URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2020, 11:40

Ori, ori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Urnele au vorbit, iar la acest moment rezultatele alegerilor legislative se cam cunosc. În ultimele zile înaintea scrutinului m-am îngrijorat, ca mulţi alţii, văzând revirimentul PSD din sondaje, aşa că una dintre ipoteze, deloc neplauzibilă, e ca acest partid nefast, producătorul celor mai mari dezastre din istoria noastră contemporană, să se fi clasat pe primul loc în preferinţele cetăţenilor care au votat.

Efectele ar fi cumplite: în loc să avem în faţă patru ani de pace politică, în care societatea să se modernizeze, vom tropăi pe loc sau, cum s-a întâmplat în perioada 2017-2019, vom regresa. Taman acum, în dublă criză, sanitară şi economică, dar şi cu perspective promiţătoare, când avem la dispoziţie o sumă imensă din fondurile UE pentru dezvoltare. Pentru dezvoltare, nu pentru tocare!

Veţi zice că-s prăpăstios, dar vinerea trecută, şeful PSD Bihor se declara "mult mai optimist decât la începutul campaniei", pentru că în mediul rural se prezintă mai mulţi alegători la urne decât în oraşe, deci urmau să voteze mai degrabă cetăţenii slab informaţi şi manipulaţi decât cei cât de cât în cunoştinţă de cauză.

Nu ştiu dacă PSD, chiar şi pe primul loc, ar putea forma Guvernul, împreună cu tradiţionalii aliaţi de la UDMR, cu celelalte minorităţi şi cu tovarăşii din Pro România. Va fi treaba preşedintelui Iohannis, forţat să caute o altă majoritate parlamentară, în jurul unui PNL perdant şi al unui USR-PLUS care se va făli, în schimb, cu dublarea ori triplarea scorului de la locale.

O altă variantă e ca, totuşi, vocea urnelor să fi dat câştigător PNL, obligat să se coalizeze cu USR-PLUS şi, dacă trece şi acesta pragul, cu PMP. Unii liberali au spus că şi cu UDMR, pentru o majoritate mai largă, ceea ce ar uşura administrarea, dar nu şi reformarea României. Nu revizuirea Constituţiei, nu reorganizarea administrativ-teritorială, nu reformarea instituţională pentru o Curte realmente Constituţională şi un Avocat cu adevărat al Poporului.

În ipoteza aceasta, cu sau fără UDMR, şansele unei guvernări reuşite, rămân totuşi mici, pentru că partenerul minor, USR-PLUS, va face totul ca actul administrării să fie la fel de ineficient precum în vremea de tristei amintiri CDR (1996-2000).

După ce toată campania s-au luptat nu cu PSD, ci exclusiv cu PNL, reuşind să scadă procentele liberalilor şi să le crească pe cele ale pesediştilor fără a se alege ei înşişi cu cine ştie ce câştig din asta, "oamenii noi" au anunţat că nu se vor implica în guvernare decât dacă îl vor avea premier pe Dacian Cioloş şi cele mai importante ministere, plus un program de guvernare croit pe al lor (inclusiv cu prăpăstioasa taxare 0 a salariului minim).  

De dragul puterii, se vor băga la guvernare, desigur, şi fără Cioloş, dar vor repeta subversiunile vioiului PD de atunci: vor hărţui partenerul major până când, la fel ca în 2000, vor fi aranjat masa festivă din 2024 pentru eternul şi nepieritorul PSD.

(text scris pentru ediția tipărită a BIHOREANULUI, înaintea alegerilor parlamentare)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON