URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2014, 08:35

Patronatele bihorene protestează împotriva impozitării clădirilor din parcul industrial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a hotărât marţi impozitarea cu 1,5% a clădirilor din parcurile industriale până acum scutite prin lege. Măsura este menită să crească încasările la bugetul central şi obligă proprietarii clădirilor la plata impozitului pe primele şase luni ale anului până la data de 25 mai.

Patronatele protestează

Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) şi Federaţia Patronilor Bihor (FPB), două dintre cele mai importante organizaţii patronale bihorene, au luat poziţie la începutul acestei săptămâni, în mod public, împotriva taxării clădirilor din parcul industrial.

"O astfel de prevedere legală propune aplicarea unui impozit retroactiv care într-un stat de drept ar fi declarată neconstituţională. De asemenea, abrogă în mod implicit o parte din facilităţile acordate prin actele normative care reglementează înfiinţarea şi funcţionarea Parcurilor Industriale, şi anume scutirea de impozitul pe construcţii pentru o perioadă determinată de timp", se menţionează într-un comunicat de presă al AFB.

Reprezentanţii organizaţiilor susţin că măsura va genera oprirea imediată a investiţiilor în curs care în Parcul Industrial Eurobusiness Oradea se ridică la 100 milioane euro, nerealizarea a circa 2.600 noi locuri de muncă, relocarea investitorilor spre parcurile din ţările vecine, creşterea numărului de firme intrate în insolvenţă şi transmiterea către investitori a unui semnal de neîncredere şi instabilitate.

AFB a transmis petiţii prin care a cerut eliminarea prevederii care privind impozitarea cu 1,5% a clădirilor din parcul industrial către premierul Victor Ponta, ministrul Economiei Constantin Niţă şi ministrul Finanţelor Ioana Maria Petrescu.

"Un şoc fără precedent!"

La rândul său, conducerea FPB, care s-a şi întâlnit cu reprezentanţi ai firmelor din parcul industrial, şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la stabilitatea mediului de afaceri local în condiţiile în care la mijlocul anului firmele sunt informate că au de plătit o taxă în plus.

"Îngrijorarea noastră pleacă de la impredictibilitatea legislativă care apasă pe umerii investitorilor. "Este un şoc fără precedent pentru firmele din Parcul Industrial" - mărturisea unul din reprezentanţii investitorilor. Practic, acel 1,5% impozit pe construcţii speciale prevăzut în HG anulează complet clauzele contractuale actuale, premizele pe baza căruia a fost luată decizia de locatare în Parcul Industrial şi bruma de beneficii pe care administraţia locală a consimţit să o acorde investitorilor medii şi mari pentru crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea economică de durată a zonei", se menţionează în comunicatul FPB.

Reprezentanţii celor două organizaţii patronale susţin că prin impozitarea clădirilor din parcul industrial Guvernul nu doar că nu stimulează dezvoltarea politicilor locale, ci împiedică, îngrădeşte şi limitează pârghiile pe care le au autorităţile locale pentru atragerea de investitori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON