URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2021, 21:31

Palatul Sonnenfeld şi Pavilionul I al Spitalului de Psihiatrie din Oradea vor intra în reabilitare

Palatul Sonnenfeld şi Pavilionul I al Spitalului de Psihiatrie din Oradea vor intra în reabilitare sursa foto: https://www.oradeaheritage.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Sonnenfeld, din strada Moscovei 8, şi Pavilionul I al Spitalului de Psihiatrie din Oradea vor intra în lucrări de reabilitare.

Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a aprobat joia trecută proiectele privind refacerea celor două clădiri monument aflate într-o avansată stare de degradare.

Va fi centru cultural...

"Fundaţia Pentru Şcoală a solicitat avizul CMUAT pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) în vederea renovării imobilului situat pe strada Moscovei 8, respectiv pentru refacerea faţadelor, recompartimentarea imobilului existent şi schimbarea destinaţiei din locuinţe în spaţiu cultural, birouri şi alimentaţie publică, dar şi pentru demolarea parţială, consolidarea, refacerea şi supraetajarea construcţiei anexe şi pentru amenajarea exterioară cu refacerea împrejmuirii şi amplasare semnalistică", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Fundaţia Pentru Şcoală a primit avizul favorabil al Instituţiei Arhitectului Şef.

Construit între anii 1911 şi 1912 de membrii familiei Sonnenfeld, una dintre cele mai vechi şi importante familii de evrei din Oradea, palatul a găzduit o tipografie faimoasă.

Astăzi, construcţia este în proprietatea Fundaţiei pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR, care are în plan să-l renoveze în întregime, înainte de a-l transforma într-un centru cultural.

Pe lângă Teatrul Szigligeti, care funcţionează deja acolo, viitorul centru va mai cuprinde o bibliotecă, săli de curs, spaţiu expoziţional, pedagogic şi birourile asociaţiei culturale.

Reabilitare fără termopan!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, în care s-au analizat 58 de lucrări, CMUAT a avizat şi lucrările de reabilitare a Pavilionului I al Secţiei de Neurologie şi Psihiatrie a Spitalului din strada Louis Pasteur 26, aparținând de Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu”.

"Proiectul a primit aviz favorabil condiţionat de regândirea amenajării accesului lateral în clădire, respectiv vestibul şi copertină de protecţie pentru acces urgenţe. Având în vedere că imobilul este un monument de arhitectură, nu s-a admis amenajarea accesului lateral în clădire cu tâmplărie termopan", a precizat Arhitectul Şef al Primăriei Oradea, Radu Fortiş.

Printre altele, lucrările vor viza reabilitarea faţadelor, tâmplăriilor şi liftului, refacerea finisajelor şi compartimentări interioare, respectiv reamenajarea accesului lateral în clădire prin înfiinţarea unui vestibul cu copertină de protecţie pentru zona de acces la rampă a ambulanţelor.

În paralel, conducerea spitalului a făcut demersuri pentru autorizarea lucrărilor de reabilitare a gardului spitalului, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor relatări ale presei locale, bucăţi din acesta s-ar fi desprins în Vinerea Mare şi ar fi căzut pe piciorul unei femei care s-a ales cu cinci zile de îngrijiri medicale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON