URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2020, 16:30

Out, definitiv! Constănţenii de la Polaris, eliminaţi din licitaţia pentru salubritatea Oradiei

Out, definitiv! Constănţenii de la Polaris, eliminaţi din licitaţia pentru salubritatea Oradiei sursa foto: https://albamall.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constănţenii de la Polaris M Holding nu mai pot spera să facă curăţenie în Oradea. Curtea de Apel Oradea a decis, luni, că Primăria a avut dreptate în descalificarea ofertei depuse de această companie în licitaţia pentru delegarea serviciului de salubritate în municipiu. Hotărârea este definitivă.

Aşadar, singura ofertă rămasă în evaluare este a actualului operator de salubritate, RER Vest. Potrivit viceprimarului Florin Birta, Primăria va continua să evalueze această ofertă şi va stabili dacă este sau nu conformă.

Dacă licitaţia va fi adjudecată către RER Vest, operatorul va răspunde de colectarea deşeurilor, salubrizarea şi deszăpezirea Oradiei în următorii 8 ani.

Descalificată de două ori

RER Vest şi Polaris M Holding au fost singurele firme care au participat la licitaţia organizată anul trecut de Primăria Oradea. Oferta Polaris a fost respinsă de Primărie de două ori.

Întâi, Primăria Oradea i-a descalificat pe constănţeni pe motiv că firma are o hotărâre judecătorească de condamnare la o amendă penală de 750.000 de lei. Polaris a încasat amenda penală pentru infracţiunile de complicitate la abuz şi dare de mită, într-un dosar instrumentat de DNA. Potrivit procurorilor DNA, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a primit peste 7 milioane de euro de la firma Polaris M Holding, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa, pentru serviciul de salubrizare a oraşului.

Hotărârea Primăriei Oradea a fost întoarsă, însă, de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), pe motiv că sentinţa nu este definitivă.

În urma deciziei CNSC, municipalitatea orădeană a demarat evaluarea ofertelor, dar i-a descalificat din nou pe constănţeni, de data aceasta pe motiv că firma nu îndeplineşte criterii obligatorii, precum experienţa unor lucrări de salubrizare de minimum 180 milioane lei, dar şi că a depus în dosar contracte şi facturi dubioase. De pildă, Polaris se laudă cu un contract cu Primăria Mangalia, încheiat în 2013 pentru o perioadă de un an şi prelungit câteva luni mai târziu, printr-un act adiţional, cu 18 ani, şi cu mai multe facturi emise către această primărie, dar care nu au fost achitate mai bine de un an, aşa că nu este clar dacă serviciile prestate au fost de calitate.

Municipalitatea a avut dreptate

Polaris a atacat şi această decizie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care, în luna aprilie, i-a dat dreptate firmei. Primăria Oradea a contestat decizia CNSC în instanţă, iar judecătorii au stabilit acum că municipalitatea a avut dreptate.

„Admite plângerile formulate de petenţii Municipiul Oradea şi RER Vest S.A., în contradictoriu cu intimatele S.C. Polaris Mediu S.R.L. şi S.C. Polaris M Holding S.R.L., împotriva deciziei C.N.S.C. nr. 620/C11/504 din 15.04.2020, pe care o modifică integral, în sensul că: Respinge contestaţia depusă de S.C. Polaris Mediu S.R.L. şi S.C. Polaris M Holding S.R.L., în contradictoriu cu Municipiul Oradea, ca nefondată. Admite cererea de intervenţie voluntară depusă de RER Vest S.A. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.07.2020”, se arată pe portalul Curţii de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CNCS o mizerie udmr
CNCS o mizerie patronata multi ani de udmr in asociere cu fsn-psd-alde. Daca le-ar lua la puricat cineva deciziile multi ani de puscarie ar lua si multe miliarde ar trebui recuperate. E cienva in stare in tara asta sa faca acest lucru?
Postat 20 Iulie 2020, 18:34 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON