Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, patronul din umbră al centrului comercial Oradea Shopping City, intrat recent în faliment, a fost condamnat miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare, în dosarul "Băneasa". Decizia judecătorilor este definitivă.
Potrivit site-ului stirileprotv.ro, judecarea în acest dosar a început în decembrie 2012.
În esenţă, procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, pe atunci rector al universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu (foto), "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.
″În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", au scris procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au mai arătat că, în urma "afacerilor", "Universitatea de Ştiinţe Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotrivă, a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare, iniţial. Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru", mai spun procurorii.
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat iniţial în iunie 2016 de Curtea de Apel Bucureşti la nouă ani de închisoare cu executare.
În acest dosar, a fost condamnat şi fostul şef DGIPI Cornel Şerban, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, Ioan Alecu, rectorul USAMV Bucureşti, la şase ani de închisoare, Petru Pitcovici, fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, la doi ani închisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei, la un an de închisoare. Au mai primit pedepse cu executare Ştefan Diaconescu (cinci ani), Andrei Mihai Bejenaru (şapte ani), Gabriel Răsvan Toader şi Ioan Todiraş (câte un an), în timp ce inculpaţii Lizeta Minea şi Gheorghe Petrulian au primit câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului penal şi a dispus disjungerea sub acest aspect.
UPDATE: Puiu Popoviciu, de negăsit!
Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv miercuri la 7 ani de inchisoare in dosarul 'Ferma Baneasa', nu a fost gasit la domiciliul sau de politistii care ar fi trebuit sa il ridice de acasa si sa il duca la penitenciar, pentru executarea pedepsei, anunta Antena 3, care a difuzat imagini de la locuinta lui Popoviciu. Autoritatile au emis mandat de urmarire nationala pentru Popoviciu. Surse oficiale din Politie au declarat, pentru Agerpres, ca Puiu Popoviciu ar fi parasit tara la inceputul lunii iunie, iar Politia ar urma sa ceara joi instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia.
Citiți și articolul S-a închis Cinema Cortina. Oradea Shopping City, în faliment!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.