URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2021, 11:01

Patru amintiri din vamă

Patru amintiri din vamă (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am patru amintiri mai aparte de la trecerea frontierei în Ungaria. Prima dată când am ieşit din ţară, în 1991, mă aflam într-un autobuz plin de rockeri, cu toţii excitaţi că urma să vedem AC/DC, Metallica şi Mötley Crüe la Budapesta. Autobuzul întârziase, coada la vamă era lungă şi ne temeam că vom întârzia. Aşa că o mică delegaţie de pletoşi a pornit-o spre gherete, să-i roage pe vameşi să ne lase să sărim peste rând. Când ne-a văzut şeful de tură, rotofei şi roşu la faţă de furie, a explodat şi ne-a expediat înapoi cu atâta ură încât ne-am temut că n-o să mai ieşim în vecii vecilor din ţară.

A doua amintire vine dintr-o noapte de la începutul anilor 2000, în care am stat 4 ore şi jumătate la intrarea în ţară. Îmi cumpărasem din Debreţin un televizor şi voiam să recuperez TVA-ul de la biroul din vamă. Coada în exteriorul clădirii era imensă, iar angajatul statului maghiar nu voia să bată niciun record de viteză în muncă. M-am gândit să renunţ, dar era vorba de o sumă frumuşică. Când am ajuns, în sfârşit, în interiorul biroului şi calvarul meu părea să se încheie, omul şi-a scos mâncarea pe birou şi a pus-o de un picnic, asistat de vreo 20 de români umiliţi, obosiţi, flămânzi şi nervoşi.

A treia amintire cheie vine de la prima trecere a frontierei de după integrarea în Uniunea Europeană. Mergeam tot la ceva concert în Budapesta, iar când am trecut prin dreptul gheretelor vameşilor români, fără să ne oprească nimeni, pur şi simplu mi s-au umezit ochii de emoţie. Parcă trăisem până atunci sub ocupaţie şi cineva sau ceva tocmai ne eliberase. 

A patra, şi cea mai simpatică întâmplare s-a petrecut în Vama Salonta. "Unde mergeţi?", ne-a întrebat frontieristul în timp ce verifica actele. "La festivalul de jazz de la Gyula", i s-a răspuns. "Şi unde vă sunt instrumentele?"...

Acestor amintiri li s-a mai adăugat una săptămâna trecută, când, după aproape doi ani de la ultima ieşire din ţară, am dat o fugă până la Budapesta. Ne-am făcut griji cu toţii din maşină, având în vedere pandemia şi regulile de călătorie despre care aflam zilnic ceva nou. Unii trebuiau să ajungă la aeroport, alţii într-un city break de 24 de ore în Capitala ungară şi nu voiam să riscăm. Ne-am blindat de acte în eventualitatea că va fi complicat în vamă, ne-am luat adeverinţele de vaccinare, însă nu s-a exagerat cu birocraţia şi toată lumea a ajuns cu bine unde trebuia. Ne-am simţit liberi din nou.

Abia ce ne obişnuiserăm să umblăm brambura prin Europa doar cu cartea de identitate în buzunar şi, iată, într-un singur an, graniţele au reapărut şi libertatea de a călători ne-a fost restricţionată drastic. Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că nimic nu e pentru totdeauna şi că o stare de fapt, oricât de solidă ar părea, se poate schimba oricând. După atâta stat acasă, cred că vom aprecia cu toţii lucrurile care deveniseră banale - călătoriile, aerul curat, zâmbetele fără mască, interacţiunile cu alţii, mâncatul la restaurant, viaţa în general. A, şi libertatea! 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON