URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2021, 11:00

Parcurile industriale din Bihor, gestionate de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea. A început dizolvarea firmei înființate de Consiliul Județean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor și consiliile locale din Săcueni, Tileagd și Tămășeu au decis dizolvarea societății Parcuri Industriale Bihor SA la care cele patru unități administrativ-teritoriale erau acționare, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a Acționarilor desfășurate miercuri, 5 mai.

Potrivit unui comunicat emis joi de CJ Bihor, fiecare acționar va recupera activele pe care le deținea în cadrul SC Parcuri Industriale Bihor SA, adică terenurile revin celor trei consilii locale și fondurile Consiliului Județean Bihor.

Modelul Oradea

Dizolvarea SC Parcuri Industriale Bihor SA nu înseamnă că în Săcueni, Tileagd și Tămășeu nu vor mai fi realizate platforme de producție și servicii, ci că acestea urmează să fie gestionate de către ADLO (Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), care administrează și parcurile industriale din municipiul reședință de județ.

Comunicatul dat publicității de către CJ Bihor arată că terenurile celor trei consilii locale vor fi transferate în patrimoniul județului, tocmai pentru a asigura dezvoltarea parcurilor industriale, iar ulterior Județul va acorda dreptul de administrare a bunurilor către ADLO.

„După dobândirea acestui drept, ADLO va avea rolul de a aduce rezidenți (n.r. – firme) în parcurile existente, de a identifica alte zone cu potențial pentru investiții, de a atrage fonduri europene și de a gestiona activitatea parcurilor industriale. De asemenea, în următoarea perioadă vor fi stabilite regulamentele de funcționare şi caietele de sarcini necesare licitațiilor pentru ocuparea amplasamentelor”, se explică în comunicatul CJ Bihor, care adaugă, totodată, că pe site-ul ADLO vor fi publicate detalii privind facilitățile oferite investitorilor, disponibilitatea parcelelor, licitații și alte informații.

ADLO urmează să încaseze de la firmele din parcurile industriale redevențe, din care un anumit procent va reveni Consiliului Județean Bihor, în timp ce cele trei consilii locale vor încasa taxe și impozite de la companiile care vor crea locuri de muncă.

Cheltuieli reduse, eficiență mărită

Prin dizolvarea SC Parcuri Industriale SA și gestionarea parcurilor industriale de către ADLO va fi redusă birocrația, va fi simplificată luarea deciziilor și vor fi eliminate costurile nejustificate, mai subliniază comunicatul CJ Bihor.

„Toată această restructurare a activității are ca scop finalizarea cât mai rapidă a parcurilor industriale existente, precum și înființarea unor noi parcuri în zonele îndepărtate ale județului Bihor. Măsurile au fost luate în baza unuia dintre obiectivele asumate de Consiliul Județean Bihor, acela de a reduce cheltuielile nejustificate, de a lua decizii tehnice coerente și reale și de a atrage fonduri europene. Vrem ocuparea cât mai rapidă a parcelelor din parcurile industriale și creșterea veniturilor rezultate din activitatea companiilor”, transmite, prin comunicat, Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Patru ani degeaba

ADLO a primit de la SC Parcuri Industriale Bihor SA dreptul de administrare a terenurilor din Tileagd (109.101 mp), Săcueni (50.753 mp) și Tămășeu (68.681 mp) în baza unei Hotărâri a Consiliului Județean adoptate în luna decembrie, deținând şi titlurile de parc industrial pentru amplasamentele din Tileagd și Săcueni.

Amintim că în ultimii patru ani, SC Parcuri Industriale Bihor SA a reușit să finalizeze un singur parc industrial în județ, la Tileagd, proiect început în legislatura 2012-2016 (parcul nefiind însă racordat la rețele de gaz și ocupat cu firme), în schimb în perioada 2016-2020 a avut nu mai puțin de 8 angajați, plătiți generos, din care la finele anului trecut CJ Bihor a păstrat doar trei.

Pe de altă parte, tot în ultimii patru ani, CJ Bihor plătea anual câte 1.200 de euro unei ONG, Asociația West Professional, în scopul „promovării învățământului profesional”, plata banilor fiind stopată la finele anului trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON