URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2018, 19:48

Pe bandă rulantă: Consiliul Local Oradea a aprobat 20 de lucrări pentru care vrea să atragă finanţare europeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea apasă pedala de acceleraţie în cursa pentru atragerea de fonduri europene. Consiliul Local a aprobat luni 20 de proiecte de hotărâri privind indicatorii tehnico-economici ai unor investiţii în clădiri de învăţământ ori monumente istorice, dar şi lucrări de revigorare urbană şi de reabilitare termică a unor blocuri pentru care municipalitatea intenţionează să atragă finanţare europeană.

"În lunile martie şi aprilie vom avea şedinţe de Consiliu Local tot la două săptămâni. Dacă nu aprobăm indicatorii tehnico-economici riscăm să nu mai câştigăm aceste finanţări europene", le-a spus primarul Ilie Bolojan consilierilor locali în deschiderea şedinţei extraordinare de luni.

Potrivit edilului, aprobarea de către Consiliul Local a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiilor vizate de municipalitate este obligatorie pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor, iar data semnării contractului de execuţie este o condiţie de eligibilitate pentru atragerea finanţării europene.

"Pe de o parte până acum nu ştiam care sunt regulile pentru că nu s-au publicat axele până anul trecut. Pe de altă parte trebuie să facem absorbţie de bani europeni, pentru că altfel România va pierde sute de milioane de euro", a afirmat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

7 milioane euro pentru şcoli şi grădiniţe

Astfel, consilierii locali au aprobat luni, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici pentru investiţii de peste 7 milioane euro în proiecte ce vizează dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic, reabilitarea de şcoli şi construirea de grădiniţe.

Pe lista lucrărilor se numără reabilitarea clădirii şi instalaţiilor Colegiului Tehnic Mihai Viteazul şi dotarea atelierelor şi laboratoarelor acestuia cu aparatură similară celei deţinute de firmele din municipiu. Investiţia este estimată la 1,1 milioane de euro, iar durata de execuţie va fi de doi ani.

Lucrări similare vor avea loc şi la Colegiul Tehnic Traian Vuia, cu deosebirea că investiţia se va ridica la 500.000 euro, iar implementarea va dura un an.

Lucrările vor mai cuprinde reabilitarea integrală a clădirii Şcolii Generale 11 din strada Moldovei (2,25 milioane euro) şi construirea a două grădiniţe, din care una în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului, iar a doua în strada Delfinului în zona Şcolii Ioan Slavici.

De asemenea, vor fi extinse grădiniţele 28, 53 şi 54 pentru a putea găzdui un număr mai mare de grupe de copii.

"Sperăm că până în vară vom avea contractele de execuţie deja semnate. Cel mai târziu în vara anului 2020 toate aceste lucrări să fie terminate", a spus Ilie Bolojan. Primarul a mai afirmat că lucrările se vor derula în paralel cu cursurile.

Reabilitări, amenajări, construcţii...

În şedinţa de luni, consilierii locali au mai aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a Palatului Vulturul Negru, unul dintre cele mai valoroase clădiri monument din municipiu.

Investiţia, estimată la 4,3 milioane euro, va trebui finalizată în doi ani. Lucrările vor cuprinde, printre altele, reabilitarea integrală a clădirii fostului cinematograf Libertatea, refacerea ornamentaţiei interioare şi montarea unui lift.

La fel, aleşii orădenilor au votat indicatorii economici ai lucrărilor de reabilitare şi pavare a străzii Aurel Lazăr în vederea transformării în arteră pietonală (11 milioane lei) şi cei privind reamenajarea malului stâng al Crişului Repede pe zona în care ABA Crişuri execută în prezent lucrări de consolidare (11,5 milioane lei).

Pe lista lucrărilor aprobate de Consiliul Local s-au mai numărat extinderea corpului B al Unităţii de Primire Urgenţe (25 milioane lei) şi reabilitarea termică blocului turn de lângă podul Dacia (150.900 euro).

La fel, consilierii locali au mai votat reabilitarea termică a blocurilor PB 129, PB 132, PB 133, PB 134 din strada Meşteşugarilor şi a blocului PB 130 din strada Salcâmilor (318.300 lei), a blocurilor R119, AN121, AN 120, PB 117 din strada Meşteşugarilor şi AN4 din strada Morii (1,8 milioane lei) precum şi a blocurilor PB 135, PB 136, PB 137, PC 139, PB 140, PB 141 şi PB 142 din strada Salcâmilor (2,5 milioane lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
2500 de gradinite Psd
Oradea,respectiv primaria orasului construieste doua gradinite noi. Reamintesc postacilor psd ca la fiecare instalare a guvernelor psd din decembrie 2016 s-a spus ca se vor construi 2500 de gradinite :))))).Doar 25 daca construiesc,adica 1% io voi vota p si d la urmatoarele alegeri.....Nu mai amintesc de cele 3000 de ambulante noi.Da,era sa uit nu se poate guverna din cauza statului paralel care face dosare parlamentarilor.......
Postat 27 Februarie 2018, 09:38 de suporter_oradean
OK!
Pacat ca reabiltarea blocurilor nu se face deplin cu contorizarea pe apartament si redimensionarea corpurilor de incalzire din spatii! Firma de hotie locala termoficare are tot interesul sa nu se faca aceasta lucrare deplin. La comun se fura mai mult si de mai multi! Cate un pi...ceva pentru fiecare!
Postat 26 Februarie 2018, 22:22 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON