URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2017, 10:32

Paznic la Palat: Dumitru Alb păzește Primăria Oradea de un sfert de veac!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe Dumitru Alb îl cunosc toţi primarii Oradiei din era post-decembristă, toţi funcţionarii Primăriei şi o sumedenie de orădeni. Bărbatul este cel mai vechi portar de la sediul administraţiei publice locale. "Acum sunt la al şaptelea mandat. Ultimul...", zice nea Dumitru, zâmbind.

Cu acelaşi zâmbet cu care îi întâmpină, de un sfert de veac, pe toţi cei care trec poarta Primăriei, indiferent că sunt domni cu funcţii mari sau simpli cetăţeni veniţi să-şi plătească birurile.

Fără pile...

În vara anului 1992, ca mulţi alţi orădeni rămaşi pe drumuri după falimentul întreprinderilor care nu şi-au mai găsit rostul după căderea comunismului, Dumitru Alb citea atent paginile ziarelor, în căutarea unui loc de muncă. "Eram pompier civil la Mecanica, dar nu mai primisem salariul de vreo trei luni. Ştiam că trebuie să-mi găsesc altceva", povesteşte bărbatul.

A aflat că Primăria caută portari şi s-a decis să încerce. "N-am avut nicio pilă. Am învăţat şi am venit la concurs", spune orădeanul. Se întâmpla pe 22 iunie 1992 şi, spre bucuria lui, a luat examenul.

... şi fără reclamaţii

Astăzi, este unul dintre cei patru portari ai Primăriei orădene. Conform regulilor palatului administrativ, de luni până vineri, între orele 7 şi 15, la poartă stă un agent al Poliţiei locale, iar de la 15 la 7 dimineaţa şi în weekend-uri unul dintre portari.

Aşadar, nea Dumitru întâmpină toate categoriile posibile: pe angajaţii şi edilii Primăriei când vin la lucru, pe cetăţenii care ajung cu treabă în Primărie, pe mirii care îşi organizează aici cununia civilă... Nimeni nu i-a făcut vreodată reclamaţii şi probabil nici nu au fost motive: cu sfiala omului care îşi ştie lungul nasului, Dumitru Alb a fost mereu respectuos cu toată lumea.

Toţi îl ştiu

În cei 25 de ani lucraţi la poarta Primăriei, nea Dumitru i-a cunoscut pe toţi primarii urbei. "Când am venit eu, era domnul Petru Filip primar, apoi a fost domnul Mihai Sturza, apoi iar domnul Filip, dar nu şi-a terminat mandatul, că a plecat europarlamentar. A venit interimar domnul Mihai Groza şi apoi domnul Ilie Bolojan", îi înşiră bărbatul. Despre toţi are numai vorbe de bine, spunând că au fost şefi buni şi edili harnici: "Cu noi, angajaţii, dacă ne-am făcut treaba, toţi s-au comportat foarte bine".

Modest, dar totuşi mândru de el, nea Dumitru spune că toţi primarii îl salută, dacă se întâlnesc pe stradă. "Şi cu viceprimarii şi consilierii care au fost sau care sunt, cu toţi mă am bine". Mai multă vechime decât el în Primărie mai are doar secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, aşa că e lesne de priceput că Dumitru Alb este celebru în palat.

Post sigur

Chiar dacă toţi angajaţii Primăriei, de la directori la slujbaşii tineri, îl cunosc, nea Dumitru spune că n-a cerut nimănui nici cea mai mică favoare.

Buna înţelegere cu şefii şi funcţionarii din Primărie a fost, de altfel, unul din motivele principale pentru care n-a părăsit poarta instituţiei în ultimul sfert de veac, deşi oferte a avut, ba chiar cu lefuri mai mari. "M-au chemat mulţi pe la diferite firme, dar n-am avut de ce să plec, că aici n-am avut niciodată probleme cu nimeni. În plus, chiar dacă-i mai mic salariul, aici ştiu sigur că îl iau", spune orădeanul.

Altă viaţă...

În ultimul sfert de veac, portarul a observat atent şi cât de mult s-a schimbat Primăria, despre care spune, convins, că este azi o instituţie modernă şi atentă la nevoile cetăţenilor. "Avem piramida, unde se lucrează până la ora 18 şi unde orice cetăţean îşi rezolvă problemele, avem parcarea din curtea interioară, unde jumătate de oră este gratuit pentru oricine", explică el.

Ba chiar şi ghişeul lui, de la poartă, s-a modernizat: acum e plin cu monitoare mari, pe care se văd în timp real imagini filmate pe toate coridoarele Primăriei şi în curtea interioară de camerele de supraveghere. Boierie la care, în urmă cu 25 de ani, nici nu visa...

Orădenii, mai zâmbitori

De asemenea, nea Dumitru i-a analizat pe orădeni şi spune ferm că cetăţenii care vin acum cu treabă în Primărie sunt mai relaxaţi şi mai surâzători decât cei de odinioară. "Pe vremuri, toată lumea era încruntată. Azi, chiar dacă vin să plătească o amendă, unii totuşi zâmbesc". Portarul mai spune şi că orădenii sunt cetăţeni liniştiţi: niciodată în ultimii 25 de ani n-a avut intruşi care să-i dea bătăi de cap. Lucru, într-adevăr, rar...

Ajuns la 62 de ani, Dumitru Alb nu-şi mai doreşte decât să fie sănătos, iar peste trei ani, când va atinge limita de vârstă prevăzută de lege, să iasă într-o pensie liniştită. Iar la Primărie să mai revină doar ca cetăţean plătitor de taxe. Evident, unul bun platnic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PAZA BUNĂ
Nu știu cum a fost angajat individul ! Am totuși bănuieli... Ce știu cu siguranță este că în zilele noastre trage limbi la greu ! Cui ? Ghiciți....El este cel care m-a dat afară pe 5 iunie din Clădirea Primăriei pe motiv că e zi nelucrătoare ! Bre, dar ieri 9 iulie 2017 era zi lucrătoare cumva ? Ce căuta BOLOJAN dumini CA CA hoții în Primărie ? De ce autoturismul BH 12 SLY staționa în fața Primăriei ? De ce a venit să-l ia ( pe Bolojan ) autoturismul BH 12 FPW ( un șofer bărbos ) ? PS Minte ! Pe mine mă vede ca pe un infractor ! Să nu pățească nea Birtin ceva ! Sincer ? Când îl am în față pe Bolojan îmi vine....dar sunt suficient de inteligent și mă pot controla foarte bine, deci sută la sută nu sunt un pericol public !
Postat 10 Iulie 2017, 08:49 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON