URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2021, 10:17

Patimile lui Vlăduţ

Patimile lui Vlăduţ foto: Facebook / Vlad Voiculescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.

Relaţia nu a funcţionat. E greu să rezişti într-o astfel de împreunare când seara, înainte de culcare, familia se adună în jurul patului matrimonial cu câte o lumânare în mână, iar tu nu ştii dacă au venit să-ţi ţină lumânarea, cum se zice în popor, sau dacă le-au aprins deja întru veşnica ta pomenire, în timp ce groapa îţi e săpată în spatele casei. Tânărul a fost naiv când a crezut că poate schimba o femeie în etate. Psihologii de cuplu spun că, atunci când vrei să îl schimbi pe celălalt, trebuie să începi prin a te schimba pe tine însuţi. Şi Vlăduţ şi-a dorit o schimbare, dar a obţinut-o doar pe a lui.

Dacă mai ţineţi minte legenda, atunci când zeii ne-au trimis cutia Pandorei, au pus în ea, mai la fund, şi speranţa, în cazul de faţă speranţa că un singur om, un ministru de exemplu, poate schimba un sistem. Dar într-o lume în care plusurile au devenit minusuri, înmulţirile au devenit împărţiri, iar apa îngheaţă la plus 25 de grade Celsius, un individ mânat de reguli învăţate din cărţi nu mai are nicio şansă de izbândă. De aceea nu mi-am făcut iluzii că prea-tânărul ministru al Sănătăţii ar putea rezista în funcţie vreme de un mandat întreg.

Masa critică la care a ajuns sistemul îi permite deja să funcţioneze autonom, fără pericolul de a fi deranjat de intervenţii din exterior. Sistemele sale de auto-protecţie au ajuns la performanţe remarcabile. Într-o organizaţie cu mii de membri care se cunosc de zeci de ani, cu relaţii împământenite devenite mai puternice decât legile, un ministru nu este decât un intrus, o simplă şaibă care poate fi scoasă oricând şi înlocuită cu alta, mai largă, care să nu gripeze şurubul-tată sau să înţepenească piuliţa-mamă.

Patimile lui Vlăduţ din cele 113 zile şi 113 de nopţi ne arată cât de puternic a devenit sistemul, cât de mică este toleranţa sa la schimbare şi cât de virulente îi sunt mecanismele imunitare. Ministerul Sănătăţii, Televiziunea Română, Taromul, Căile Ferate Române, Metrorexul, Hidroelectrica sunt doar câteva exemple în care Frankenstein-ii şi-au scăpat de sub control creaturile şi oricine se atinge de ele moare în chinuri. Intenţiile bune nu sunt suficiente pentru însănătoşire. Vlăduţ mai trebuie să crească şi să se transforme în Vlad. Şi mai trebuie să înţeleagă că românii au respect mai mare pentru numele Ţepeş decât pentru Voiculescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON