URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2021, 09:33

Parcul Petőfi din Oradea va fi refăcut anul viitor cu grădină japoneză, cafenea și toalete moderne

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul Petőfi din Oradea va fi refăcut cu cafenea şi grădină japoneză în baza unui proiect de bugetare participativă propus de orădeni încă din 2019.

Amânat pe 2022!

Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi-a dat joi avizul pentru modernizare zonei verzi.

"Intenţia noastră a fost ca lucrările să demareze încă de anul trecut, dar vor începe cel mai probabil în primăvara anului viitor", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, investiţia a fost întârziată de obţinerea avizelor pentru lucrări inclusiv de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

"Lucrările vor fi scoase la licitaţie în perioada imediat următoare, iar undeva în luna octombrie s-ar putea să avem un câştigător. Cum nu are niciun sens să începem săpăturile în toamnă ca să le oprim la venirea iernii, acestea vor demara în primăvara lui 2022", a spus Birta.

În paralel, municipalitatea va încerca să obţină fonduri europene din care să finanţeze lucrările de modernizare atât a parcului Petőfi cât şi a parcurilor 1 Decembrie şi I.C. Brătianu.

Grădină japoneză, instalaţii de irigat, toalete noi...

Parcul Petőfi, unul dintre cele mai vechi din Oradea, va fi reabilitat integral.

În cadrul investiţiei, fântâna arteziană de la intersecţia aleilor din zona centrală va fi dezafectată. Aici va fi amplasat un chioşc cu destinaţia de cafenea sau cofetărie aşa cum a existat în perioada interbelică.

În schimb grădina japoneză din vecinătatea zonei centrale va fi refăcută prin reabilitarea zidurilor de piatră, a iazului şi spaţiilor verzi, iar locurile de joacă pentru copii vor fi reamenajate.

Mobilierul urban din parc va fi înlocuit cu unul nou care va cuprinde de la lampadare şi bănci la pergole şi toalete publice moderne.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in vizor: cismelele, toaletele publice si paza/protectia parcurilor
era si cazul sa fie reabilitat, bravo oradenilor care au sustinut acest proiect! ar putea fi o bijuterie pentru oras, daca lucrarile se vor face cu bun gust si inteligenta. la fel parcul 1 decembrie. primaria ar trebui sa intre pe google si sa caute cum arata fantanile arteziene moderne, ca sa stie ce sa aleaga pentru parcuri. pentru toate parcurile, caci aceastea au nevoie de schimbare. **** la fel se cere si pentru toaletele publice din oras, mai ales cele din parcuri, care sunt rusinoase. in momentul in care iesi cu copiii in parc, inevitabil ajungi cu ei si la toaleta... desi sunt unii care ar spune ca natura ar fi o buna solutie... sau unii care nu ezita sa faca direct pe soclul sau peretii cladirilor, ceea ce nu cred ca ar dori primaria si nici cei care au un pic de bun simt! **** un alt punct nevralgic este paza si protectia domeniului public, politia se lasa pe tanjala sau poate doar nepasare cand vine vorba de banci vandalizate, locuri de joaca distruse, cladiri scrise, etc., dupa cum trist ati publicat si voi despre situatia din Iosia de zilele trecute.
Postat 12 Iunie 2021, 12:32 de roger
Copaci!
Și să nu uităm - fiind vorba de un parc - de ceea ce este mai important și despre care nu se scrie nici un cuvânt în articol : copaci noi, tineri, viguroși. Cât mai mulți! Nicidecum mai mult beton, piatră sau asfalt! Copaci care filtrează aerul, care dau umbră!
Postat 12 Iunie 2021, 12:24 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON