URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2020, 14:39

Patriarhul Daniel vine în Bihor. Va sfinţi Catedrala din Oradea şi noua biserică de la Izbuc

Patriarhul Daniel vine în Bihor. Va sfinţi Catedrala din Oradea şi noua biserică de la Izbuc (Sursa foto: digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va face în weekend o vizită canonică în Bihor.

O vizită, două sfinţiri...

Întâi Stătătorul BOR a confirmat oficial, miercuri la prânz, participarea la două evenimente festive ale Eparhiei Bihorene.

"Va fi o vizită canonică în episcopia Oradiei în perioada 18 – 21 septembrie. Vizita este prilejuită de sărbătoarea centenarului restatornicirii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei (1920 – 2020), a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei (1680), precum şi a 325 de ani de la menţionarea episcopiei Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Efrem, în diploma împăratului austriac Leopold Întâi (1695)", a declarat pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, cu ocazia vizitei în Bihor, Patriarhul Daniel va sfinţi sâmbătă biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din incinta mănăstirii Izbuc, iar duminică va târnosi Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" din Oradea.

Un calendar aglomerat

Potrivit calendarului vizitei, Patriarhul Daniel va ateriza vineri seară pe Aeroportul Oradea şi se va deplasa cu maşina la Izbuc pentru evenimentul de a doua zi.

"Avem deosebita bucurie ca slujba de sfinţire să fie oficiată de un sobor de ierarhi, sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române", se menţionează într-un anunţ făcut de Obştea Sfintei Mănăstiri Izbuc.

Potrivit anunţului, programul liturgic va cuprinde de la ora 9 oficierea Sfintei Liturghii de către episcopul Oradiei şi Bihorului, Sofronie Drincec, pe o scenă din apropierea lăcaşului de cult. Începând cu ora 10, Preafericitul Daniel, însoţit de 20 de ierarhi care au confirmat invitaţia organizatorilor, va oficia târnosirea noii biserici a mănăstirii Izbuc.

Ulterior, duminică, Preafericitul Daniel va face sfinţirea Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" din fostul centru civic. La fel ca în ziua precedentă, programul liturgic va începe de la ora 9, cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Preasfinţitul Sofronie Drincec. De la ora 11, Preafericitul Daniel, însoţit de un sobor de 28 de episcopi, va oficia slujba de târnosire a catedralei.

Cu mască şi cu distanţare

Având în vedere constrângerile impuse de pandemia de COVID-19, credincioşii nu vor avea acces în cele două lăcaşuri de cult în timpul oficierii slujbelor de sfinţire.

Aceştia vor urmări evenimentul pe ecrane de mari dimensiuni care vor fi scoase în aer liber. Credincioşii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie, iar organizatorii evenimentului s-au obligat să le pună la dispoziţie puncte de dezinfecţie.

Având în vedere circumstanţele excepţionale în care se desfăşoară cele două evenimente, pentru a evita aglomeraţia, credincioşii vor avea acces în Sfintele Altare, pentru închinare, timp de o săptămână, până pe 27 septembrie, şi nu doar în ziua sfinţirii acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON