URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2020, 20:03

Ordonanța imposibilă: Primăria Oradea caută dozatoare şi dezinfectanţi pentru cele 2.600 de scări de bloc din municipiu

Ordonanța imposibilă: Primăria Oradea caută dozatoare şi dezinfectanţi pentru cele 2.600 de scări de bloc din municipiu foto: zf.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria pregăteşte dezinfecţia celor 2.600 de scări de bloc din Oradea şi dotarea lor cu dozatoare cu materiale biocide conform prevederilor Ordonanţei Militare 4. Achiziţia de dozatoare şi dezinfectanţi, impusă de autorităţile centrale, se dovedeşte însă o misiune dificilă pentru conducerea municipalităţii.

Nici dozatoare, nici dezinfectanţi!

"Problema mare este că în acest moment toate primăriile din ţară sunt în căutare de dozatoare şi substanţe de dezinfecţie şi nu are nimeni. Domnul primar Ilie Bolojan l-a contactat astăzi pe patronul firmei Dedeman pentru a comanda 2.600 de dozatoare pentru Oradea. «Nici vorbă. Nu avem», i-a răspuns acesta", a povestit pentru BIHOREANUL viceprimarul Florin Birta.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul achiziţiei de dezinfectanţi. "Efectiv, nu găsim pe stoc. Vom căuta în continuare", a spus Birta.

Deocamdată singura problemă în curs de rezolvare este cea legată de dezinfecţia celor 2.600 de scări de bloc din municipiu. "Am luat legătura cu firma care se ocupă de dezinsecţia şi deratizarea în oraş, să ne facă o ofertă şi pentru dezinfecţie. În cursul zilei de mâine o vom analiza şi vom lua o decizie", a spus viceprimarul.

Cel mai probabil dezinfecţia scărilor de bloc din Oradea va începe în această săptămână.

"Dezinfectaţi!"

De altfel, municipalitatea a transmis săptămâna trecută reprezentanţilor celor 832 de asociaţii de proprietari o adresă prin care le-a cerut să treacă la dezinfecţia tuturor spaţiilor comune pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

"Având în vedere contextul actual al pandemiei COVID 19 şi ţinând cont de prevederile Ordonanţei Militare 3 din 24 martie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, vă solicităm să procedaţi la dezinfecţia întregului dumneavoastră condominiu", se menţionează în adresă.

În principiu, fiecare dintre asociaţii are relaţii contractuale cu o firmă de profil pentru dezinsecţia şi deratizarea spaţiilor comune, aşa că noua sarcină nu ar fi trebuit să ridice probleme.

"Până luni la prânz, cam 90 de asociaţii de proprietari ne-au informat că au făcut dezinfecţia scărilor de bloc. Numărul lor va fi mai mare pentru că timpul scurs a fost relativ scurt, iar administratorii ne sună în continuare", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei.

"Cu banii în mână, nu ai de unde cumpăra..."

În unele cazuri, conducerile asociaţiilor de proprietari nici nu au mai aşteptat după adresa Primăriei, ci au acţionat la presiunea membrilor.

"Joi, când am primit adresa de la Primărie, noi eram deja cu toate pregătirile făcute. Membrii asociaţiei ne-au cerut să facem dezinfecţie pentru protecţia lor, aşa că am contactat firma cu care lucrăm deja de ani de zile. Ne-a costat 3 lei pe apartament", a declarat pentru BIHOREANUL administratorul unei asociaţiei.

Reprezentanţii asociaţiilor sunt bucuroşi că, potrivit articolului 5 al Ordonanţei Militare 4 date publicităţii duminică seară, au scăpat de sarcina dezinfectării spaţiilor comune din blocuri şi a achiziţiei de dezinfectanţi pentru folosinţa locatarilor.

"Cu banii în mână nu ai de unde cumpăra dezinfectanţi. Mă gândesc că Primăria are mai multe pârghii decât asociaţiile de proprietari să rezolve această problemă", a spus administratorul.

Substanţele pentru dezinfecţia suprafeţelor şi a mâinilor au dispărut din magazine încă înainte de declanşarea oficială a stării de urgenţă în România, pe 16 martie. Materialele apar pe rafturi sporadic şi la preţuri majorate. Spre exemplu, numai spirtul medicinal s-a scumpit în câteva săptămâni cu 75%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Primãria, plãtiţi pensionar(ã) portar(portãreasã)
Recipient wc capac lacãt cu robinet şi pazã
Postat 31 Martie 2020, 19:37 de User anonimizat
Vine karma la fiecare...
Faptele bune sa se-adune.Si sunt,fara discutii.Din pacate au venit la pachet si cu derapaje si aberatii dictatoriale.Sa ne aducem aminte cum a chemat el presedintii de asociatii sa le inmineze spatiile verzi spre intretinere.Cum a dat el regulamentul de tuns iarba,maturat frunze tot la 2 saptamini,sub amenintarea ca daca nu, va face el cu firmele lui si va taia factura.Acuma este absolut derutat cind i-a dat guvernul meu sarcina sa faca ceva pentru proprii cetateni ,poivaniti,inseuati si incalecati.Adica pierdem vremea cu niste chestii pe care si le poate rezolva cetateanul singur,sub sceptrul amenzilor?C'est pas possible.A avut timp si resurse sa trimita la fiecare vita instiintare cu impozitele,dar nu s-a gindit sa trimita 2-3 exemplare cu formularul de deplasare.Sa le scrie de mina,da-i in poala mea.Sau sa fi rugat pe Digi,de la care cumpara curent si telefonie, sa faca gestul asta,ei au postasii lor.
Postat 31 Martie 2020, 11:04 de excalibur
S-o dam pe altii...
Primarul paseaza mai departe atributiile Primariei. In ordonanta spune clar, Primariile, nu Asociatiile de proprietari Dar fraierii de presedinti, nu toti, sar ca si catei sa linga mana.
Postat 31 Martie 2020, 10:02 de User anonimizat
Trompetă
După 3 ani și jumătate în care au lăsat tara pe butuci cu stocuri 0 c-am peste tot și după 30 de ani din care au condus tara vreo 20 într-o forma sau alta cu excepția perioadei 2004 2014 condusa de Traian hî hî hî hâc și satra lui pe care nu o mai pomenesc în veci săi fie pomenirea și au sărăcit-o în schimb sau îmbogățit ei, bine mai mult meamurile mama (portofel) , frați, bunici verișori, amante(Codrin) copii (Dracnea) mătuși (Tamara) etc și acum aruncați cu noroi in ăștia, păi nu vă e rușine ma? Probabil dacă aveam acum o dancila sau o secretara de la videle ministru de interne sigur o duceam mai bine sau dacă aveam la primărie o mangusta sau poate un păstor sigur nu ne lipsea nimic aveam de toate, măcar aveam cine sa tina slujbele.
Postat 31 Martie 2020, 09:46 de sss
Vă dați seama cât de vizionar e "guvernul meu" ?!?
O să avem echipamente gata învechite și goale de conținut ... pentru pandemia viitoare !?! Că la asta de acum ... scapă cine poate și îl mai duce mintea cum să se protejeze de "vizionarii" ăștia idioți !?!
Postat 31 Martie 2020, 08:22 de CrisDumi
San-du-san
Io zic ca trebuie sa punem umarul,fiecare cum il duce capul...Cu limba nu mai faci treaba.In plus,nu mai e permis schimbul de fluide,e carantina.Plus ca si limba trebuie(trebuia) dusa pe la scoala...
Postat 30 Martie 2020, 22:14 de excalibur
Poate că nu
.
Postat 30 Martie 2020, 22:00 de Sandu2100
excalibur
Pate că nu ne interesează
Postat 30 Martie 2020, 21:59 de Sandu2100
Securitatea alimentară a orasului/tarii
Daca vrem sa invatam ceva din isprava cu dezinfectanti,masti ,halate , lecturam un articol al lui Cornel Nistorescu,"Ce nu putem lăsa pentru mîine și anul viitor?"(www.cotidianul.ro/ce-nu-putem-lasa-pentru-miine-si-anul-viitor/).Dati-i un share si edilului nostru...pentru viitoarele prioritati ale orasului,ca sa nu repete esecul dedeman
Postat 30 Martie 2020, 21:01 de excalibur
Servim patria
Puteai sa suni si la fratii micula,pentru citeva cisterne de spirt medicinal mona,la cisterna e mai ieftin...
Postat 30 Martie 2020, 20:27 de excalibur
Buna dimineata,soare
Domnul primar Ilie Bolojan l-a contactat astăzi pe patronul firmei Dedeman...Vom căuta în continuare...municipalitatea a transmis săptămâna trecută reprezentanţilor celor 832 de asociaţii de proprietari o adresă prin care le-a cerut să treacă la dezinfecţia tuturor spaţiilor comune...vă solicităm să procedaţi la dezinfecţia întregului dumneavoastră condominiu...E clar de ce ne-am autoizolat in concediu.Totusi,cum ai putut sa intuiesti necesitatea dezinfectiei si s-o arunci in circa asociatiilor acum o saptamina?Ti-ai zis,chicotind,am rezolvat-o si p-asta... Ba, luai 2-3 atomizoare de la Stihl pe persoana fizica si-i scoteai pe birta si malan prin oras cu ele in spate,dezinfectai,de ochii lumii, macar statiile otl,autogarile,locuri aglomerate...Absolut gretos
Postat 30 Martie 2020, 20:24 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON