URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Călin Georgescu zice că ar trebui să ieșim din NATO și UE, că nu avem nevoie de fonduri europene câtă vreme îl avem pe Dumnezeu, iar unei jurnaliste din Basarabia i-a povestit despre poporul moldovean. Numai pentru asemenea vorbe, CCR ar fi îndreptățită să nu-l lase să participe la alegerile prezidențiale...
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 18 februarie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate vizând un text din Codul de procedură penală ce reglementează motivele pentru recursul în casație în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2017, 01:21

Orădenilor le place folk-ul! Ducu Bertzi a umplut Teatrul de Vară din Cetate (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk, organizat în amfiteatrul din Cetatea orădeană de Uniunea Femeilor Bihor, este o reuşită. Sâmbătă la lăsarea serii, aproape toate locurile din Teatrul de Vară au fost ocupate de orădeni, tineri şi bătrâni deopotrivă, veniţi să-i asculte pe Traian Cosma, Adina Hodişan, Vali Şerban şi Ducu Bertzi.

Recitalul celui din urmă a fost, firesc, punctul culminant al spectacolului. De cum artistul a ajuns pe scenă, în amfiteatru s-au găsit tot mai puţine locuri libere, iar mulţi spectatori s-au cocoţat pe zidurile Cetăţii ori s-au aşezat direct pe scări.

Acompaniat de violonista Ioana Furdui şi de chitaristul Constantin Neculaie, Bertzi a făcut încălzirea cu piese precum "Pe cine şi câte cărări", "Floare de colţ", "Şi de-ar fi", "Iertările", dar în mod cert nu se aştepta să primească şi el nişte "grade". Întrucât, pe la începutul concertului, după ce a băut dintr-o sticlă de apă aflată la îndemână, a făcut o glumă spunând că la concerte nu mai este protocolul care era pe vremuri, când artiştii primeau pălincă, nu apă, un spectator s-a sesizat şi peste doar câteva minute i-a adus artistului o sticlă cu pălincă de Roşia. Gestul l-a surprins plăcut pe Bertzi şi a declanşat, bineînţeles, şi aplauzele spectatorilor.

De mai multe ori în timpul concertului artistul a spus cât de mult îi place Teatrul de Vară şi Cetatea orădeană, dar şi atmosfera creată de spectatori. "Seară de pomină la Oradea. Vă mulţumim mult", şi-a măgulit Bertzi fanii.

Concertul s-a încheiat cu cântecele "Fost-am omul pădurii", "Săracă inima me’" şi "M-am îndrăgostit numai de ea", melodii pe care folk-istul le-a cântat împreună cu orădenii. Fiecare dintre acestea a fost şi îndelung aplaudată de spectatori.

După ce a cântat timp de aproximativ o oră şi jumătate şi după ce a mulţumit Uniunii Femeilor din Bihor pentru iniţiativă şi invitaţie, Bertzi a părăsit scena. Fanii nu l-au lăsat să plece pur şi simplu, aşa că zeci de minute în şir artistul s-a fotografiat cu orădenii.

Festivalul Naţional de Folk continuă şi duminică. De la ora 16, în Cetate se vor ţine ateliere de creaţie pentru copii şi ateliere meşteşugăreşti, de la ora 18 sunt programate ateliere de pictură, o expoziţie de basoreliefuri, un concurs de caricaturi şi o dezbatere pe tema asteroizilor (în corpul I), dar şi o cafenea artistică, adică ocazia ca orădenii să stea de vorbă cu artiştii invitaţi.

Concertele vor debuta la ora 19, pe scenă urmând să urce Sergiu Nica, Raul Silaghi, Florian Chelu şi Gato Istvan, Liliana Ioniţă Budău, Călin Pop, Mircea Bodolan şi Victor Socaciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5636 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON