URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2018, 14:59

Oul, domnița și clientul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oul era proaspăt şi bun, făcut de o găină de la ţară, hrănită sănătos, de abia aşteptam să merg să-l cumpăr şi să-l sacrific în tigaie. Domniţa era, de fapt, o tânără şi simpatică doamnă, tot de la ţară, care recolta oul din cuibarul de acasă şi mi-l aducea într-o piaţă din Oradea. Clientul eram, normal, eu, cel pasionat de alimente bio, care lăsa o dată pe săptămână nişte bani frumoşi în portmoneul domniţei.

De câte ori o vizitam cu afaceri îmi dădea să gust din brânzeturile proaspete, "de azi dimineaţă". Greu mă puteam hotărî între ele, ambele la fel de bune. Apoi îmi punea într-o pungă raţia de 10 ouă şi mă întreba dacă nu doresc şi altceva - un cârnaţ, nişte şuncă, slănină... Toate producţie proprie. Nu o dată mi-am depăşit bugetul din pricina ispitelor. Şi acum să vă povestesc de ce vorbesc la trecut despre statutul meu de client.

Pe la sfârşitul verii trecute a izbucnit scandalul ouălor contaminate cu insecticidul Fipronil, foarte periculos pentru sănătate. La câteva săptămâni, piaţa ouălor fiscalizate din România a reacţionat, iar preţul în magazine s-a dublat. Dar eu nu îmi făceam griji, mă simţeam oarecum protejat. Ştiam că mica noastră complicitate săptămânală - eu îţi dau bani, tu nu-mi dai bon - mă va pune la adăpost mult şi bine de majorările de preţ şi nu mă va arunca între rafturile magazinelor diabolice care vor să mă ucidă cu e-urile şi aditivii lor.

Apoi a mai ieşit la rampă şi Vosganian cu "oul nefiscalizat" care păgubeşte bugetul cu 50 de bani la fiecare bucată. M-am înfuriat, dar mi-am şi râs în barbă estimând ce găuri o să le mai dau, mama lor de pungaşi! Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. La câteva zile după ce s-au scumpit ouăle în magazine, domniţa cea frumoasă din piaţă a dublat şi ea preţul celor aduse de acasă. În mod miraculos, scandalul Fipronil crescuse preţul ierbii din ogradă şi al porumbului din pod, mărise tarifele pentru coafura galinaceelor şi scumpise gigacaloria ce le încălzea coteţul.

Am încercat să obţin un discount apelând la "anii de când ne ştim", la "miile de ouă pe care le-am cumpărat până acum" şi la "sutele de lei pe care i-am cheltuit aici", lucruri care în târg, spre deosebire de magazine, au contat întotdeauna. Nimic! Economia de piaţă era noua biblie a domniţei, chiar dacă o aplica doar la preţuri, nu şi la hârţogării inutile, ca bonurile de casă. De atunci cumpăr ouă de la hipermarket. Le iau la acelaşi preţ, dar măcar ştiu că bugetul e mai bogat cu 50 de bani la fiecare ou cumpărat.

Textul acesta nu este o reclamaţie, o sesizare sau o pâră publică. Este doar despre dezamăgirea unui om care până mai ieri credea în onestitatea şi curăţenia morală a ţăranului român înfăşurat în portul tradiţional. Dar, cu fiecare placă de gresie lipită în bătătură şi cu fiecare termopan pus la fereastră, ţăranul român se infestează tot mai tare cu virusul economiei de piaţă, banul. Iar când acesta devine mai important decât omenia, nimic nu îl mai deosebeşte pe omul de la ţară de şacalul de la oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
corect
nici taranu nu mai ii taran
Postat 13 Februarie 2018, 06:17 de Rumanu
CORECȚIE
...PSD...
Postat 12 Februarie 2018, 18:00 de TDS
!!!
Așadar nu PSE este vinovatul pentru creșterea prețului OUĂLOR! Ci Fipron-ilul! MIȘTO! PS: Varujan este un tip super! A găsit și el un fel de metaforă pentru exemplificarea impozitării!
Postat 12 Februarie 2018, 17:59 de TDS
Banu si ochiu'
Acesta nu este un autodenunt?! Marile magazine nu transporta profitul in afara tarii? Banii pe care i-ati platit pe oua si pe produsele taranesti, nu au fost fiscalizati? Credeti ca ouale acelea sau produsele sunt cumva de casa? Cate gaini si cati porci are in batatura acea persoana care imbracata in ''costum national'' format din blugi si o ie, vinde in piata? Vacile, oile sau alte ''laptatoare'' unde le tine? Sau in cazul in care sunt traditionale produsele cu ce le hraneste? Banii, si asa putini, pe care-i castiga oricare om care nu are ''angro'' acasa, ii introduce automat in piata, albindu-i, nu-i asa?! Dar eu (ma) mai intreb, cum se poate sa vinzi intr-o piata fara bon fiscal? Cum?
Postat 12 Februarie 2018, 15:28 de Maricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON