URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2019, 18:01

Orlando da Vinci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a fost joia trecută în Oradea, devenind primul ministru care a trecut pe aici în ultimele trei decenii fără să oprească măcar la instituţia locală din subordinea sa, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. A vizitat în schimb o fabrică privată, s-a întâlnit cu "oameni de afaceri" (mai toţi, de fapt, membri PSD), cu activul de partid şi cu tineri simpatizanţi.

Prezenţa jurnaliştilor n-a fost acceptată decât la sediul PSD Bihor, la o conferinţă de presă, unde demnitarul a avut o prestaţie deloc demnă de poziţia pe care, încă, o deţine. Plin de sine şi pus pe miştocăreală ca un fante de Pantelimon, a vorbit despre buget lăudându-se că l-a "închis" (a se citi cosmetizat), aşa încât să se încadreze în ţinta de deficit, pe când "iresponsabilii" care au dat jos Guvernul vor face numai rele (tăieri), acuzând "greaua moştenire" pe care le-a lăsat-o.

Evident, jurnaliştii orădeni nu sunt specialişti în Finanţe, dar au reuşit să-i pună câteva întrebări corecte. Dacă tot a lovit economia cu faimoasa OUG 114/2018, urmărind, chipurile, închiderea portiţelor prin care multinaţionalele îşi exportau profiturile, dar în realitate a determinat scumpiri în lanţ (de la construcţii la energie), cu ce "scor" s-a încheiat meciul între corporaţii şi Guvern, l-a întrebat un gazetar. Răspunsul? Ba fanfaronade cu jargon de specialitate pe care n-a ştiut să-l "traducă", ba acuze că firmele româneşti îmbogăţesc străinii  deoarece cumpără maşini de import (chiar, el are Logan sub fund?), în niciun caz n-a furnizat o cifră care să fi fost încasată la buget altfel decât prin inventarea de noi taxe.  

În ce mă priveşte, l-am întrebat pe ministru ceva practic: de ce, după 3 ani de mandat, sistemele informatice ale Finanţelor înseamnă calculatoare vechi şi neconectate la bazele de date ale celorlalte instituţii unde cetăţeanul face plăţi, de la primării şi Poliţie până la CAS, Casa de Pensii, etc. Răspunsul ministrului a fost de Gâgă: a "rezolvat" achiziţia de calculatoare şi servere noi, a căror interconectare va fi cea mai lejeră treabă, floare la ureche pentru succesorul său. Asta, deşi orice neofit înţelege că nu-i mare sfârâială să cumperi scule, ci să le dai sens, să le legi prin aplicaţii în sisteme aşa încât instituţiile să nu mai plimbe cetăţenii de la Ana la Caiafa, iar statul să reducă evaziunea.

Pentru că în rest ministrul s-a dedicat tocării viitorului Guvern, la final mi-am permis să-i adresez lui Teodorovici o întrebare personală, pe care mi-a provocat-o prin pretenţia sa de a le şti pe toate, nu numai Finanţele: Mai e cineva, în afară de Leonardo da Vinci, de Pico della Mirandola şi de el însuşi, care să le ştie pe toate câte sunt, ba chiar şi ceva pe deasupra? Mi-a răspuns, fără nicio ezitare, că nu! Spectaculos din partea unui membru al Guvernului Dăncilă, plin de agramaţi, dar totuşi inacceptabil, nici măcar în glumă. Ajunge că avem miniştri incompetenţi, nu-i cazul să fie şi bufoni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON