URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2021, 21:31

Palatul Sonnenfeld şi Pavilionul I al Spitalului de Psihiatrie din Oradea vor intra în reabilitare

Palatul Sonnenfeld şi Pavilionul I al Spitalului de Psihiatrie din Oradea vor intra în reabilitare sursa foto: https://www.oradeaheritage.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Sonnenfeld, din strada Moscovei 8, şi Pavilionul I al Spitalului de Psihiatrie din Oradea vor intra în lucrări de reabilitare.

Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a aprobat joia trecută proiectele privind refacerea celor două clădiri monument aflate într-o avansată stare de degradare.

Va fi centru cultural...

"Fundaţia Pentru Şcoală a solicitat avizul CMUAT pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) în vederea renovării imobilului situat pe strada Moscovei 8, respectiv pentru refacerea faţadelor, recompartimentarea imobilului existent şi schimbarea destinaţiei din locuinţe în spaţiu cultural, birouri şi alimentaţie publică, dar şi pentru demolarea parţială, consolidarea, refacerea şi supraetajarea construcţiei anexe şi pentru amenajarea exterioară cu refacerea împrejmuirii şi amplasare semnalistică", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Fundaţia Pentru Şcoală a primit avizul favorabil al Instituţiei Arhitectului Şef.

Construit între anii 1911 şi 1912 de membrii familiei Sonnenfeld, una dintre cele mai vechi şi importante familii de evrei din Oradea, palatul a găzduit o tipografie faimoasă.

Astăzi, construcţia este în proprietatea Fundaţiei pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR, care are în plan să-l renoveze în întregime, înainte de a-l transforma într-un centru cultural.

Pe lângă Teatrul Szigligeti, care funcţionează deja acolo, viitorul centru va mai cuprinde o bibliotecă, săli de curs, spaţiu expoziţional, pedagogic şi birourile asociaţiei culturale.

Reabilitare fără termopan!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, în care s-au analizat 58 de lucrări, CMUAT a avizat şi lucrările de reabilitare a Pavilionului I al Secţiei de Neurologie şi Psihiatrie a Spitalului din strada Louis Pasteur 26, aparținând de Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu”.

"Proiectul a primit aviz favorabil condiţionat de regândirea amenajării accesului lateral în clădire, respectiv vestibul şi copertină de protecţie pentru acces urgenţe. Având în vedere că imobilul este un monument de arhitectură, nu s-a admis amenajarea accesului lateral în clădire cu tâmplărie termopan", a precizat Arhitectul Şef al Primăriei Oradea, Radu Fortiş.

Printre altele, lucrările vor viza reabilitarea faţadelor, tâmplăriilor şi liftului, refacerea finisajelor şi compartimentări interioare, respectiv reamenajarea accesului lateral în clădire prin înfiinţarea unui vestibul cu copertină de protecţie pentru zona de acces la rampă a ambulanţelor.

În paralel, conducerea spitalului a făcut demersuri pentru autorizarea lucrărilor de reabilitare a gardului spitalului, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor relatări ale presei locale, bucăţi din acesta s-ar fi desprins în Vinerea Mare şi ar fi căzut pe piciorul unei femei care s-a ales cu cinci zile de îngrijiri medicale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON