URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2019, 10:34

Party la Muzeu, în Oradea! Tineri din patru ţări au dansat periniţa şi braşoveanca, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost veselie, miercuri seară, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Tineri din Finlanda, Turcia, Insula Saba şi România, participanţi într-un proiect Erasmus+ care-şi propune să-i apropie prin artă, şi-au prezentat locurile de baştină, obiceiurile şi produsele gastronomice specifice.

Dulciuri şi... carnaval

Elevii din Turcia au pus pe mese bunătăţi dulci din ţara lor, colegii lor din Finlanda au oferit spre degustare siropuri de fructe de pădure, în timp ce echipa românească, formată din elevi de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, coordonaţi de profesoara Felicia Holhoş, au pregătit platouri cu brânză de oaie, slănină şi roşii, dar şi o oală de sarmale.

Elev din SabaEchipa din Insula Saba - un teritoriu dependent din Antilele Olandeze - a adus la rându-i dulceţuri specifice. În plus, aceşti elevi, care de altfel au venit de la cea mai mare depărtare, au impresionat cu costumaţia de carnaval specifică insulei lor.

Unul dintre adolescenţi a îmbrăcat costumul colorat în albastru şi auriu şi decorat inclusiv cu pene de păun (foto), tinerii explicând că Saba are un carnaval anual, iar toţi cei aproximativ 2.000 de localnici se îmbracă astfel şi ies pe străzi, să danseze.

După ce au degustat mâncărurile şi băuturile de la fiecare echipă şi au discutat pe seama obiceiurilor, tinerii s-au pus pe dans. În curtea Muzeului, ei au urmărit o demonstraţie de dans popular românesc, iar apoi au fost ei înşişi chemaţi "pe ring". Adolescenţii au dansat periniţa şi braşoveanca, distrându-se copios. Apoi, echipele din afara României au fost îndemnate de asemenea să-şi prezinte dansurile locale.

Idee din Finlanda

Intitulat "Art as a tool for inclusion" (Arta ca unealtă de incluziune), proiectul se derulează în această săptămână, fiind iniţiat de o echipă de elevi din Puumala, Finlanda. "Am mai lucrat cu elevi din Oradea în proiecte şi ne-am dorit mult să venim la voi. De aceea am aplicat cu acest proiect, am obţinut finanţare şi suntem încântaţi să fim aici", a declarat Virpi Touvinen, liderul echipei finlandeze, pentru BIHOREANUL.

În total, în echipă sunt incluşi 40 de elevi cu vârste între 15 şi 17 ani din cele patru ţări. Pe lângă petrecerea organizată miercuri seară la Muzeul Ţării Crişurilor, tinerii au mai avut în program şi alte activităţi inedite. De pildă, au participat la un atelier de concepere a unui muzeu virtual, ajutaţi de studenţi voluntari de la Arhitectură, la ateliere de teatru, de pictură, dar şi la o vânătoare de "clădiri" în Oradea, primind indicii despre anumite construcţii şi trebuind să le găsească în oraş.

De altfel, elevi din toate echipele au mărturisit că, aflaţi pentru prima oară la Oradea, au rămas suprinşi de arhitectura oraşului. "Îmi place foarte mult Palatul Vulturul Negru. Este fantastic", a declarat Ali, din Turcia.  "Clădirile voastre sunt foarte frumoase. Noi nu avem aşa ceva în Saba", a spus şi o adolescentă venită din Marea Caraibelor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON