a arătat permanent că este pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru dezvoltarea şi alinierea României la standardele europene”, atenționează Anta.

Prin urmare, decizia de a vota pentru acest proiect, spune el, „a fost în acord cu principiile social democrate, respectiv interesul public mai presus de orice interes personal, principii pe care, din păcate, conducerea organizaţiei PSD Bihor refuză să le adopte”.

O conducere distructivă

Proaspătul ex-consilier județean atrage atenția că atitudinea conducerii PSD Bihor, care se împotrivește proiectelor de dezvoltare a județului și chiar le sabotează „este distructivă şi aduce prejudicii de imagine grave întregii organizaţii şi tuturor colegilor noştri care nutrim aceleaşi valori social-democrate, pro dezvoltare, pro interes public, pro europene”.

Anta afirmă că „actuala conducere a PSD Bihor nu a prezentat o viziune publică a modelului pe care intenţionează să-l sprijine în dezvoltarea comunităţilor pe care fiecare dintre noi le reprezentăm”, iar „în condiţiile în care unele proiecte sunt de interes şi utilitate publică, refuzul de a le adopta contravin viziunii și valorilor promovate de Partidul Social Democrat”, astfel că a decis să pună „mai presus de interesele de grup interesul public, ideile şi valorile social-democrate”.

Potrivit lui, PSD Bihor „este condus de un grup restrâns de oameni care au o viziune total opusă faţă de ceea ce vedem că promovează la nivel naţional Partidul Social Democrat”, iar această „viziune” a șefilor organizației județene „este menită să submineze la nivelul judeţului Bihor încrederea cetăţenilor în noi şi, implicit, acest lucru se va deconta electoral la următoarele alegeri”.

„Sper să fie un exemplu”

În aceste condiții, precizând că respectă statutul partidului și ierarhia de partid, pentru că și-a acordat votul „contra celor trasate de actuala conducere a organizaţiei PSD Bihor”, Anta a anunțat că și-a depus demisia din funcția de consilier județean, gest „de maximă demnitate politică”.

Asta, spune Anta, nu înseamnă că renunță și la calitatea de membru al PSD, repetând că „gestul meu este în acord total cu valorile acestui partid, dar din păcate în dezacord cu interesele unui grup restrâns al conducerii PSD Bihor”.

Totodată, fostul consilier județean își exprimă speranța ca „demisia mea să fie un exemplu de demnitate politică şi pentru cei care conduc într-o asemenea manieră organizaţia PSD Bihor şi-i rog pe această cale să se gândească dacă nu cumva este oportun să-mi urmeze exemplul în dorinţa de a reforma şi recredibiliza organizaţia”.

De altfel, Anta și-a semnat mesajul în calitate de membru PSD, transmițând că a acționat „cu respect faţă de toţi oamenii din judetul Bihor”.

De notat că demisia acestuia din CJ Bihor a fost sugerată joi și de edilul din Sânmartin, Cristian Laza, al cărui consilier personal este la Primăria comunei. Acesta a afirmat că nici el nu este „adeptul blocajelor în administrație”, dar consideră că, „bune, rele”, deciziile conducerii PSD Bihor trebuie respectate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
era post-sovietica
Mi-ar place sa vad, indiferent de culoarea politica, oameni care sa voteze dupa cum considera ei ca e mai bine pentru alegatori, nu dupa cum decide partidul. Prin faptul ca se voteaza doar ce decide Mang, practic consilierii nu sunt altceva decat simple butoane pe care Mang sau orice alt sef de partid (indiferent ca e PNL, PSD sau USR) le foloseste pe post de razbunare politica. Unul din scopurile democratiei e de a imparti puterea la mai multi oameni, pentru a evita catastrofe politice gen ce se intampla in Rusia sau Ungaria, unde un singur om taie si spanzura, si nimeni nu are curajul sau puterea de a-i spune ca e nebun. Sunt de-acord ca membrii unui partid trebuie sa aiba o viziune comuna asupra lucrurilor, dar cand deciziile sunt absurde si distrugatoare, e bine sa existe cativa oameni care sa se ridice in picioare si sa voteze cum e mai bine pentru majoritate. Fiind o tara care a stat mult timp in umbra URSS-ului, ne-au ramas multe apucaturi sovietice din punctul asta de vedere, unde seful dicteaza si restul stau cuminti in banca lor si scriu, chiar daca scriu tampenii. E timpul sa evoluam si sa iesim din mentalitatea sovietica.
Postat 27 Septembrie 2022, 12:06 de marius_ro
Adevarul intotdeauna e pe la mijloc
E laudabil ca este vointa si putinta sa se faca acel inel. Categoric va fi util. Chapeau, Bolojan. Ce este greu acceptabil sunt aceste exproprieri la limita abuzului sau dincolo de el. Ceea ce este si mai ingrijorator este acest tavalug de exproprieri care lasa in urme nemultumiri, resentimente, drame, poate. Legea exproprierii are o mare lacuna. Exproprierea sa fie precedata obligatoriu de una,doua,trei runde de negocieri. Consemnate toate la deosar. Cit ofera cel ce expropriaza, cit cere cel ce este expropriat. Motivatii. Nu este admisibil cum procedeaza ECHIPA CISTIGATOARE. Iti arunca 10€/mp nu se stie pe baza caror evaluari sau grile. Insasi necesitatea pe care un viitor proiect o genereaza mareste valoarea terenului. Plus presiunea de a vinde, cind proprietarul nu doreste asta. E un viciu de procedura , de legislatie, care dau mina libera acestor rapitori fara scrupule. Pentru ei este mai importanta ABSORBTIA FONDURILOR, pentru ca banii indestuleaza firmele si umplu buzunarele. Lucrarea in sine, calitatea executiei, oportunitatea proiectului, devin secundare. E o sarabanda care urmeaza sa-si dea obstescul sfirsit in curind, odata cu intrarea in CRIZA, de aici disperarea vecina cu nebunia. Vin vremuri grele, dragi tovarasi , va fi CARE PE CARE .
Postat 25 Septembrie 2022, 21:23 de excalibur
Intetesul cui mă?!?
Cat de usor sacrificam munca de o viata a catorva in numele "interesului public". Pentru expropriati lupta cineva? Ei nu fac parte din acel public? Daca pretul platit, obligat fortat, este la limita si nu acopera si deranjul, nu e normal ca "publicul" sa pluseze astfel incat sa nu existe piedici si nemultumiri? Nu vorbim de un troc in piata, ci de o impunere! Adica nu expropriatul e cel care vrea sa vanda, ci "publicul" are nevoie si forteaza cumpararea unui bun (teren, cladire, ce o fi). Recomand "publicului" sa circule cu transportul in comun, cu bicicleta sau pe jos, daca nu are bani sa isi cumpere teren pentru drum. Ma refer in mod special la cei doi tantalai tradatori.
Postat 25 Septembrie 2022, 17:44 de oradeanbihor
Atentie la asemenea "eroi"...
Știți cand ajunge omul filozof si mare strateg politic se ajunge aici. Azi maine va considera ca in locul lui Mang se potriveste el....sau poate chiar Primar de Samnartin...oamenii ăștia au unele frustrari vor sa ajunga la putere si nu e vina lor cred ca sunt bolnavi... Mediatizarea asta cu pentru cetățeni...sa o spuna celor de la grupa mica.
Postat 25 Septembrie 2022, 11:09 de strada
Politicieni
Potentialul malefic al politicienilor este imens! Multipartidismul la care doar am putut visa 50 de ani si care ofera sansa multiopiniilor, daca-mi permiteti licența lexicală, a fost batjocorita de iresponsabilitatea consilierilor PSD si UDMR, transformand avantajul multipartidismului intr-o monstruoasa si vulgara bataie de joc la adresa interesul general al cetatenilor, doar pentru a-si satisface dorinta grotescă de a se razbuna politic pe adversari politici de succes, invidia întunecându-le mintile. Noroc ca s-au gasit in rândurile lor persoane responsabile, demne de tot respectul.
Postat 25 Septembrie 2022, 10:13 de marginan
Apreciez faptul ca au pus interesul public înaintea câtorva manipulați de PZD
Dar as fi preferat sa nu se faca drumul, și sa nu-i vad pe ăștia în PNL. Pt. doua avioane deturnate nu omori 3000 de oameni.
Postat 23 Septembrie 2022, 23:41 de Sandu2100
Oamenii astia 2 merita tot respectul!
Adica dupa ce au acceptat strategia jegoasa a partidului timp de nu stiu cate luni intregi - ca si restul sclavilor din PSD.....aaa pardon sclavilor lui Mang/Pavel/Sabau-Popa am vrut sa scriu, desigur - iata ca macar acestia doi (Ciprian Anta si Florentina Bara) au zis in al 12-lea ceas, la a 4a sesiunea de votarea, ca "Ba, gata! Destul! Hai sa mai facem ceva si pt cetateni" si si-au folosit mintea si moralitatea ramasa pt a vota proiectul. Consilierii Locali si Judeteni sunt pusi sa deserveasca INTERESELE GENERALE ALE MAJORITATII CETATENILOR IN PRIMUL RAND, si numai ulterior "strategia si valorile" partidelor din care fac parte (care oricum nu prea exista practic in Romania...ele sunt doar teorii si marketing politic). Proiectul respectiv nu e perfect dar in conditiile date e totusi necesar si binevenit pt Oradea si BIHOR, indiferent ce partid sa. Bravo domniilor lor! Daca jumate din politicienii romani ar avea sange in instalatie cat voi, tara ar fi altfel!
Postat 23 Septembrie 2022, 21:43 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON