URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2018, 15:01

OTL majorează preţul biletelor de tramvai şi autobuz la 3 lei pe călătorie

Orădenii vor călători mai scump. Consiliul Local a aprobat vineri, la propunerea conducerii OTL, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, scumpirea preţului unei călătorii cu tramvaiul sau autobuz de la 2,5 lei la 3 lei. Hotărârea a fost luată pe bandă rulantă fără comentarii din partea opoziţiei PSD-UDMR care a votat însă împotriva majorării.

Se scumpesc şi abonamentele

Începând din 1 octombrie preţul unui bilet cu două călătorii va fi majorat cu 20%, de la 5 la 6 lei, iar cel al unui abonament unic pe toate liniile se va scumpi cu 14,3%, de la 70 lei la 80 lei.

Acest lucru se va reflecta în creşterea de la 35 lei la 40 lei şi a abonamentelor pentru elevi şi studenţi, subvenţionate cu 50%.

La fel, abonamentul săptămânal se va scumpi de la 35 lei la 40 lei (14,3%), cel pentru trei luni de la 195 lei la 220 lei (12,8%), iar cel pentru un an de la 780 lei la 890 lei (14,1%).

Navetiştii din zona metropolitană vor fi la rândul lor afectaţi de majorarea de tarife. Preţul unui abonament lunar combinat Oradea – Sânmartin sau Oradea – Borş va fi majorat de la 110 lei la 125 lei (13,6%), cea al unui abonament combinat Oradea – Santăul Mare va creşte de la 125 lei la 135 lei.

Curentul, motorina, creditele...

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, scumpirea tarifelor pentru transportul în comun a fost impusă de creşterea costurilor de funcţionare a OTL pe fondul majorării preţurilor la combustibil şi energie, şi a creşterii ROBOR, de care depind toate dobânzile la creditele aflate în perioada de rambursare.

Astfel, conducerea OTL a invocat creşterea cheltuielilor cu energia electrică cu peste 1 milion de lei pe an, pe fondul scumpirii acesteia cu 54% faţă de anul 2017, majorarea costurilor cu combustibiliul cu peste 600.000 lei, având în vedere scumpirea cu 15% a preţului motorinei, şi majorarea cu 1% a indicelului ROBOR, ceea ce înseamnă rate mai mari cu 160.000 lei pentru operatorul de transport.

"Creşterea cheltuielilor datorită factorilor descrişi mai sus este de aproximativ  2,5 milioane lei pentru anul 2019, fără modificarea programului de transport", se menţionează în raportul de specialitate.

Potrivit reprezentanţilor OTL, preţul legitimaţiilor de călătorie nu a mai fost modificat din anul 2013, interval în care Indicele Preţului de Consum la mărfurile nealimentare a crescut cu circa 10,50%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
INS
In Capitală se câştigă cel mai bine, angajaţii având, în medie, salarii nete de peste 3.000 de lei pe lună. În clasament, bucureştenii sunt urmaţi de angajaţii din Cluj (2.684 lei), Sibiu (2,524 lei), Ilfov (2.505 lei), Argeş (2.486 lei), Timiş (2.440 lei), Braşov (2.330 lei) şi Iaşi (2.273 lei). La polul opus, cei mai prost plătiţi salariaţi sunt în Teleorman, unde se câştigă 1.720 de lei net/lună, la jumătate faţă de cât obţin bucureştenii şi cu 27% sub media naţională. Lefuri mici sunt şi în Ialomiţa (1.789 lei), Brăila (1.801 lei), Harghita (1.808 lei), Covasna (1.817 lei), Bistriţa-Năsăud (1.841 lei), Vâlcea (1.848 lei), Giurgiu (1.861 lei), Maramureş (1.866 lei), Vaslui (1.870 lei), Sălaj (1.875 lei), Caraş-Severin (1.877 lei), Suceava (1.883 lei) şi Bihor (1.886 lei).
Postat 31 August 2018, 22:27 de excalibur
@Sandu1206
O fi, ce-i drept n-am mai fost de un an jumate prin Timisoara, cu dementul de Robu se poate orice. TOricum am fost campioni ani de zile la pret.
Postat 31 August 2018, 21:49 de ionel82
Excalibur
La Timișoara e 3 lei de ceva timp
Postat 31 August 2018, 21:39 de Sandu1206
Cursul euro
Vrem tara inapoi, tara in care scumpirile se faceau datorita paritatii leu/euro."Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, scumpirea tarifelor pentru transportul în comun a fost impusă de creşterea costurilor de funcţionare a OTL pe fondul majorării preţurilor la combustibil şi energie, şi a creşterii ROBOR".Raportul de specialitate a influentat "votul exclusiv al reprezentanţilor PNL".O calatorie in cluj sau timisoara e 2 lei, cam asta e pretul in majoritatea oraselor romaniei, cu exceptia bucurestilor unde e 1.3 lei.Puteau face d-nii ziaristi o documentare cu preturile comparative, ca nu toata lunea a auzit de google.Calatorie placuta
Postat 31 August 2018, 21:12 de excalibur
Poiu
Daca se cumpărau 50 de tramvaie noi ( cam 80.000.000 € ) , oare ce comentau unii??? Eu zic că e bine așa că se mai face un drum ceva.
Postat 31 August 2018, 21:08 de Sandu1206
Zic si eu una alba si una neagra...
Aia neagra e ca doar nu era sa ne lasam noi sa ne ajunga altii din urma, doar suntem de ani de zile cu cel mai scump transport urban din Romania, aia alba e ca suntem tot asa la calitate cu 4-5 ani inaintea transportului din Timisoara, Arad, Cluj Sibiu - orase pe care le-am vizitat in ultimii ani. La Sibiu in capitala cultural europeana, daca intrii intr-un autobus iti put hainele o saptamana. Calitate fara bani nu se poate, dar din pacate nu avem toti salarii de bugetari de 2-3-4000 lei, mai lucram si pe la patron pentru 1200 lei pe luna. Pentru noi, astia mai saraci, "mersul pe jos face piciorul frumos..."
Postat 31 August 2018, 20:57 de ionel82
Cine da cu piatra
Oare stie ca OTL va trebuie sa isi caute, de exemplu, alt furnizor de energie electrica? Digi nu va mai furniza decat persoanelor fizice (asa se auzea acu ceva vreme in targ). Apoi da, ROBOR e la Dumnezeu deja, datorita cui? Si stiti ceva? Asta e inceputul vietii mizere pt care sa le multumim celor ce au votat ce avem azi, dar si celor care nu s-au sinchisit sa lase din mana friptania sau sa isi ridice cooroo de pe "conopei" sa mearga la vot. Sa vedeti ce va urma de acum incolo. E acel moment in care oricine vine de maine va fi "rau" pentru ca tara e in kkt pana la gat (cu capul in jos). Redresarea dezastrului ultimilor 2 ani va dura de 5 ori mai mult, decat daca se va apela la metoda ceausista de a plati datoriile externe, aia cu rationalizarea si ridicarea exporturilor. Desi nu stiu ce mai putem exporta ca stat, majoritatea agriculturii e la arabi, industria e la multinationale, mai avem curvele si ceva maruntis. O sa ma gandesc daca o sa vreau sa imi creasca odrasla in conditiile pe care le va oferi statul asta. Asigurarile private de sanatate sunt deja o optiune tot mai des contractata (chiar si eu si familia si parintii mei avem, sa nu depindem de un sistem bolnav), vizele pt Canada s-au scos, in UE inca mai suntem deci avem solutii de rezerva. Speram sa nu le pierdem si pe astea brusc. (pt haterii diaspora si pentru comandatii lui "gurita"....ma abtin, nu namolesc forumul oamenilor faini de la Bihoreanul cu ce voiam sa scriu). Seara placuta si "desteapta-te romane" ODATA!
Postat 31 August 2018, 20:51 de poiu
Bihoreanoradean
Nu o faci pt că ești zgârcit cu tine
Postat 31 August 2018, 20:34 de Sandu1206
Sandu
Nu am donat si nu o voi face! Daca ramanea cladirea in grija bisericii as fi cinsiderat o cauza nobila si as fi donat. Atata timp cat e a primariei nu ma intereseaza. Indiferent de valoarea donatiilor, primaria va gasi modalitati sa-i beleasca de bani pe oradeni..
Postat 31 August 2018, 19:47 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Tu ești plângăcios , nu eu. Eu pt fosta biblioteca am donat egalul impozitelor+ rovinieta. Tu???
Postat 31 August 2018, 19:31 de Sandu1206
Sandu sponsoru' si dictatura
Sandule iti recomand sa sponsorizezi sau sa donezi tot ce castigi primariei, numai nu mai veni cu ineptiile astea. Liberalism nu inseamna taxe care cresc la nesfarsit. Tendinta dictatoriala a acestei administratii devine tot mai evidenta. Spala-te pe cap cu primarul tau de doi bani alaturi de lingaii care-l sustin.
Postat 31 August 2018, 19:19 de User anonimizat
De acord cu majorările
Pt 50 de bani in plus nu o sa muriți de foame, dar cu pesta porcina o să muriți, să-i mulțumiți lu Dragnea că va fi 80kg de carne .
Postat 31 August 2018, 18:59 de Sandu1206
Creșterile astea de 20-25% sunt ... nesimțite precum cei ce le-au inițiat !?!
N-ai niciun pic de rușine Ilie "Nero" Bolojan ... a ajuns Oradea al 5-lea oraș ca "scumpete" din țara asta, în contextul în care nivelul de trai e abia pe poziția 23 (conform INS) !?!
Postat 31 August 2018, 18:37 de CrisDumi
Hotie
Nu am vazut sa se ieftineasca biletele cand a scazut pretul motorinei. Niste banditi, asta sunteti!!
Postat 31 August 2018, 18:26 de BangBang
motive ascunse, prostii sa plateasca in plus. aer conditionat sau curatenie in tramvaie/autobuze peste 10 ani!
care este justificarea cresterii pretului la transportul in comun in oras? cumva conditii mai bune in tramvaie? adica curatenie, huse de pe scaune si bare dezinfectate, aer conditionat?! sau noua achizitie de tramvaie de la arad?!? sau cumva fonduri suplimentare pt fosta biblioteca judeteana care a ars - doar primaria s-a bagat si a zis bolojan ca da el bani pt refacerea ei! serios, oameni buni --- si 2,5 lei era mult, dar acum 3 lei devine batjocura. in cazul in care are indoieli, primaru tre sa afle ca patura de jos si mijlocie a orasului folosesc otl-ul, iar din cate stiu eu, salariul mediu in Bihor nu a crescut de cativa ani!
Postat 31 August 2018, 18:01 de roger
Socoteala buna
Tarifele cresc cu 20%, frecventa sosirilor scade, implicit scad cheltuielile cu piese, energie electrica, salarii etc. Daca socotim un pic mai global ... total castig otl cu vreo 50 de procente fata de anul trecut. @Sandu, te urmaresc cu interes :). Esti la fel de afectat de majorarea tarifelor otl-ului ca si mine, care am fost ultima oara cu tramvaiul prin 2002-2003. Stii bancul cu romanul si evreul care aveau magazine vis-a-vis si romanul vindea oua iar evreul nu vindea oua, numai afisa preturi mai mici la oua decat romanul?
Postat 31 August 2018, 17:57 de Kid
?
Nu..10 lei biletul și 500 abonamentul! Asa ar fi normal! Chiar ne batem joc de OTL?
Postat 31 August 2018, 17:11 de soricel
Corect
Și la 3 lei e printre cele mai mici preturi, ar putea fi 3.5 lei
Postat 31 August 2018, 15:20 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON