URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2021, 17:10

Patru orașe din Bihor vor avea platforme unde locuitorii să depună gratuit deșeuri pe care operatorii de salubrizare nu le ridică

Patru orașe din Bihor vor avea platforme unde locuitorii să depună gratuit deșeuri pe care operatorii de salubrizare nu le ridică foto: platforma de colectare amenajată de RER Vest în Oradea, Zona de Vest
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din patru orașe ale Bihorului vor putea scăpa gratis de deșeurile mari, rezultate din construcții și demolări, piese de mobilier vechi, uleiuri uzate, anvelope și altele. Consiliul Județean și consiliile locale din Beiuș, Salonta, Marghita și Aleșd s-au asociat pentru a realiza în fiecare din aceste orașe câte o platformă pentru colectarea acestor deșeuri, pe care firmele de salubrizare nu le ridică din gospodării și de la firme.

Un prim pas pentru realizarea acestor platforme a fost făcut marți, când, potrivit unui comunicat al CJ Bihor, reprezentanții acestei instituții au semnat un contract de asociere cu cei ai consiliilor locale Beiuș, Salonta, Marghita și Aleșd în acest scop, în baza unei hotărâri pe care aleșii bihorenilor au adoptat-o la finele lunii martie, iar apoi și aleșii locali din cele patru orașe.

Concret, CJ Bihor va realiza pe terenuri de circa 3.000 metri pătrați puse la dispoziție de consiliile locale, cele patru platforme, în fiecare unitate administrativ-teritorială, și le va dota corespunzător.

Totodată, autoritățile publice locale vor asigura condițiile necesare exploatării acestor centre de colectare separată a deșeurilor și vor crea regulamente prin care acestea vor putea deservi și alte unități administrativ-teritoriale din zonele apropiate.

Fiecare cetățean va putea depozita gratuit, timp de minimum 3 ani, toate categoriile de deșeuri care nu sunt ridicate de către operatorii de salubritate local, de exemplu deșeuri care rezultă din construcții și demolări, cauciucuri, chiuvete, mobilier mare, diferite tipuri de ulei, etc.

Pentru cetățenii din alte unități administrativ-teritoriale deservite de centrele de colectare, costurile vor fi suportate de către primăriile unde aceștia sunt domiciliați sau își au reședința.

Aceste centre completează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Bihor, deoarece deșeurile de mari dimensiuni, în afara celor două centre existente în Oradea, nu mai pot fi depozitate altundeva în județul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON