URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2021, 09:33

Parcul Petőfi din Oradea va fi refăcut anul viitor cu grădină japoneză, cafenea și toalete moderne

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul Petőfi din Oradea va fi refăcut cu cafenea şi grădină japoneză în baza unui proiect de bugetare participativă propus de orădeni încă din 2019.

Amânat pe 2022!

Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi-a dat joi avizul pentru modernizare zonei verzi.

"Intenţia noastră a fost ca lucrările să demareze încă de anul trecut, dar vor începe cel mai probabil în primăvara anului viitor", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, investiţia a fost întârziată de obţinerea avizelor pentru lucrări inclusiv de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

"Lucrările vor fi scoase la licitaţie în perioada imediat următoare, iar undeva în luna octombrie s-ar putea să avem un câştigător. Cum nu are niciun sens să începem săpăturile în toamnă ca să le oprim la venirea iernii, acestea vor demara în primăvara lui 2022", a spus Birta.

În paralel, municipalitatea va încerca să obţină fonduri europene din care să finanţeze lucrările de modernizare atât a parcului Petőfi cât şi a parcurilor 1 Decembrie şi I.C. Brătianu.

Grădină japoneză, instalaţii de irigat, toalete noi...

Parcul Petőfi, unul dintre cele mai vechi din Oradea, va fi reabilitat integral.

În cadrul investiţiei, fântâna arteziană de la intersecţia aleilor din zona centrală va fi dezafectată. Aici va fi amplasat un chioşc cu destinaţia de cafenea sau cofetărie aşa cum a existat în perioada interbelică.

În schimb grădina japoneză din vecinătatea zonei centrale va fi refăcută prin reabilitarea zidurilor de piatră, a iazului şi spaţiilor verzi, iar locurile de joacă pentru copii vor fi reamenajate.

Mobilierul urban din parc va fi înlocuit cu unul nou care va cuprinde de la lampadare şi bănci la pergole şi toalete publice moderne.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in vizor: cismelele, toaletele publice si paza/protectia parcurilor
era si cazul sa fie reabilitat, bravo oradenilor care au sustinut acest proiect! ar putea fi o bijuterie pentru oras, daca lucrarile se vor face cu bun gust si inteligenta. la fel parcul 1 decembrie. primaria ar trebui sa intre pe google si sa caute cum arata fantanile arteziene moderne, ca sa stie ce sa aleaga pentru parcuri. pentru toate parcurile, caci aceastea au nevoie de schimbare. **** la fel se cere si pentru toaletele publice din oras, mai ales cele din parcuri, care sunt rusinoase. in momentul in care iesi cu copiii in parc, inevitabil ajungi cu ei si la toaleta... desi sunt unii care ar spune ca natura ar fi o buna solutie... sau unii care nu ezita sa faca direct pe soclul sau peretii cladirilor, ceea ce nu cred ca ar dori primaria si nici cei care au un pic de bun simt! **** un alt punct nevralgic este paza si protectia domeniului public, politia se lasa pe tanjala sau poate doar nepasare cand vine vorba de banci vandalizate, locuri de joaca distruse, cladiri scrise, etc., dupa cum trist ati publicat si voi despre situatia din Iosia de zilele trecute.
Postat 12 Iunie 2021, 12:32 de roger
Copaci!
Și să nu uităm - fiind vorba de un parc - de ceea ce este mai important și despre care nu se scrie nici un cuvânt în articol : copaci noi, tineri, viguroși. Cât mai mulți! Nicidecum mai mult beton, piatră sau asfalt! Copaci care filtrează aerul, care dau umbră!
Postat 12 Iunie 2021, 12:24 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON