URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2017, 11:30

Palatul Baroc va fi reabilitat cu bani de la Guvernul Ungariei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Romano-Catolică a Oradiei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că Guvernul Ungariei a decis acordarea unei finanţări de aproape două miliarde de forinţi, adică aproximativ 28 de milioane de lei, pentru renovarea Palatului Baroc din Oradea.

"Îndelungatele eforturi ale Episcopei Romano-Catolice de Oradea în vederea reabilitării palatului episcopal baroc din Oradea, a intrat într-o etapă nouă. Guvernul Ungariei, prin Hotărârea de Guvern Nr. 1366/2017 a acordat o finanţare în valoare de aproape două miliarde de forinţi (aproximativ 28 milioane lei) pentru renovarea monumentului de importanţă internaţională, respectiv amenajarea unui muzeu creştin, a unui centru cultural şi turistic în acest imobil", se arată în comunicatul de presă.

Iniţial, Episcopia a dorit să acceseze bani europeni pentru reabilitarea Palatului, însă, susţine instituţia, reabilitarea cu toate funcţiunile prevăzute nu s-a încadrat în rigorile finanţării europene. "Episcopia Romano-Catolică de Oradea a apelat la Guvernul Ungariei, care a aprobat finanţarea în trei etape", se mai arată în comunicat.

Considerând Palatul Baroc "cel mai important element al milenarei sale moşteniri culturale şi ecleziastice", Episcopia Romano-Catolică de Oradea vrea să reintegreze în circuitul cultural şi turistic edificiul, operă a unui maestru important al artei barocului european. Arhitectul imperial Franz Anton Hillebrandt a demarat construcţiile sediului episcopal în anul 1762, la comanda episcopului orădean Adam Patachich, lucrările fiind finalizate în 1776.

"Episcopia Romano-Catolică de Oradea doreşte să îndeplinească dorinţa de acum două secole şi jumătate a fondatorului prin redarea în folosul comunităţii şi a vieţii culturale această capodoperă a patrimoniului arhitectural orădean", se mai arată în comunicat.

Proiectul, estimat la 4,5 milioane euro, prevede reabilitarea completă a faţadelor, precum şi restaurarea interiorului, serios afectat de lucrările executate în anii ’60-’70. După reabilitare, Palatul Baroc va servi în cea mai mare parte drept centru cultural multifuncţional, cu un muzeu menit să pună în valoare bogatele colecţii ale catolicilor orădeni, formate în 900 de ani.

Citeşte şi: Palat pentru toţi: Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze Palatul Baroc pe bani europeni

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce nu înțeleg eu,
este de ce și cum a fost pierdut acest palat monument care găzduia Muzeul Țării Crișurilor, în favoarea bisericii r-c? L-au construit ei pe banii, resursele și munca lor? Mă îndoiesc. Resurselele și munca românilor au clădit acest palat, în vremuri în care ne aflam sub ocupație. Asta nu îl face pe drept al lor acum. O judecată nedreaptă, se cere apelată.
Postat 14 Iunie 2017, 14:39 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON