URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2020, 14:39

Patriarhul Daniel vine în Bihor. Va sfinţi Catedrala din Oradea şi noua biserică de la Izbuc

Patriarhul Daniel vine în Bihor. Va sfinţi Catedrala din Oradea şi noua biserică de la Izbuc (Sursa foto: digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va face în weekend o vizită canonică în Bihor.

O vizită, două sfinţiri...

Întâi Stătătorul BOR a confirmat oficial, miercuri la prânz, participarea la două evenimente festive ale Eparhiei Bihorene.

"Va fi o vizită canonică în episcopia Oradiei în perioada 18 – 21 septembrie. Vizita este prilejuită de sărbătoarea centenarului restatornicirii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei (1920 – 2020), a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei (1680), precum şi a 325 de ani de la menţionarea episcopiei Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Efrem, în diploma împăratului austriac Leopold Întâi (1695)", a declarat pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, cu ocazia vizitei în Bihor, Patriarhul Daniel va sfinţi sâmbătă biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din incinta mănăstirii Izbuc, iar duminică va târnosi Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" din Oradea.

Un calendar aglomerat

Potrivit calendarului vizitei, Patriarhul Daniel va ateriza vineri seară pe Aeroportul Oradea şi se va deplasa cu maşina la Izbuc pentru evenimentul de a doua zi.

"Avem deosebita bucurie ca slujba de sfinţire să fie oficiată de un sobor de ierarhi, sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române", se menţionează într-un anunţ făcut de Obştea Sfintei Mănăstiri Izbuc.

Potrivit anunţului, programul liturgic va cuprinde de la ora 9 oficierea Sfintei Liturghii de către episcopul Oradiei şi Bihorului, Sofronie Drincec, pe o scenă din apropierea lăcaşului de cult. Începând cu ora 10, Preafericitul Daniel, însoţit de 20 de ierarhi care au confirmat invitaţia organizatorilor, va oficia târnosirea noii biserici a mănăstirii Izbuc.

Ulterior, duminică, Preafericitul Daniel va face sfinţirea Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" din fostul centru civic. La fel ca în ziua precedentă, programul liturgic va începe de la ora 9, cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Preasfinţitul Sofronie Drincec. De la ora 11, Preafericitul Daniel, însoţit de un sobor de 28 de episcopi, va oficia slujba de târnosire a catedralei.

Cu mască şi cu distanţare

Având în vedere constrângerile impuse de pandemia de COVID-19, credincioşii nu vor avea acces în cele două lăcaşuri de cult în timpul oficierii slujbelor de sfinţire.

Aceştia vor urmări evenimentul pe ecrane de mari dimensiuni care vor fi scoase în aer liber. Credincioşii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie, iar organizatorii evenimentului s-au obligat să le pună la dispoziţie puncte de dezinfecţie.

Având în vedere circumstanţele excepţionale în care se desfăşoară cele două evenimente, pentru a evita aglomeraţia, credincioşii vor avea acces în Sfintele Altare, pentru închinare, timp de o săptămână, până pe 27 septembrie, şi nu doar în ziua sfinţirii acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON