URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2020, 07:57

Oraș, caut constructori! Primăria Oradea reia licitații pe bandă rulantă fiindcă nu stârnește interesul firmelor

Oraș, caut constructori! Primăria Oradea reia licitații pe bandă rulantă fiindcă nu stârnește interesul firmelor DE LA CAPĂT! Cea de-a treia etapă de reabilitare a termoficării orădene se amână pentru anul viitor. "Nu am primit nicio ofertă pentru reabilitarea a 42 de puncte termice şi montarea a 39 de mini-puncte termice", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Marius Moş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banii nu aduc neapărat fericirea, nici măcar în cazul lucrărilor publice! În Oradea, atragerea de fonduri comunitare a ajuns să fie mai uşoară decât săparea unor şanţuri sau tencuirea unor pereţi.

"Nu vine nimeni la licitaţii! Cu banii în mână, nu reuşim să atragem constructori pentru implementarea unor proiecte europene", se plânge şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marius Moş. Multe proceduri de achiziţie finanţate din fonduri europene vor trebui reluate anul viitor fiindcă n-au atras nicio ofertă...

Să n-ai cui da bani…

Florin Birta, primar OradeaTrăim vremuri ciudate. Municipalitatea reia licitaţii pe bandă rulantă, după ce procedurile deja organizate nu au stârnit interesul firmelor. "Dacă în anii 2008-2010 firmele se băteau pe lucrări, iar preţurile ofertate coborau şi cu un sfert faţă de suma alocată, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Cum în toată ţara se fac autostrăzi şi pasaje, constructorii au de unde alege lucrări şi nu mai vin la orice licitaţie", explică primarul Florin Birta (foto).

Primăria Oradea este obligată să amâne pentru anul viitor investiţii europene în valoare de peste 250 milioane lei din lipsă de constructori. Printre altele, a trebuit să liciteze de două ori cea de-a treia etapă de reabilitare a termoficării, ca să atragă un ofertant pentru înlocuirea a 25 kilometri de reţea magistrală, dar e nevoită să reia a treia oară procedura pentru a găsi unul dispus să modernizeze 42 puncte termice şi să amplaseze alte 39 de mini-puncte termice, ca parte a proiectului.

La fel, după două licitaţii eşuate, vor trebui reluate procedurile de achiziţie a lucrărilor pentru trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu apă geotermală, şi chiar după cinci licitaţii ratate, a celor de reabilitare termică a 39 de blocuri. "Procedurile de achiziţie vor fi reluate în 2021", spune şeful DMPFI, Marius Moş.

Până atunci, municipalitatea va da documentaţiile la refăcut. "Noi suntem obligaţi să licităm lucrările la preţurile din documentaţii, chiar dacă s-ar putea să fie mai vechi. Dacă nu vine nimeni la licitaţie o dată sau de două ori, dăm documentaţiile la refăcut pentru actualizarea tarifelor", zice directorul. Şi procedura se reia...

"Sunt nemulţumiţi"

Cristian Ile, administrator asociații de proprietariTrenarea reabilitării blocurilor nemulţumeşte orădenii. "Oamenii nu mai au răbdare. Lucrările de reabilitare a blocurilor sunt urcate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de peste doi ani, fără să atragă nicio ofertă", spune Cristian Ile (foto), care administrează 18 asociaţii de proprietari, cu 25 de blocuri înscrise în programul de reabilitare termică.

Obligaţi să îşi acopere partea de 25% din valoarea lucrărilor, orădenii îşi văd înşelate aşteptările. "Oamenii sunt nemulţumiţi că nici nu încep lucrările, nici nu se pot atinge de banii lor. Aceştia au imobilizat în bancă 5.500 lei pentru un apartament cu două camere şi 6.500 lei pentru unul cu trei camere", zice Ile.

Administratorul, care are deja experienţa a cinci blocuri reabilitate termic, cunoaşte reţinerile ofertanţilor. "Constructorii se plâng de lipsa forţei de muncă şi de tarifele neactualizate la nivelul scumpirii manoperei şi a materialelor". În plus, nici lucrarea nu este dintre cele mai comode. Atunci când lucrează într-un bloc, constructorul se trezeşte cu aproape toţi proprietarii de apartamente transformaţi în diriginţi de şantier...

S-au "virusat" construcţiile!

Municipalitatea orădeană este victima propriului succes. "În Oradea şi Bihor sunt mult mai multe lucrări decât pot absorbi firmele locale", explică un constructor local. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care constructorii refuză lucrările este subevaluarea lor. "Pandemia ne-a crescut costurile. Nimeni nu ţine cont de cheltuielile suplimentare pe care le avem cu testarea periodică a angajaţilor, cu materialele de protecţie, ori cele cu transportul lucrătorilor de la zeci de kilometri, ca să nu se infecteze pe mijloacele de transport în comun", spune antreprenorul.

În plus, oferta s-a redus prin dispariţia concurenţei din afara judeţului. "Firmele nu mai vin la licitaţii pentru că au de lucru în judeţele lor. Cele care vor să vină realizează că nu au unde să îşi cazeze oamenii ieftin, pentru că internatele sunt închise, iar muncitori nu îşi pot angaja din plan local, unde nu găsim nici noi", spune constructorul.

Altfel spus, pandemia a virusat inclusiv construcţiile. Şi "boala" nu trece uşor nici măcar când stai bine cu banii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cica pandemia...
"... Nimeni nu ţine cont de cheltuielile suplimentare pe care le avem cu testarea periodică a angajaţilor, cu materialele de protecţie, ori cele cu transportul lucrătorilor de la zeci de kilometri, ca să nu se infecteze pe mijloacele de transport în comun""... desigur.. de aia isi baga spitzul angajatii in regulile impuse de autoritati... hai sictir! E un lucru ca primaria in permanenta face subevaluari (vezi exproprierile), dar si constructorii sunt nesimtiti.. au prea multe oferte... si aleg pe cei acre platesc mai mult ca n-au de ales...
Postat 04 Decembrie 2020, 08:50 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON