URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2017, 09:56

Oraşul pe care nu-l iubeşte nimeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O femeie se duce în audienţă la directorul închisorii: "Domnule director, vă rog să îi daţi soţului meu o muncă mai uşoară! De câte ori îl vizitez se plânge că e foarte grea şi obositoare". "Dar, doamnă, soţul dvs lipeşte etichete pe sticle!", Femeia, contrariată: "Nesimţitul! Şi mie îmi spune că sapă un tunel!". Cu naivitatea de a crede că nu au auzit acest banc de breaslă, l-am povestit vinerea trecută unor angajaţi din Penitenciarul Oradea. Bineînţeles că îl ştiau...

Am intrat în penitenciar, de Ziua Porţilor Deschise, cu inima strânsă. Gândul că o să văd din interior nişte pereţi între care unii oameni petrec zeci de ani sau chiar o viaţă de pedeapsă m-a înfiorat de la bun început. Într-o secţiune mai lejeră a închisorii - căci, până la urmă, tot închisoare este, indiferent de micile libertăţi - am trecut pe lângă câţiva dintre ei. Mi-a fost destul de greu să îi privesc în ochi. Mi-au amintit de aviditatea cu care mă priveau bătrânii dintr-un azil pe care l-am vizitat acum câţiva ani.

O închisoare e ca un oraş, în care primar e comandantul. Are bucătărie, centrală termică, sală de sport, farmacie, cabinet stomatologic, clinică medicală, săli de clasă, bibliotecă, reţea TV, centre de consiliere, capelă, reguli stricte, disciplină de fier şi multe, multe gratii. Un singur lucru îi lipseşte: libertatea. Un oraş curat şi ordonat, pe care nu-l iubeşte nimeni, populat cu cei mai trişti oameni din lume, un oraş din care toţi abia aşteaptă să plece. Dar aproape jumătate dintre ei se întorc. Nu de drag sau din nostalgie, ci din pricina păcatului recidivei. Ori, pur şi simplu, de foame.

Industria sufletelor pierdute pare să aibă sezoane precum turismul. Vara, deţinuţii sunt mai puţini, dar când vine frigul, iar un adăpost cald e greu de găsit, unii comit boroboaţe doar pentru a ajunge aici. Pentru ei, penitenciarul e răul cel mai mic. Pentru alţii, e răul suprem care, ce ciudăţenie, încearcă să le facă bine - să-i alfabetizeze, să-i disciplineze, să-i educe, să-i salveze de pe calea pierzaniei. Chiar şi Arsenie Boca a fost închis aici vreo doi ani, ceea ce pentru breaslă pare motiv de mândrie. O celulă comemorativă "Arsenie Boca" deschisă publicului ar deveni rapid loc de pelerinaj şi ar mai adăuga un punct turistic pe harta oraşului.

Cu bani de la coada alocărilor bugetare, spaţiile se renovează pe rând, după puteri. Graţie unei centrale noi, deţinuţii de la Oradea au acum apă caldă berechet. Clinica medicală e aproape gata. Cei 450 de oameni îşi petrec micile sau marile eternităţi în camere de la 2 la 16 paturi, după cum le-a fost păcatul ori norocul. Au maşini de spălat haine şi grupuri sanitare curate. Pot vorbi 60 de minute pe zi de la telefonul public. Se pot uita la filme, pot învăţa o meserie. Cu toate acestea, nu-şi vor iubi niciodată oraşul. Dar nici el pe ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Părintele sfințit Arsenie Boca
.. a fost închis în Penitenciarul Oradea nu pentru a se alfabetiza, educa, disciplina și salva de pe calea pierzaniei, cale pe care se aflau torționarii lui. Faceți o vizită la mormîntul său de la Măn. Prislop, poate veți înțelege.
Postat 10 Iulie 2017, 12:59 de Oarecine
NU
Nu, dacă după fiecare ucidere autorii ar fi intrat în pământul galben, Terra n-ar fi fost astăzi populată doar de animale. Însă deoarece după fiecare ucidere autorii nu intră în pământul galben, Terra e populată astăzi de animale în piele de oameni.
Postat 08 Iulie 2017, 08:20 de Shogun
...prea radical?
Acu multi ani, 15, imi luasem si eu la reducere si in rate, 4 camasi, cravate, 4 costume, faine, da cu pantalonii prea lungi. Am lasat pantalonii la scurtat si hai spre casa. Am parcat atunci, vis a vis de piata Rogerius sa iau 1kg de morcovi, atat. Când m-am intors, vorva aia, p... haine, p...cal, daciuta mea deschisa, luat plasa din portbagaj si platii 2 ani rate lapantaloni si camasi. Sunt sigur ca va dati seama ca nimeni nu ia gasit. Sunt sigur ca ma veti considera radical dar, daca pun vreodata mana pe el, cel putin cat traiesc, il fac cravata. Pe urma sunt sigur ca nu vreti sa intrebati un parinte al carui copil juca cu nr. 15, in ungaria, Dumnezeu sa-l ierte, ce parere are el, despre pamantul care sa-i acopere. Nu domnule Cremeneanu, animale sunt acesti indivizi care se cred in varful lantului trofic. Daca pamantul ar fi guvernat de legi radicale ar fi plin de iubire, pentru ca tot asta spunem iubeste-ti aproapele, hai sa-l iubim, hai sa-i ajutam pe cei slabi si neajutorati, chiar mazilindui pe cei care se cred smecheri si stiti de ce, pentru ca putem, la fel cum pot si ei. Nu-i priviti cu mila, privitii cu dispret, doar atat merita. Si da, poate ar fi mai bine pentru urmatorii 1000 de ani terra sa fie populata doar de animale. Poate
Postat 04 Iulie 2017, 15:51 de FLORIN64
FLORIN64 - Prea radical
Mă așteptam la o asemenea reacție. Dacă umanitatea ar fi fost guvernată cu legi atât de radicale și dacă după fiecare furtișag sau bătaie autorii ar fi intrat în ”pământul galben”, Terra ar fi fost astăzi populată doar de animale.
Postat 04 Iulie 2017, 10:22 de LucianCremeneanu
...mda
...oare pe cei pe care iau furat, batut, omorat, cine ii compatimeste. Pa astia iubeascai pamantul, da galben
Postat 04 Iulie 2017, 01:02 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON