URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2015, 09:13

Paradisul "păsărilor": Planorişti din toată Europa se adună la Kings Land din Ineu (FOTO)

Paradisul 'păsărilor': Planorişti din toată Europa se adună la Kings Land din Ineu (FOTO) RECORDMAN. A zburat în mai toată Europa, dar în România a găsit condiţiile cele mai prielnice pentru pasiunea lui. Ca dovadă, germanul Patrick Puskeiler (foto) a parcurs săptămâna trecută 909 kilometri deasupra Transilvaniei, stabilind un nou record naţional de planorism
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna bihoreană Ineu atrage piloţii de planoare cu puterea curenţilor de aer. De trei ani, aceştia sunt chemaţi să-şi comande "păsările" fără motor deasupra României pornind de pe aerodromul înfiinţat la country-clubul Kings Land.

Cel mai fidel dintre ei este Patrick Puskeiler, fost campion al Germaniei, care de câteva sezoane se pregăteşte în Ineu, iar săptămâna trecută a doborât recordul naţional la zbor pe distanţă, reuşind să parcurgă prin aer peste 900 kilometri la bordul unui planor.

Pasiuni "aeriene"

Inaugurat în 2010, Kings Land e recunoscut pentru posibilităţile sale de agrement, fiind dotat cu un teren de golf omologat, un centru de echitaţie cu cai frizieni şi un restaurant cochet pe malul lacului. De ceva vreme, însă, a devenit şi un punct de întâlnire pentru pasionaţii de aviaţie. Aerodromul deschis aici poate fi folosit pentru zboruri cu avioane mici, sărituri cu paraşuta, sărituri din avion în tandem, precum şi pentru zboruri cu planorul.

Neiniţiaţii pot şi ei să simtă gustul adrenalinei. Spre exemplu, o săritură cu paraşuta îi costă între 25 şi 30 euro pe persoană, iar pentru o mini-croazieră cu un avion de dimensiuni mici trei persoane plătesc 360 lei.

Mai puţini ştiu însă că la Kings Land funcţionează şi un aeroclub în care sunt înscrişi numeroşi piloţi pasionaţi de planorism. Extrem de popular în ţările vest-europene, acest sport aviatic este practicat la bordul unor planoare, aparate cu configuraţie aerodinamică similară unui avion, dar care se menţin în zbor fără motoare, doar graţie curenţilor ascendenţi.

Campionul

Din 2011, de la înfiinţare, pasionaţii planoarelor îşi mută în fiecare vară cartierul general la Ineu şi încearcă zboruri pe distanţe cât mai mari. Unul dintre ei este neamţul Patrick Puskeiler, de 27 ani, care are în palmares două titluri de campion al Germaniei la planorism. "Am început să învăţ să pilotez planoare la 14 ani. Tata a fost pilot pe avioane, deci crescusem pe pistă", povesteşte Patrick.

În urmă cu doi ani a venit în România pentru a participa la o competiţie de la Braşov. Aşa a aflat şi de aeroclubul de la Kings Land, unde a fost chemat în vizită de administratorul Nagy Molnar David (foto). De atunci, Patrick, care consideră România drept "micul paradis" al Europei pentru planorişti, a părăsit clubul din ţara natală şi a devenit membru al celui de la Ineu, unde îşi petrece mai tot sezonul, din aprilie până în septembrie. "România e unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru sportul meu. E situată destul de central, nu are ocean în apropiere şi, ca atare, vremea este destul de stabilă. Aerul e uscat, iar temperaturile ridicate, lucruri extrem de importante pentru planorism", îşi explică el decizia.

Ţara noastră e o destinaţie potrivită pentru planorişti şi datorită faptului că are spaţiul aerian mai liber. "Şi Alpii din Austria sunt prielnici pentru planorism, însă acolo sunt multe aeroporturi mari, iar planoarele nu pot zbura aproape de acestea", spune Nagy Molnar David, şi el pilot de planoare.

În căutarea curenţilor

La Ineu, planoarele sunt înălţate cu ajutorul unor avioane de dimensiuni mici până la altitudinea de 600-800 metri, iar acolo sunt desprinse şi lăsate să "plutească" în aer. Cum nu au motor, ele planează cu o anumită viteză spre pământ, dar coborârea poate fi întârziată. "Piloţii cu experienţă caută curenţi de aer ascendenţi, care-i ridică la altitudini mai mari. Poate aţi văzut păsări care se înalţă pe cer fără să dea din aripi. E acelaşi lucru şi la planoare", explică David.

În fiecare sezon, la Kings Land vin 20-30 de piloţi de planoare din ţări precum Germania, Austria şi Franţa. În această vară, aeroclubul aşteaptă şi vizita unui japonez care în urmă cu câţiva ani a obţinut locul 6 în lume. Sportivii îşi aduc cu ei propriile planoare, deloc ieftine. "Al lui Patrick este unul de performanţă, care parcurge 50-60 kilometri pe o coborâre de 1.000 de metri. Costă cam 100.000 euro", zice David.

Dacă vremea o permite, de la Ineu se poată zbura în aproape toată ţara, punctul de întoarcere fiind tot aerodromul de la Kings Land. "Ideal este să aterizăm tot aici. Dar dacă intervine ceva, piloţii pot ateriza în siguranţă pe orice câmp. De acolo ne contactează prin staţia radio sau prin telefon şi mergem să-i luăm", explică David.

Record naţional

Săptămâna trecută, Patrick şi-a dovedit calităţile de campion reuşind să stabilească un nou record naţional la zborurile pe distanţe mari. Germanul a reuşit să parcurcă în aer, în peste opt ore, pe traseul Caransebeş - Baia Mare - Haţeg şi înapoi, 909 kilometri. Recordul anterior, pe care Patrick îl atinsese şi el în urmă cu doi ani, era de 745 de kilometri.

"Mulţi piloţi spun că zona noastră este chiar a doua din lume după posibilităţile de zbor", spune Kiss Lajos, proprietarul Kings Land, care şi-a propus să atragă şi mai mulţi amatori din Occident pe aerodromul din Bihor. După cum se vede, decolarea i-a reuşit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON