URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
11 Iunie 2020, 07:57

Ospeție în pandemie: Senatorul Florian Bodog s-a cazat pe banii statului la hotel, ca medic expus riscurilor infectării cu Covid-19

Ospeție în pandemie: Senatorul Florian Bodog s-a cazat pe banii statului la hotel, ca medic expus riscurilor infectării cu Covid-19 POFTIŢI LA HOTEL! Profitând de facilităţile acordate medicilor pe timpul pandemiei, senatorul Florian Bodog (foto), medic la Spitalul Judeţean, s-a mutat la hotelul Continental, pe banii contribuabililor, de la jumătatea lunii aprilie. Şi, ca să nu îi fie urât, şi-a mai luat cu el 10 colegi de la Chirurgie Plastică...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că în orice criză există şi o oportunitate. Un rău, oricât de mare, tot aduce un avantaj cuiva. De obicei, nu celui mai îndreptăţit.

Senatorul PSD Florian Bodog şi mai mulţi colegi de la Spitalul Judeţean şi-au tras casă şi masă la hotelul Continental în baza unui normativ discutabil, emis pentru protejarea cadrelor medicale din prima linie de luptă împotriva Covid-19, cum sunt cei de la Spitalul Municipal. "Aveam tot dreptul", consideră doctorul politician universitar.

În linia întâi...

Pentru a evita răspândirea infecţiei cu noul coronavirus, autorităţile bihorene s-au mobilizat încă înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să decreteze starea de urgenţă pe 15 martie. Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, l-a numit pe managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp, coordonator al tuturor spitalelor bihorene, pentru o mai bună utilizare a resurselor.

Spitalul Municipal a fost transformat în unitate de luptă împotriva Covid-19, iar cel Judeţean a preluat bolnavii acestuia, ca unitate suport. La Spitalul Municipal, accesul oricărui străin a fost interzis, iar la cel Judeţean s-au luat măsuri de protecţie. Triajul pacienţilor s-a făcut în curte, bolnavii au fost termoscanaţi şi ţinuţi izolaţi, iar aparţinătorii opriţi afară.

Cadrele medicale, indiferent de spital, au fost echipate cu combinezoane, măşti, viziere şi organizate în ture de 14 zile, pentru a evita infectarea întregului personal. Pentru cei care s-au temut să se odihnească acasă pe durata turei de două săptămâni, Prefectura a închiriat trei hoteluri. Continental, de pe malul Crişului Repede, a fost rezervat cadrelor fără semne de infectare, iar Silver şi Melody, apropiate de cele două spitale, au fost pregătite pentru cele infectate cu Covid-19. "Din fericire, cele două hoteluri au rămas nefolosite", spune prefectul Dumitru Ţiplea.

Casă, masă şi papuci...

În total, de posibilitatea cazării la hotelul Continental s-au folosit cam o sută de cadre medicale lunar, începând din aprilie. Conform Hotărârii de Guvern 201/2020, alocaţia pentru cazare se ridică la 230 lei pe zi şi include toate cheltuielile cu cazarea, curăţenia, lenjeria de pat, dezinfecţia şi altele. La această sumă se adaugă 70 lei pentru trei mese pe zi, servite în cameră, 2-4 litri de apă zilnic şi îmbrăcămintea corespunzătoare, "câte două pijamale şi două perechi de papuci de unică folosinţă".

Conform instrucţiunilor, listele cu cadrele medicale dispuse să doarmă în alt pat decât cel conjugal au fost făcute de şefii de secţii, la solicitarea acestora. În cel mai pur stil românesc, lista "oaspeţilor" avizată de conducerea spitalului e trimisă de hotelieri Primăriei, care o înaintează DSP, pentru a solicita decontarea cheltuielilor de la Ministerul Sănătăţii. "Până acum nu s-a plătit nicio factură", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. În schimb, au ieşit la iveală unii profitori ai crizei COVID-19...

Senator şi profitor...

BIHOREANUL a descoperit pe lista celor o sută de cadre medicale cazate la Continental nu doar specialişti de la Spitalul Municipal, care tratează exclusiv pacienţi infectaţi cu Covid-19, dar şi un grup semnificativ de colegi de la Judeţean. Lista "cazaţilor" cuprinde 23 de persoane din secţiile ORL, Chirurgie Toracică, Laborator Endoscopie Digestivă, Bloc Operator, Obstetrică Ginecologie 2, iar grosul de la Chirurgie Plastică, nu de la secţii mai expuse, cum ar fi de pildă Neurochirurgia.

Cei 11 "plasticieni", care n-au nimic în comun cu lupta împotriva Covid-19, au acumulat 166 de zile de cazare şi o factură de aproape 50.000 lei numai pe luna aprilie. Înlocuitor la comandă al şefului de secţie Ioan Teodor Urda, senatorul PSD Florian Bodog (foto), prodecan al FMF şi fost ministru al Sănătăţii, s-a pus singur în fruntea listei. El s-a instalat la hotel pe 11 aprilie şi, potrivit propriilor spuse, acolo stă şi acum.

Cu venituri de circa 3.000 euro lunar de la Parlament, Universitate şi Spital, dar şi coproprietar, alături de soţie, peste un apartament în Oradea, o casă în Oşorhei şi o alta în Ungaria, nemaivorbind de locuinţa cumpărată în Bucureşti pentru fetele sale, mutate ca studente acolo, Bodog a preferat să stea la hotel, pe banii statului.

Şederi la fel de lungi, de 20 de zile, au mai avut în aprilie doar colegele de pe secţia Chirurgie Plastică Georgiana Caita, Balazs Ivette, Mirela Bot, Florica Bot şi specialistul secţiei Chirurgie Toracică, Daniel Grigorescu.

"Am vrut să îmi protejez familia"

Contactat de BIHOREANUL, Florian Bodog susţine că are tot dreptul la cazare. "Eu am făcut prima rundă de gardă de Covid-19 din secţia mea, fac consultaţii în ambulatoriul de specialitate la Policlinică şi consultaţii în urgenţă, în Spitalul Judeţean, unde pacienţii care vin în urgenţă fără să fie internaţi nu sunt testaţi", spune el. "Am vrut să îmi protejez familia în cazul în care aş fi fost infectat fără să ştiu".

În ciuda averii, senatorul spune că n-a avut unde pune capul jos. "Dacă aveam altă casă, mergeam acolo, dar stau într-un apartament cu fetele şi nu vreau să le expun", zice social-democratul. În casa din Oşorhei locuiesc, de fapt, părinţii săi, iar locuinţele din Bucureşti şi Ungaria sunt, evident, prea departe...

"Bolojan n-a vrut să plătească..."

În schimb, PSD-istul se dă victimă a administraţiei locale liberale. "Prima dată s-a decontat o anumită sumă (n.r. 70 lei pentru masă pe zi), apoi a venit o adresă care încerca să pună plata mesei în sarcina autorităţilor locale. Când a văzut asta, primarul Ilie Bolojan a trimis o adresă Spitalului Judeţean, anunţând că nu doreşte să plătească masa carantinaţilor", zice Bodog.

Într-adevăr, îngrijorat de gaura care va fi dată bugetului de "oaspeţii" de la Continental, Bolojan i-a transmis în scris pe 28 mai a.c. managerului Spitalului Judeţean să aprobe cazări la hotel "strict pentru personalul care lucrează cu Covid-19".

Tot pe 28 mai Primăria a anunţat conducerea hotelului că nu îşi asumă costurile cu masa cadrelor medicale. Municipalitatea a revenit asupra deciziei o zi mai târziu, când precizări aduse HG 201 au impus suma de 30 lei pentru două mese pe zi plătite personalului medical aflat în carantină. "Când au văzut atitudinea Primăriei, o parte din colegi au plecat. Eu şi acum locuiesc tot la hotel. Ce nu se va deconta, îmi plătesc", zice Florian Bodog.

Cazare pentru toată lumea!

managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp Practic, angajaţii Spitalului Judeţean beneficiază de cazare şi masă gratuite printr-o "scăpare". "Hotărârea de Guvern 201 spune că pot beneficia de cazare şi masă cadrele medicale care interacţionează cu pacienţi şi nu precizează că pacienţi infectaţi cu Covid-19", explică managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp (foto).

El îşi declină orice responsabilitate cu privire la alegerea medicilor care s-au cazat la hotel. "Listele sunt făcute de şeful de secţie la solicitarea angajaţilor. Eu doar le avizez", sune managerul, confirmând că a aprobat toate cererile. "Am avut şi noi pacienţi infectaţi cu Covid-19 pe secţiile de gastroenterologie, ginecologie, chirurgie şi terapie intensivă. Până nu le faci testul nu ştii cine este infectat. Doar măsurile de prevenţie luate au făcut ca în trei luni să nu avem niciun cadru medical bolnav".  

Altfel spus, orice angajat, din orice spital orădean, îşi poate cere cazare gratuită hotel, invocând că ar putea să ducă noul coronavirus acasă, familiei. E legal, chiar dacă nu şi tocmai moral. Mai ales când eşti politician plătit gras, cu salarii din trei locuri, toate de la stat, şi cu tot atâtea case, în ţară şi străinătate...


MĂSURI PREVENTIVE
"Faci testul şi pleci acasă"

Dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al Spitalului Municipal OradeaSpitalul Clinic Municipal de Urgenţă Gavril Curteanu a devenit spital anti-Covid-19 la jumătatea lunii martie. Dr. Ovidiu Burtă (foto), directorul medical, spune că acesta nu ar fi reuşit să facă faţă provocărilor fără concursul colegilor de la Spitalul Judeţean. "Ca să putem muta la noi toţi pacienţii cu Covid-19 a trebuit să aducem specialişti pe care nu îi aveam, care să facă intervenţii neurochirurgicale ori să opereze pacienţii cu fracturi".

În total cam 80 de cadre medicale ale spitalului anti-Covid-19 au ales să doarmă la hotelul Continental. "Au lucrat două echipe, în perioade de câte 14 zile, în care au dormit la Continental. În a 14-a zi, înainte de ieşirea din tură, faci testul şi te duci la hotel. A doua zi primeşti rezultatul şi, dacă iese bine, mergi acasă", spune doctorul. Iar până acum testele au ieşit bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
internaţionala prin voi s-o făurim!
Omul pare aproape sincer când se consideră în pericol, asta deoarece e habarnist în domeniul medical fiind un fost brancardier! El ştie ce a învăţat la partid adică muşcă şi fugi, bagă orice în buzunar, profită până nu te prinde, fură tu că altfel vine altul şi fură el... Totuşi când naiba are timp să facă toate astea, când ajunge la Parlament, în teritoriu, la cursuri să predea, la decanat să conducă, în delegaţii de lux pe banii importatorilor de medicamente, în delegatii nejustificate pe banii guvernului, în delegaţii tupeiste pe banii UE, la spital să nenorocească pacienţii, pe hol să ia plicurile, la clinică să facă ciubuc şi la hotel să murdărească aşternuturile pe banii contribuabililor, că la casele făcute din salar de la stat îşi trimite argaţii să le aerisească! Trăiască socialismul naţionalist care face din calici needucaţi nişte îmbogăţiţi cu tupeu, spre bucuria maselor largi de fomişti care-i votează!
Postat 11 Iunie 2020, 08:33 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2843 RON
  • 1 EUR = 4.8365 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON