Icoane pe sticlă, ouă încondeiate, linguri şi jucării din lemn, vase din lut, cazane de cupru şi brâuri din piele. Cea de a 25-a ediţie a Târgului meşterilor populari reuneşte în Parcul Nicolae Bălcescu peste 130 de artişti din toată ţara, într-un adevărat muzeu viu în aer liber.
La eveniment iau parte în premieră, pe lângă invitaţi din Serbia şi Camerun, şi artizani din Republica Moldova.
"Ediţia din acest an reuneşte cel mai mare număr de artişti populari. Nu doar că avem reprezentate toate zonele etnografice, dar avem în târg, pentru prima dată, doi meşteri cu obiecte din lemn şi podoabe din Republica Moldova", a precizat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, unul dintre organizatorii evenimentului.
Sâmbătă seară, Parcul Bălcescu mustea de vizitatori care treceau de la o tarabă la alta pentru a admira obiectele expuse, ca să intre în vorbă cu meşterii sau să le cumpere marfa, de la pălării de paie la ţesături şi mărgele.
"Aveţi atât de multe lucruri frumoase încât nu ştiu ce să aleg", i-a spus o doamnă unei bătrânici în straie populare care vindea ţesături.
Poftiţi la spectacol!
Târgul meşterilor populari va mai rămâne deschis publicului doar duminică, între orele 9 – 19. La fel ca în zilele anterioare, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, pe scena din parc vor evolua ansambluri folclorice din toate colţurile judeţului.
Printre invitaţi se numără trupele Moşuţ din Vadu-Crişului, Nyilo Akac din Valea lui Mihai, Codrenii Bihorului din Roşia, Floare Mîndră de pe Criş din Tileagd şi Nuntaşii Bihorului din Oradea.
Pe scenă vor mai evolua şi soliştii Romina Nemeş, Andreea Suciu, Vlad Ştef, Violeta Gherman şi Alexandru Carţiş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.