URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2020, 07:56

Patria, nerecunoscătoare: Cererile de majorare a pensiilor foştilor militari şi poliţişti, respinse de Justiţia din Bihor

Patria, nerecunoscătoare: Cererile de majorare a pensiilor foştilor militari şi poliţişti, respinse de Justiţia din Bihor DISCREPANŢE. Pensionat din Poliţie după 42 de ani de serviciu, comisarul-şef (r) Viorel Gavriluţ (foto) are o pensie de 3.900 lei, jumătate din cât a unui coleg cu 24 de ani vechime, trecut în rezervă după 2017
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii Curţii de Apel Oradea au încasat anul acesta 10,24 milioane lei în urma proceselor intentate statului pentru plata unor sporuri salariale de tot felul, în schimb sunt foarte grijulii cu banul public când e vorba de alte categorii socio-profesionale.

Aproximativ 150 de foşti pompieri şi poliţişti bihoreni s-au adresat Justiţiei pentru a-şi primi pensiile calculate corect, dar nici unul n-a câştigat în instanţele din Oradea. 

La judecată

Potrivit Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, militarii, pompierii, poliţiştii şi jandarmii distinşi pentru vechimea sub arme cu Ordinul Militar, respectiv Semnul Onorific În Serviciul Patriei, au dreptul, după trecerea în rezervă, la un plus de până la 20% peste cuantumul pensiei. Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale şi cea a Ministerului Afacerilor Interne le acordă sumele, dar nu adăugate la cuantumul net al pensiei, conform legii, ci la cel brut, din care se scad impozitele. 

Rezervist de la începutul anului şi posesor al ordinului, fostul şef al DGA Bihor, comisarul şef Alexandru Nuţiu, a intentat din acest motiv un proces împotriva Casei de Pensii a MAI, cerând să nu-i mai fie "dijmuită" recompensa. "Am înregistrat acţiunea în august, dar Tribunalul Bihor a fixat primul termen abia în decembrie", spune ofiţerul.

"Jonglerie" de stat 

Pierderea e mult mai mare pentru sute de foşti militari, pompieri şi poliţişti trecuţi în rezervă până în 2017 cărora nu le-au fost stabilite corect nici măcar pensiile, aşa încât, deşi au adunat peste 40 de ani vechime în serviciu, ele sunt sub cele ale colegilor cu vechime mai mică de 25 de ani, dar ieşiţi din activitate în ultimii 3 ani.

Viorel Gavriluţ, fost comisar şef la Poliţia Economică, spune că "statul a făcut o jonglerie": după intrarea în vigoare a Legii 284/2010 privind salarizarea unică în sectorul bugetar, aplicarea ei pentru angajaţii din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost prorogată anual prin HG-uri. Legea stabilea salariile după un coeficient de ierarhizare înmulţit cu valoarea de referinţă sectorială (VRS), care în 2010 era de 600 lei, dar MApN şi MAI au menţinut VRS la 197 lei în baza unei vechi HG abrogate prin lege. 

Pentru ca, totuşi, angajaţii celor două ministere să nu primească "în mână" mai puţini bani, soldele şi salariile brute astfel micşorate le-au fost compensate cu sporuri de confidenţialitate şi fidelitate, dar "decontul" a venit la pensionare, când stabilirea pensiei s-a făcut exclusiv în funcţie de solde şi salarii, conform legii, fără a se ţine seama şi de sporuri.

Reparaţie nefăcută

Rezerviştilor le-a fost făcută dreptate, teoretic, prin Legea 223/2015, potrivit căreia "cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda/salariul de grad şi/sau de funcţie a militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special activi". Ulterior, în 2017, au apărut alte două reglementări, Legea 153 privind salarizarea personalului bugetar, conform căreia salariul de funcţie al poliţiştilor nu putea fi mai mic decât salariul minim brut pe economie, şi HG 1/2017, care stabilea acest salariu la 1.450 lei. 

Cu toate acestea, pensia celor trecuţi în rezervă până în 2017 tot n-a fost actualizată corect. "Calcularea pensiei trebuia făcută prin înmulţirea coeficientului de ierarhizare, adică a salariului de funcţie, majorat la 1.450 lei, cu VRS, care n-a fost actualizată la 600 lei, ci lăsată tot la 197 lei", spune Gavriluţ, care în 2019, la fel ca alţi 150 de colegi, a dat în judecată MAI la Tribunalul Bihor.

La Înalta Curte

Câteva zeci au pierdut deja procesele, judecătorii hotărând, de pildă, în cazul unui fost colonel MApN căruia la stabilirea pensiei i s-a luat în calcul o soldă de funcţie de doar 583 lei, că "nicio prevedere legală nu obligă un angajator să folosească valoarea salariului de bază minim brut (n.r. - salariul de funcţie al militarilor şi poliţiştilor) ca referinţă în cadrul sistemului de salarizare propriu". Adică invers decât prevăd legile 284/2010, 223/2015 şi 153/2017.

Ceilalţi rezervişti au şi ei şanse să piardă, crede Gavriluţ, fiindcă unele Curţi de Apel, pe motiv că stabilesc o practică unitară, au decis respingerea acţiunilor pentru actualizarea pensiilor foştilor militari şi poliţişti. Dovadă stă o minută încheiată după întâlnirea reprezentanţilor secţiilor de contencios de la nivelul Curţii de Apel Iaşi, care au considerat că foştii angajaţi ai MApN şi MAI ar fi avut incluse sporurile în salarii, aşadar la stabilirea pensiilor lor nu trebuie avut în vedere că soldele şi salariile de funcţie au fost echivalate cu salariul minim brut. 

Ţinând seama de ritmul în care magistraţii orădeni le resping acţiunile, o parte a rezerviştilor vor să ceară strămutarea proceselor şi, dacă li se refuză şi asta, să se adreseze Înaltei Curţi. În fond, singura îndreptăţită să stabilească o practică unitară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Jos cu pensia nesimtita
Cum sa fi procuror sa te pensionezi la 50 de ani si sa ai 70.000lei pensie ? Cum??? E strigător la cer. Într-adevăr ai carte,ai parte si meriți o pensie mai buna decat cel cu liceul, nu zice nimeni nu , dar in limita bunului simț. O pensie specială as vedea o undeva intre 1000-1500€ in momentul de față. Ea poate creste odata cu inflația nimic de zis dar nu pensii de 5000-10000-15000€.... E bătaie de joc. Si mai este o vorbă: Fosta i Lele cât ai fost , padurar si sef de post! Nu destul cât ati fost pe funcție a fost bine rău mai vreți si dupa sa lingeți ceva...mai gândiți că alți au 760lei pensie, adică de 100 de ori mai mică ca specială voastră!!! Mai puțin ca i mai sănătos!
Postat 25 Noiembrie 2020, 23:42 de Adrian_Preda
la 55 de ani, bugetarii de lux pot trece la lucru - in pirvat, daca tot vor venituri mai mari, pentru ca li se cuvine si pentru ca pot!
@excalibur are dreptate. 3900 lei pensie din partea statului este lux acum. nu sunt bani destui pentru spitale, pentru casele/caminele de copii, pentru sportivi si elevi merituosi, dar "afectatii" pensionari - bugetari de lux - care toata viata au avut pe langa salarii, zeci de alte beneficii, stau cu mana intinsa pentru dublarea pensiei. cum ar fi sa-si ia o slujba noua, daca tot are nevoie de bani? la 55 ani oamenii sunt inca in putere de lucru. aaaa, li se cuvine?! ce li se cuvine?! cand ajung la aceasta idee imbecila, sa reciteasca ce a scris excalibur mai jos inca o data, cu voce tare!
Postat 25 Noiembrie 2020, 15:51 de roger
A pierdut din două motive !?!
Primul e că judecătorii sunt niște "neterminați" în materie de profesie. Al doilea e că negocierile pensiilor militarilor s-au finalizat încă din vremea lui Dragnea și Olguța de la Craiova cu "președintele tuturor românilor" ... când a fost suspendată aplicarea reglementărilor propuse de rezerviști până în 2022 !?! Așa că ... să se mobilizeze și Gavriluț ca să ceară, cu toți milițienii lui, o altă abordare din partea PNL !?!
Postat 25 Noiembrie 2020, 11:18 de CrisDumi
Liberté, égalité, fraternité
Un articol toxic,sub forma unei misiuni de comando in Raiul Bugetarilor.Care se judeca pentru pensii DECIT de 4000 lei,cind altii iau 8000 pe luna...In raiul bugetarilor nu a ajuns comunismul,ca-n Ferma animalelor,unde toate animalele sunt egale intre ele,cu observatia ca unele sunt mai egale decit altele.Pentru ceilalt rataciti,facem un calcul rapid ai salariului net,pornind de la suma de 2300 lei brut,virita de guvernul pe-se-de in plina crestere economica:[ ].Obtinem 1386 lei nin palma.Not bad,pentru 8 ore de munca ,una de pauza si inca una dus-intors cu autobuzul firmei.In schimb,statul se ingrijeste si de persoanele cu mai putin noroc in viata:"Persoanele adulte sau copiii cu handicap, cetățeni români, apatrizi sau cetățeni ai altor state cu domiciliul sau reședința în România, beneficiază de următoarele venituri lunare: 350 de lei, cu un buget complementar lunar de 150 de lei, în cazul unui adult cu handicap grav;265 de lei, cu un buget complementar lunar de 110 lei, în cazul unui adult cu handicap accentuat;60 de lei, în cazul unui adult cu handicap mediu."...Sa traiti bine!
Postat 25 Noiembrie 2020, 10:16 de excalibur
?!
Toașu' colonel de militie, se puteaua egaliza si altfel pensiile! Taindu-le pensiile nesimtite si apoi sa-i si penalizeze pt. vechime incompleta! O curiozitate: cum ati facut 40 de ani vechime, vi s-a socotit si scoala profesionala? Ca de iesit se iesea la pensie din militie la 55/57 de ani.
Postat 25 Noiembrie 2020, 09:19 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON