URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 07 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2017, 11:30

Palatul Baroc va fi reabilitat cu bani de la Guvernul Ungariei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Romano-Catolică a Oradiei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că Guvernul Ungariei a decis acordarea unei finanţări de aproape două miliarde de forinţi, adică aproximativ 28 de milioane de lei, pentru renovarea Palatului Baroc din Oradea.

"Îndelungatele eforturi ale Episcopei Romano-Catolice de Oradea în vederea reabilitării palatului episcopal baroc din Oradea, a intrat într-o etapă nouă. Guvernul Ungariei, prin Hotărârea de Guvern Nr. 1366/2017 a acordat o finanţare în valoare de aproape două miliarde de forinţi (aproximativ 28 milioane lei) pentru renovarea monumentului de importanţă internaţională, respectiv amenajarea unui muzeu creştin, a unui centru cultural şi turistic în acest imobil", se arată în comunicatul de presă.

Iniţial, Episcopia a dorit să acceseze bani europeni pentru reabilitarea Palatului, însă, susţine instituţia, reabilitarea cu toate funcţiunile prevăzute nu s-a încadrat în rigorile finanţării europene. "Episcopia Romano-Catolică de Oradea a apelat la Guvernul Ungariei, care a aprobat finanţarea în trei etape", se mai arată în comunicat.

Considerând Palatul Baroc "cel mai important element al milenarei sale moşteniri culturale şi ecleziastice", Episcopia Romano-Catolică de Oradea vrea să reintegreze în circuitul cultural şi turistic edificiul, operă a unui maestru important al artei barocului european. Arhitectul imperial Franz Anton Hillebrandt a demarat construcţiile sediului episcopal în anul 1762, la comanda episcopului orădean Adam Patachich, lucrările fiind finalizate în 1776.

"Episcopia Romano-Catolică de Oradea doreşte să îndeplinească dorinţa de acum două secole şi jumătate a fondatorului prin redarea în folosul comunităţii şi a vieţii culturale această capodoperă a patrimoniului arhitectural orădean", se mai arată în comunicat.

Proiectul, estimat la 4,5 milioane euro, prevede reabilitarea completă a faţadelor, precum şi restaurarea interiorului, serios afectat de lucrările executate în anii ’60-’70. După reabilitare, Palatul Baroc va servi în cea mai mare parte drept centru cultural multifuncţional, cu un muzeu menit să pună în valoare bogatele colecţii ale catolicilor orădeni, formate în 900 de ani.

Citeşte şi: Palat pentru toţi: Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze Palatul Baroc pe bani europeni

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce nu înțeleg eu,
este de ce și cum a fost pierdut acest palat monument care găzduia Muzeul Țării Crișurilor, în favoarea bisericii r-c? L-au construit ei pe banii, resursele și munca lor? Mă îndoiesc. Resurselele și munca românilor au clădit acest palat, în vremuri în care ne aflam sub ocupație. Asta nu îl face pe drept al lor acum. O judecată nedreaptă, se cere apelată.
Postat 14 Iunie 2017, 14:39 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5135 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON