URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2021, 13:37

Pandemia cedează. A cincea zi cu număr redus de infectări Covid în Bihor: doar 19 cazuri noi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura și Direcția de Sănătate Publică Bihor au anunțat duminică la prânz că în ultimele 24 de ore au fost descoperite doar 19 noi infectări cu SARS-CoV-2 în urma efectuării a 338 teste.

Practic, aceasta este a cincea zi la rând cu un număr redus de îmbolnăviri, după ce în ultimele trei zile s-au înregistrat 24, 23 și 25 de cazuri.

Astfel, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei a ajuns în Bihor la 29.035, din care 27.122 s-au încheiat cu însănătoșiri, în ultima zi fiind declarate vindecate încă 24 de persoane.

Încă două decese

Potrivit surselor BIHOREANULUI, din cele 19 persoane recent diagnosticate sunt șase sunt din Oradea, trei din Salonta și două din Marghita. De asemenea s-a înregistrat câte un caz în Husasăul de Tinca, Aleșd, Nucet, Sălard, Copăcel, Dobreși, Olcea și Tămășeu.

La fel ca în cazul infectărilor, în ultimele 24 de ore a scăzut și numărul deceselor, de la cinci pacienți la raportarea din ziua precedentă, la două persoane în ultimele 24 de ore. Acest fapt a urcat însă bilanțul negru al victimelor făcute în Bihor de virusul SARS-Cov-2 la 1.392 de decese.

În structurile ATI Covid din Oradea, duminică la ora 8.30 erau tratați, la fel ca în ziua precedentă, 41 de bolnavi în stare gravă, ceea ce înseamnă că 28 de paturi sunt libere. În total, în Bihor sunt internați 176 de pacienți infectați cu Covid-19.

Mai puține cazuri active

În județ erau înregistrate la începutul zilei de duminică 521 cazuri Covid active, cu 7 mai puține decât în ziua precedentă.

Într-o singură comună, Cărpinet, incidența depășea pragul de trei cazuri la mia de locuitori, aceasta fiind de 3,34, fapt pentru care aici activitățile de tip HoReCa, spectacole și divertisment sunt interzise în spațiile interioare.

În 15 localități bihorene incidența se situează între 3 și 1,5/1.000, ceea ce înseamnă că activitățile de tip HoReCa, spectacole și divertisment pot fi desfășurate în spațiile interioare până la o treime din capacitatea acestora.

În alte 15 localități incidența este cuprinsă între 1,5 și 1 caz Covid la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că aceste activități se pot desfășura în spațiile interioare până la jumătate din capacitate.

Potrivit raportării oficiale, în Oradea, unde incidența era vineri de 1,19, rata infectărilor a coborât sâmbătă la 1,09, pentru ca duminică să se reducă din nou, la 1,03, cu 233 de cazuri Covid active.

Situația detaliată pe unități administrativ-teritoriale:

Peste 182.500 vaccinări

În ce privește campania de vaccinare anti-Covid, în Bihor au fost administrate sâmbătă 2.462 doze de ser, până acum primind ambele doze 75.782 persoane.

De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în județ au fost administrate 182.508 doze de ser dintr-un total de 193.434 primite până acum.

Pe de altă parte, referitor la respectarea măsurilor pentru evitarea răspândirii virusului, polițiștii și jandarmii au verificat în ultimele 24 de ore 1.106 persoane carantinate şi 314 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum și 111 firme şi 38 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor făcute au fost aplicate 21 de sancțiuni cu avertismentul și 16 amenzi în valoare totală de 2.500 lei. 

Amintim că de sâmbătă, 15 mai, purtarea măștii nu mai este obligatorie în aer liber, cu excepția spațiilor aglomerate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vine vara
Explicatia este multipla, insa n-are treaba cu ce ne sugereaza politicenii. Majoritatea celor vaccinati sunt cei care oricum repectau regulile. Nu ei au reprezentat problema. Explicatia numarului mic de cazuri: (1) infractorii deja s-au infectat, deci pt o anumita perioada au imunitate (evident, cei care au ramas in viata); (2) unii dintre ei s-au speriat dupa ce a murit cineva apropiat de varsta lor (fara masca, fara masca... apoi brusc si cu manusi :D ); (3) se incalzeste afara si ploua des = temperaturi ridicate, radiatii UV si cresterea umiditatii relative = picaturile expirate aproape imediat cad pe jos, iar virusul ajuns pe suprafete se distruge repede. //// Asa ca, sa vedem ce va fi in toamna :)
Postat 16 Mai 2021, 15:55 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON