URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2015, 09:39

Oraşul cu două teatre

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eram acum câţiva ani la celebrul cabaret Lido de pe Champs-Élysées, aşteptam să înceapă un spectacol. Nimerisem la masă cu un cuplu de berlinezi pensionari aflaţi în excursie culturală prin Paris. "Ai fost vreodată în Berlin?", m-au întrebat. "Nu". "Ar trebui să vii. E foarte frumos. Ştii, e singurul oraş din Europa care are două opere". "Cum aşa?", am replicat. Dar, exact în clipa în care puneam întrebarea, m-a pocnit şi răspunsul, cât se poate de logic, de altfel. În timpul în care oraşul a fost împărţit de zid, fiecare jumătate a avut propria operă. Iar după reunificare Berlinul s-a trezit că are două!

Atunci am realizat că şi eu trăiesc într-un oraş cu două teatre. În Oradea, trupa Iosif Vulcan şi trupa Szigligeti Ede sunt, de fapt, două teatre care împart aceeaşi clădire. Dar, din cauza barierei de limbă, eu nu am acces decât la unul. Ca mine, mulţi alţii. Însă acum câţiva ani, la teatru s-a montat o instalaţie de titrare în limba română a replicilor, ceea ce deschidea şi publicului român calea spre spectacolele secţiei maghiare.

Cât timp a existat şi un om de P.R. special pentru publicul nevorbitor de limba maghiară (Flavius Bunoiu) primeam informaţii despre activitatea şi spectacolele trupei. Dar după ce colaborarea s-a încheiat, s-a aşternut din nou liniştea. Şi iar am uitat că locuiesc într-un oraş cu două teatre. Până de curând eram incapabil să dau un singur nume de spectacol din actuala stagiune a secţiei maghiare.

Dar lucrurile par să se schimbe. Acum ştiu cel puţin un titlu. Săptămâna trecută, trupa Szigligeti Ede a anunţat într-o conferinţă de presă o nouă premieră. Piesa "Clasa noastră", scrisă de autorul şi criticul polonez Tadeusz Slobodzianek, va fi pusă în scenă de regizoarea orădeancă la origine Anca Bradu. Un spectacol în 10 personaje, structurat sub forma a 14 lecţii, cu un text despre care regizoarea spune că nu acuză, ci îndeamnă la salvare prin iubire.

Va fi primul spectacol al secţiei maghiare la care voi participa şi vă mărturisesc că abia aştept. Voi explora acel "al doilea teatru" din oraşul meu care până acum mi-a fost inaccesibil. Îi voi vedea în sfârşit pe Gajai Ágnes, Fodor Réka, Szotyori József, Kiss Csaba şi pe ceilalţi actori pe care îi ştiu doar din fotografiile expuse pe hol. Poate voi găsi, în sfârşit, emoţia pe care nu prea o mai găsesc în teatru. Premiera se joacă vineri, 20 martie, de la orele 19:00.

"Clasa noastră" este un spectacol despre tensiunile inter-etnice dintre evrei şi polonezi în vremurile războiului, în viziunea unui scriitor polonez născut în Siberia, montat la Oradea, cu actori maghiari şi regizor român. Asta dacă mai era nevoie de încă o demonstraţie că multi-culturalismul este esenţa spaţiului pe care îl populăm. Cu cât vom înţelege mai repede asta, cu atât ne va fi mai bine tuturor. Sper ca şi publicul să fie la fel de multi-cultural. Vă invit la spectacol. Meghìvlak benneteket az előadàsra!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
BUNĂ IDEE!
DA, E SALUTAR! FELICITARI!
Postat 18 Martie 2015, 10:34 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON