Palatul Sonnenfeld, din strada Moscovei 8, şi Pavilionul I al Spitalului de Psihiatrie din Oradea vor intra în lucrări de reabilitare.
Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a aprobat joia trecută proiectele privind refacerea celor două clădiri monument aflate într-o avansată stare de degradare.
Va fi centru cultural...
"Fundaţia Pentru Şcoală a solicitat avizul CMUAT pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) în vederea renovării imobilului situat pe strada Moscovei 8, respectiv pentru refacerea faţadelor, recompartimentarea imobilului existent şi schimbarea destinaţiei din locuinţe în spaţiu cultural, birouri şi alimentaţie publică, dar şi pentru demolarea parţială, consolidarea, refacerea şi supraetajarea construcţiei anexe şi pentru amenajarea exterioară cu refacerea împrejmuirii şi amplasare semnalistică", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.
Fundaţia Pentru Şcoală a primit avizul favorabil al Instituţiei Arhitectului Şef.
Construit între anii 1911 şi 1912 de membrii familiei Sonnenfeld, una dintre cele mai vechi şi importante familii de evrei din Oradea, palatul a găzduit o tipografie faimoasă.
Astăzi, construcţia este în proprietatea Fundaţiei pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR, care are în plan să-l renoveze în întregime, înainte de a-l transforma într-un centru cultural.
Pe lângă Teatrul Szigligeti, care funcţionează deja acolo, viitorul centru va mai cuprinde o bibliotecă, săli de curs, spaţiu expoziţional, pedagogic şi birourile asociaţiei culturale.
Reabilitare fără termopan!
În cadrul aceleiaşi şedinţe, în care s-au analizat 58 de lucrări, CMUAT a avizat şi lucrările de reabilitare a Pavilionului I al Secţiei de Neurologie şi Psihiatrie a Spitalului din strada Louis Pasteur 26, aparținând de Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu”.
"Proiectul a primit aviz favorabil condiţionat de regândirea amenajării accesului lateral în clădire, respectiv vestibul şi copertină de protecţie pentru acces urgenţe. Având în vedere că imobilul este un monument de arhitectură, nu s-a admis amenajarea accesului lateral în clădire cu tâmplărie termopan", a precizat Arhitectul Şef al Primăriei Oradea, Radu Fortiş.
Printre altele, lucrările vor viza reabilitarea faţadelor, tâmplăriilor şi liftului, refacerea finisajelor şi compartimentări interioare, respectiv reamenajarea accesului lateral în clădire prin înfiinţarea unui vestibul cu copertină de protecţie pentru zona de acces la rampă a ambulanţelor.
În paralel, conducerea spitalului a făcut demersuri pentru autorizarea lucrărilor de reabilitare a gardului spitalului, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor relatări ale presei locale, bucăţi din acesta s-ar fi desprins în Vinerea Mare şi ar fi căzut pe piciorul unei femei care s-a ales cu cinci zile de îngrijiri medicale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.