URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2021, 11:01

Patru amintiri din vamă

Patru amintiri din vamă (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am patru amintiri mai aparte de la trecerea frontierei în Ungaria. Prima dată când am ieşit din ţară, în 1991, mă aflam într-un autobuz plin de rockeri, cu toţii excitaţi că urma să vedem AC/DC, Metallica şi Mötley Crüe la Budapesta. Autobuzul întârziase, coada la vamă era lungă şi ne temeam că vom întârzia. Aşa că o mică delegaţie de pletoşi a pornit-o spre gherete, să-i roage pe vameşi să ne lase să sărim peste rând. Când ne-a văzut şeful de tură, rotofei şi roşu la faţă de furie, a explodat şi ne-a expediat înapoi cu atâta ură încât ne-am temut că n-o să mai ieşim în vecii vecilor din ţară.

A doua amintire vine dintr-o noapte de la începutul anilor 2000, în care am stat 4 ore şi jumătate la intrarea în ţară. Îmi cumpărasem din Debreţin un televizor şi voiam să recuperez TVA-ul de la biroul din vamă. Coada în exteriorul clădirii era imensă, iar angajatul statului maghiar nu voia să bată niciun record de viteză în muncă. M-am gândit să renunţ, dar era vorba de o sumă frumuşică. Când am ajuns, în sfârşit, în interiorul biroului şi calvarul meu părea să se încheie, omul şi-a scos mâncarea pe birou şi a pus-o de un picnic, asistat de vreo 20 de români umiliţi, obosiţi, flămânzi şi nervoşi.

A treia amintire cheie vine de la prima trecere a frontierei de după integrarea în Uniunea Europeană. Mergeam tot la ceva concert în Budapesta, iar când am trecut prin dreptul gheretelor vameşilor români, fără să ne oprească nimeni, pur şi simplu mi s-au umezit ochii de emoţie. Parcă trăisem până atunci sub ocupaţie şi cineva sau ceva tocmai ne eliberase. 

A patra, şi cea mai simpatică întâmplare s-a petrecut în Vama Salonta. "Unde mergeţi?", ne-a întrebat frontieristul în timp ce verifica actele. "La festivalul de jazz de la Gyula", i s-a răspuns. "Şi unde vă sunt instrumentele?"...

Acestor amintiri li s-a mai adăugat una săptămâna trecută, când, după aproape doi ani de la ultima ieşire din ţară, am dat o fugă până la Budapesta. Ne-am făcut griji cu toţii din maşină, având în vedere pandemia şi regulile de călătorie despre care aflam zilnic ceva nou. Unii trebuiau să ajungă la aeroport, alţii într-un city break de 24 de ore în Capitala ungară şi nu voiam să riscăm. Ne-am blindat de acte în eventualitatea că va fi complicat în vamă, ne-am luat adeverinţele de vaccinare, însă nu s-a exagerat cu birocraţia şi toată lumea a ajuns cu bine unde trebuia. Ne-am simţit liberi din nou.

Abia ce ne obişnuiserăm să umblăm brambura prin Europa doar cu cartea de identitate în buzunar şi, iată, într-un singur an, graniţele au reapărut şi libertatea de a călători ne-a fost restricţionată drastic. Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că nimic nu e pentru totdeauna şi că o stare de fapt, oricât de solidă ar părea, se poate schimba oricând. După atâta stat acasă, cred că vom aprecia cu toţii lucrurile care deveniseră banale - călătoriile, aerul curat, zâmbetele fără mască, interacţiunile cu alţii, mâncatul la restaurant, viaţa în general. A, şi libertatea! 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON