URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2015, 11:51

Pacientul român

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la o măruntă carie până la un cancer grav, bolile românilor sunt descoperite cel mai adesea abia în stadii în care fie nu mai sunt vindecabile, fie sunt tratabile cu dureri, eforturi şi costuri mărite pentru pacient, medic şi sistemul sanitar.

Aceasta fiind situaţia, intenţia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să instituie obligativitatea controalelor medicale periodice, o dată la trei ani, şi să sancţioneze neefectuarea lor, ar fi meritat mai multă atenţie din partea specialiştilor şi mai multă înţelegere din partea publicului.

Până acum, destui reprezentanţi ai breslei au criticat ideea, afirmând că ministrul a pus carul înaintea bolilor. La oraşe e ok, dar la ţară sunt prea puţini medici, zic slujitorii lui Hipocrate, iar cabinetele sunt prea slab dotate. Ambele constatări sunt corecte, dar insiderii ignoră atât detaliul că şi de ei depinde dotarea propriilor cabinete cu minimul necesar (nici mecanicului auto nu-i asigură altcineva sculele cu care lucrează), cât şi pe cel că, pentru a derula programe de screening pentru depistarea timpurie a bolilor, au nevoie în primul rând să vrea să-şi facă meseria.

În acest sens, îmi permit să amintesc că, de pildă, programul pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin e compromis nu de indiferenţa statului (care îl oferă gratuit şi în mod efectiv), ci de cea a medicilor de familie, care nici măcar nu-şi informează pacientele cu privire la existenţa lui. De ce? Oricât ar durea diagnosticul, e clar: din lene.

De cealaltă parte, pacienţii s-au grăbit şi ei să respingă iniţiativa, invocând faptul că atunci când au probleme de sănătate deja diagnosticate, nu prezumate, accesul la laboratoare este dificil, că analizele se pot face gratuit doar în primele zile ale fiecărei luni, înainte de epuizarea fondurilor alocate de CAS. Şi acest lucru e adevărat, dar haideţi să fim sinceri: dacă Ministerul Sănătăţii i-ar obliga pe cetăţeni să se caute o dată la trei ani, nu cred că în 36 de luni nu ar găsi o săptămână în care să beneficieze de gratuitate. Pacienţa, la urma urmei, înseamnă în primul rând nu suferinţă, ci răbdare.

Mă tem că intenţia enunţată de ministru (poate nici n-a fost ideea lui) a fost criticată prematur atât din interes de către medici, cât şi din ignoranţă de pacienţi, iar formatorii de opinie i-au găsit cusururi mai degrabă fiindcă Bănicioiu e pesedist. Şi, totuşi, ideea nu trebuie compromisă. Omul nici măcar nu a inventat el apa caldă. În Marea Britanie, de pildă, cetăţenii sunt obligaţi să meargă la medic anual, sub sancţiunea că în caz contrar pierd asigurarea şi plătesc din buzunar serviciile.

Chiar şi în aceste condiţii nu văd de ce, încet-încet, prevenţia de nevoie nu ar funcţiona şi în România, în ciuda tuturor piedicilor. Nu e aceasta ţara în care întâi trebuie creată forma, care îşi cheamă apoi, aproape automat, şi fondul?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se strange funia....
Cei cu minte scurta sa nu citeasca!!! Inca o incercare ce supraveghere a individului, card obligatoriu, control oblagatoriu, iar fraierii, sau mai bine zis nepasatorii, sau cei care se iubesc pe ei prea mult, o musca la greu, ba chiar devin mari "predicatori" ai sistemului. E nevoie de organe pentru export, asa ca e nevoie si de date despre "stoc". "Oamenii" acestia nu ofera nimic gratis, decat in momentul in care au un plan si pentru seceris, altfel nu investesc in semanatura.
Postat 15 Aprilie 2015, 14:55 de detectiv
Un lucru bun daca se asigura si fonduri
Ar fi un lucru benefic daca s-ar asigura anual accesul fiecarui pacient la un set de analize de baza, in mod obligatoriu, si decontate pentru asigurati de catre CAS. Ar costa mai putin preventia decat tratamentul unei boli depistate prea tarziu! Si sa nu mai vorbim de calvarul prin care va trece pacientul !
Postat 15 Aprilie 2015, 12:54 de Rika
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON