URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2019, 18:25

Aflat la Oradea în campanie, ministrul Teodorovici a ocolit sediul Finanţelor Bihor, preferând întâlniri „securizate”, la care BIHOREANUL să nu "timoreze"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, s-a aflat joi în campanie electorală la Oradea, unde, însă, nu şi-a găsit nici măcar o jumătate de oră pentru a se deplasa la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, preferând doar acţiuni de partid fără public şi fără presă.

După ce în prima parte a zilei vizitat o fabrică privată, Valtryp, şi a avut o scurtă întâlnire cu oameni de afaceri la hotelul Double Tree by Hilton, unde de fapt au participat mai mult membri de partid, Teodorovici a susţinut o conferinţă de presă la sediul PSD Bihor alături de şeful organizaţiei judeţene, Ioan Mang, care a susţinut că prezenţa jurnaliştilor a fost interzisă la aceste întâlniri pentru a nu "timora" participanţii.

"Eu sunt Mitic"

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu a vizitat Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi de ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu are o bază de date complet informatizată, conectată la sistemele informatice ale celorlalte instituţii (ca de pildă CAS, primării, Poliţie etc), Teodorovici a dat un răspuns arogant şi zeflemitor. "Eu când spun că sunt Mitic, o spun cu mare mândrie. Dar oricât de Mitic aş fi, sunt peste dvs", a început ministrul, adresându-se reporterului, după care a făcut un fel de teorie a chibritului despre cum el, ca "om de administraţie", se obişnuieşte greu cu "pielea de om politic".

"Un om politic face o vizită politică. În persoana mea, în schimb, mie, de exemplu, mi-e greu să intru în pielea de om politic, pentru că sunt om de administraţie de 20 de ani, de 20 de ani fac administraţie, şi nu cred că aţi auzit din gura mea, din mâna mea făcută vreo măsură care să fie împotriva acestei ţări, niciodată. Dacă dvs aveţi un singur exemplu, eu recunosc cu toată sinceritatea. Deci, dincolo de vizita asta politică, este o întâlnire care mi s-a propus să o fac, să discut cu aceste două zone, partea asta de mediu de afaceri din judeţ, cu tineri din judeţ, şi vi se poate confirma că am spus că nu vreau vizite aranjate politic, vreau să discut cu oamenii", a spus ministrul Finanţelor.

BIHOREANUL "timorează"

Întrebat de ce nu a permis accesul presei la discuţiile avute cu oamenii de afaceri, Teodorovici a dat-o pe glumă, susţinând că a considerat că dacă nu erau prezenţi toţi jurnaliştii din Oradea, atunci a considerat că era corect să nu fie lăsat în sală niciunul.

În realitate, gazdele de la PSD Bihor au permis doar accesul "presei" de partid, adică a două reporteriţe de la aşa-numita agenţie de presă a Consiliului Judeţean, NewsBihor.

"Voiam ca cei din mediul de afaceri să aibă libertatea de a pune o întrebare, nu (n.r. – să fie) timoraţi că vor apărea în ziar.  Ei ştiu ce reprezintă BIHOREANUL şi cum şi-a pus ochii pe unul dacă zice ceva de bine", a susţinut şeful PSD Bihor, Ioan Mang, continuând şi în prezenţa ministrului "meciurile" pe care le poartă cu redacţia BIHOREANUL.

Echipamente da, conectare ba

În condiţiile în care reporterul a insistat ca Teodorovici să explice de ce Finanţele nu sunt informatizate, ministrul a susţinut că este "în grafic" modernizarea sistemelor informatice în baza unui acord cu Banca Mondială, iar în mandatul său s-au făcut achiziţii de echipamente. Nu însă şi partea cea mai dificilă, de softuri, pe care a lăsat-o în seama celui care va prelua mandatul ministerial.

"Legat de partea de ANAF, putem să constatăm ceea ce eu ştiu deja, dar pentru care v-am dat şi public un termen de finalizare pentru tot ce înseamnă informatizare în ANAF, şi acesta este 2020 final, şi la care ţin foarte mult ca noul ministru de Finanţe, dacă va rezista până atunci, să-l şi respecte", a spus Teodorovici. "Pe sistemul informatic, până acum, toată ţara, Finanţe - ANAF, a avut schimbate partea de computere. Deci, toată lumea, verificaţi în orice sediu, nu ştiu dacă aici la dvs (n.r. – în Bihor) s-au schimbat, dar sigur le au. S-au făcut achiziţii de diverse servere, de echipamente pe care cei de la Compania de Informaţii  Financiare le-au avut şi le-au manifestat şi s-au cumpărat, iar până la finalul lui 2020, vă spun, tot sistemul informatic al ANAF va fi finalizat", a completat el.

Faptul că sub conducerea sa Ministerul de Finanţe a cumpărat calculatoare nu înseamnă, însă, că sistemul informatic al ANAF va fi şi conectat cu cele ale celorlalte instituţii ale statului. "Eu la Finanţe mi-am asumat. Mai departe, conectarea cu alte sisteme, vă spun, tehnic nu este o chestiune complicată", a spus Teodorovici. Mai pe şleau, Finanţele au ori vor avea calculatoare noi, dar contribuabilul, fie simplu cetăţean, fie firme private, vor fi plimbaţi, ca până acum, de la o instituţie la alta pentru tot soiul de adeverinţe...

"Ce v-a mâncat?"

Ministrul demis nu a scăpat ocazia ca în faţa jurnaliştilor să lanseze şi un atac la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pe care i-a învinuit că, prin căderea Guvernului Dăncilă, au provocat viitoarea scădere a ratingului de ţară al României.

"Sunt două persoane responsabile, economic, pentru ceea ce va urma: preşedintele actual al României, încă, şi acest premier desemnat, Orban. Ei încă nu-şi dau seama ce înseamnă efect negativ pentru economie are ceea ce dânşii au creat cu această moţiune. O să auzim asta cu greaua moştenire a lui Teodorovici şi replica mea o să fie "Dom’le, da’ de ce v-a mâncat pe voi unde v-a mâncat?". Am închis fiecare an cum trebuia, şi cu salariile, şi cu pensiile, şi cu investiţiile asigurate, ne-am închis bugetar exact cum am promis în ţinta de deficit. Ce v-a mâncat să veniţi acum, să ce?", a spus Teodorovici, care a mai declarat că viitorii guvernanţi nu vor fi capabili să ţină sub control bugetul aşa cum a reuşit el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce barbati finuti...
...in total contrast cu alti 3 politai care erau sa bata o casiera la o frizerie din brasov,ca sa vada ce are femeia in portofel.Se anunta vremuri faine...PORTOFELELE LA CONTROL
Postat 25 Octombrie 2019, 10:20 de excalibur
Normal că n-a călcat pe la sediul "finanțelor" bihorene ...
... că-i interzis prin lege să faci campanie electorală în instituții publice !?! Asta spre deosebire de Johannis, care vobește de politică și de "greaua moștenire" a FSN-ului până și în grădinițele și școlile vizitate ocazional !?!
Postat 25 Octombrie 2019, 09:30 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON