URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2021, 07:57

Orădeni în... acţiune: Cine sunt orădenii care fac bani la bursă şi ce spun ei despre siguranţa acestor investiţii

Orădeni în... acţiune: Cine sunt orădenii care fac bani la bursă şi ce spun ei despre siguranţa acestor investiţii VREAU SĂ FIU MILIONAR! Investitorii la bursă spun că acţiunile pot asigura prosperitatea deţinătorului pe termen lung. "Investitorul nu trebuie să-şi bată capul dacă preţul creşte sau coboară, pentru că oricum va conta doar când vinde. Dacă investeşte 100 euro lunar, în 30 de ani un acţionar poate aduna din dobândă la dobândă 1 milion euro", spune patronul unei firme IT, acţionar la bursă (sursa foto: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aur, valută, depozite bancare sau proprietăţi imobiliare... Bihorenii, conservatori, îşi ţin rezervele palpabile şi la îndemână. Dar oare fac bine?

"Doar 2% din români cumpără acţiuni la bursă. Unii nu au bani să investească, alţii s-au speriat, au vândut în pierdere când acţiunile erau în scădere şi s-au retras. La bursă trebuie să ai răbdare şi să gândeşti pe termen lung: întotdeauna după ploaie vine soare!", spune rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, investitor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Profesorul ştie ce spune: în plină criză generată de pandemia Covid, a încheiat anul trecut cu un câştig de peste 100.000 lei!

O experienţă nefericită...

Dacian Palladi, consultant în afaceriObişnuiţi să ţină banii la saltea sau în proprietăţi, bihorenii evită investiţiile la bursă, ca fiind riscante. Perioada de tranziţie a fost una nefericită. Dacă la începutul anilor 2000 exista în fiecare cartier măcar un broker care tranzacţiona acţiuni, între timp aceştia au dispărut. "Eşecul a fost provocat din necunoaştere sau din interes chiar de brokeri, care au făcut ca majoritatea investitorilor să piardă banii", spune Dacian Palladi (foto).

La fel ca alţi colegi de breaslă, consultantul în afaceri nu recomandă nici acum bursa ca formă de capitalizare. "Mecanismul se bazează pe lăcomia oamenilor, nu doar săraci, ci şi bogaţi, care vor să facă bani repede. Ştiu o persoană care, acum ani de zile, a pierdut 30 de miliarde de lei vechi într-o singură tranzacţie", povesteşte Palladi. Azi, lucrurile nu mai sunt însă chiar atât de dramatice...

Un risc calculat

BIHOREANUL a găsit orădeni care au investit în firme listate la BVB, cea mai facilă românilor, şi chiar au câştigat. Investitorii la bursă sunt însă puţini şi discreţi, aşa că doar cei obişnuiţi cu expunerea publică acceptă să-şi decline identitatea. "Vreau să pot merge în mall fără se uite lumea după mine", spune Adrian, unul dintre ei.

Patron al unei firme de IT activă pe piaţa internaţională, investeşte la bursă din 2005. "Am studiat şi am văzut că bursa din România era într-o fază incipientă, că existau companii cu potenţial de creştere", spune bărbatul. Şi nu s-a înşelat. Portofoliul său de acţiuni i-a adus anul trecut un câştig de 15%, mult peste dobânzile bancare de 2-3% pe an şi mai mult decât dublu faţă de procentul de 6,5% cu cât s-au scumpit proprietăţile imobiliare.

"Cine spune că e mai riscant să investeşti în bursă decât într-un apartament nu ştie ce vorbeşte. La bursă sunt listate mii de companii. Dacă investeşti într-o firmă mare, ca Petrom, Electrica sau Transgaz, iar aceasta dă faliment, înseamnă că-i război şi nici apartamentul nu va mai valora nimic", spune antreprenorul.

Avantaje multiple

Adrian consideră bursa cel mai bun instrument de economisire. "Dacă investeşti cu grijă, poţi câştiga de două ori: o dată din creşterea valorii acţiunilor, pe care poate le-ai cumpărat cu 1.000 euro şi peste un an valorează 1.200 euro, iar a doua oară din dividendele de circa 7% plătite de marile companii la sfârşit de an. Dacă ai acţiuni de 10.000 euro, asta înseamnă 700 de euro viraţi în cont", spune IT-istul. Comparativ cu firmele occidentale, care preferă să reinvestească profitul pentru a se consolida, marile companii româneşti profitabile îşi recompensează acţionarii.

În plus, avantajul bursei e că oferă posibilităţi de investiţii variate. "Un om simplu n-o să investească niciodată în imobiliare, pentru că n-o să adune 60.000 de euro pentru un apartament pe care să-l dea în chirie. La bursă există, însă, posibilitatea fracţionării. Nu ai 50.000 lei să cumperi o acţiune la o mare companie? Cumperi fracţionat, doar un procent din acţiune, şi ţi-ai plasat banii", zice Adrian.

Fondul de rezervă

Alin Dobai, IT-ist OradeaAbsolvent de filosofie trecut în lumea IT, Alin Dobai (foto), pe care orădenii îl ştiu de la protestele anti-PSD din 2017-2018, investeşte în acţiuni din 2009. "Acum mi-e ciudă că n-am început mai repede", spune el.

Cu un portofoliu bogat de acţiuni pe BVB, bărbatul le recomandă tinerilor să economisească 10% lunar. "Dacă poţi trăi din salariu, poţi trăi şi cu 90% din el. După ce ai adunat o sumă care îţi asigură 6 luni de independenţă financiară, ca să treci peste perioadele când eşti bolnav sau între două joburi, poţi investi banii economisiţi la bursă".

Fondul de rezervă îi dă viitorului acţionar siguranţă şi îl va feri să vândă acţiuni în pierdere într-un moment, altfel normal, în care bursa este pe scădere, pentru a face rost de lichidităţi. "Protejează-ţi acţiunile, pentru că ele vor fi pensia ta la bătrâneţe!", spune Alin.

Alegeţi firmele mari!

Pentru a intra pe bursă, viitorul acţionar trebuie să apeleze la serviciile unuia din cei 23 brokeri autorizaţi, majoritatea divizii ale unor bănci. "Îţi poţi alege brokerul de pe site-ul BVB fără să ieşi din casă, cu cartea de identitate, un selfie şi contul bancar. După ce completezi un chestionar şi depui minim 3.000 lei, poţi începe să faci tranzacţii", spune Alin.

IT-istul le recomandă începătorilor să investească constant în companii mari. "Dacă cumperi periodic, atât în perioada de scădere, cât şi de creştere, poţi atinge un randament de 15% - 20% sau chiar mai mult pe an. Nimeni nu-ţi dă o astfel de dobândă".

Investitorii se pot ajuta de sfaturile brokerului, dar la fel de bine pot consulta site-ul BVB sau publicaţiile de profil. "Ca un pont: companiile din energie, ca Nuclearelectrica, Transgaz sau Conpet, sunt cele mai sigure şi dau cele mai mari dividende din lume. Acum doi ani, Romgaz, de exemplu, a plătit dividende de 12%", povesteşte Alin.

Acţiunile acestora mai au avantajul că sunt uşor de tranzacţionat. "Dacă ai investit în Banca Transilvania, Transgaz sau Fondul Proprietatea, oricând găseşti cumpărător. Dacă alegi o firmă mai mică, atunci când vrei să vinzi s-ar putea să nu ai cumpărător şi să scazi preţul", spune bărbatul.

Cadou în acţiuni

Constantin Bungău, rectorul Universităţii din OradeaAlegerile bune presupun documentări temeinice. "Chiar dacă te consulţi cu brokerul, până la urmă tu decizi, aşa că mai bine studiezi analizele, graficele şi tabelele pe site-ul bursei sau din presa de specialitate", spune rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău (foto).

Profesorul face plasamente la bursă de 10 ani şi spune că numai anul trecut a ieşit în câştig cu peste 100.000 lei. "Important e să nu te grăbeşti. Poate că anul trecut au căzut acţiunile Lufthansa, pentru că pandemia a sistat zborurile, dar într-un an sau doi o să-şi revină. Guvernele vor susţine întotdeauna companiile mari, strategice".

Bungău afirmă că, dată fiind creşterea economică, indiferent de scăderea valorii acţiunilor într-un an anume, acţionarul răbdător iese întotdeauna în câştig. "Am avut perioade în care unele acţiuni au fost pe minus, dar a urmat o perioadă de creştere şi am ieşit pe plus. Dacă vinzi pe scădere, sigur pierzi, dar dacă aştepţi, poate 10 ani, câştigi. După criza din 2008, cei care au avut răbdare au ieşit pe plus", zice universitarul.

Rectorul este atât de convins de viabilitatea acestei modalităţi de economisire încât şi-a învăţat şi copiii să îi urmeze exemplul. "Astfel de competenţe se deprind practic. La majorat le-am dat celor doi copii un capital de 10.000 euro pe mână, să înveţe, şi niciunul nu a pierdut", spune Bungău. Bineînţeles, la fel ca majoritatea acţionarilor serioşi, nu au câştigat peste noapte şi nici de 8 ori mai mult, ca la Caritas, dar oricum au strâns peste ce ar fi reuşit din aur, dobânzi bancare sau plasamente imobiliare...


PIAŢA DE ACŢIUNI
"Bursa e o garanţie"

Potrivit propriului site, rolul principal al Bursei de Valori Bucureşti este de a facilita fluxul de bani dintre investitorii care dispun de lichidităţi şi companiile care au nevoie de capital pentru dezvoltare. Practic, în schimbul banilor, cumpărătorii deţin o parte din firmă. BVB oferă variante de finanţare atât companiilor mari, pe Piaţa Principală, cât şi firmelor start-up şi IMM-urilor, prin piaţa AeRO (Alternative exchange in Romania).

"Listarea unei companii la bursă îţi dă o garanţie. Toate informaţiile sunt transparente: dacă are procese, cât e dauna dacă pierde, cui datorează bani, tot. Cine nu doreşte să facă cunoscute aceste informaţii nu se poate lista", explică rectorul Constantin Bungău.

Investitorii deja experimentaţi îşi pot accelera ritmul tranzacţiilor devenind jucători care câştigă în plus din diferenţa de preţ dintre achiziţie şi vânzare sau fac investiţii pe bursele din străinătate, care funcţionează pe aceleaşi principii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Sunt si altii, dar tac si isi vad de treaba lor
De ce trebuie sa iesi in fata sa te lauzi? Adică ce e de laudat? Oricine poate investi si cine are bani de bagat in bursa sau crypto de obicei isi ia un consultant sa faca cercetarile pe piata actionilor/crypto. Ca te joci cu sume de 100 de euro, e o baba oarba. Cand te joci cu banii de pe un apartament deja se schimba kalimera. Dar cati declara castigurile reale sa fie impozitate? ANAFu, citesti? Ca mie mi s-a cerut sa devlar autoritatea fiscala de care tin dupa tranzactii cu bitcoini.
Postat 02 Iunie 2021, 11:45 de poiu
@richard
pai asta vroiam sa arat si eu ... ca la 100 euro pe luna investiti cu un randament de 10% (fara a lua in calcul impozitele) nu ajungi la 1 mil de euro
Postat 02 Iunie 2021, 11:37 de napoleon
pana una alta
pentru cine bursa e prea multa bataie de cap pentru identificat companii, sunt si fonduri de investitii, nationale si internationale. Da, au un comision de administrare, dar banii pe termen lung care stau in banca pentru mai mult de 5-10 ani, ar fi mai bine investiti. E de datoria fiecaruia sa investeasca pentru batranete, ca nu e intelept sa te bazezi ca sistemul public de pensii va mai face fata...
Postat 02 Iunie 2021, 10:46 de unu
"investeşte 100 euro lunar, în 30 de ani un acţionar poate aduna din dobândă la dobândă 1 milion euro"
Mai degraba daca investeste 300 eur lunar si si atunci, mai si alege niste investitii care ii dau 12% anual. Altfel, trebuie sa gaseasca investitii care sa ii aduca 17% pe an, timp de 30 de ani. Ma bucura atentia acordata pietei de capital, felicitari pentru idee, dar si eu investesc la burse de peste 15 ani asa ca inca ar fi multe detalii de corectat: poti sa faci 100.000 lei intr-un an si la salar de rector de zeci de ani, tu sa fi investit 1 milion asa ca ai facut doar 10%; firmele mari sunt mai sigure decat altele mici, cu siguranta, dar nu sunt infailibile (Parmalat, GM au falimentat si multe altele au pierdut peste 80% din valoare); nu e garantat castigul 100% nici pe termen peste 10 ani macar pe piete emergente (BET-FI in 2008 era la 100.000, acum e la 48.000), Palladi are un prieten increzut si nepriceput care si-a amanetat casa ca sa bage banii la loto - omul acela nu e investitor si nici bun sfatuitor (in afara de nu fa ca el). Apoi, in ultimele 12 luni bursa a evoluat bine, din cauza ca ne uitam la fereastra de recuperare dupa lockdown in pandemie, in perioada asta si eu am facut +80% in medie, dar asta e recuperarea de dupa o scadere de 30%, as ca ar terbui sa compari cu nivelul din decembrie 2019, nu e castigul chiar asa ca o fabrica de bani. Bursa nu e instrument de economisire, ci de investitie. Trebuie sa ai bani albi pentru zile negre, pusi de-o parte in caz de somaj, boala, separat, inainte de a-ti investi si ultimul leu de pita. In plus, tot in sistemul bancar or la ciorap trebuie sa iti economisesti si banii adunati pentru cumparaturi majore pe termen de 1-2 ani (mobila, masina, etc), daca nu vrei sa amani in caz de urgenta schimbatul masinii/mobilei, din cauza unei corectii care ti-a facut un minus de 10%. Se mai intampla si sa poti face 15% in lei, dar cu inflatie de 5% pe leu, e mai degraba 10% in euro.
Postat 02 Iunie 2021, 10:32 de unu
pilonul 2 de pensie
fondurile de investitie de la pilonul 2 de pensie au investit 20 % din capital in actiuni la bursa de la bucuresti . Aceste fonduri detin 25 % din Banca Transilvania . Concluzia = 7,5 milioane de romani sint indirect proprietari /actionari la una din cele mai mari banci . Deci nu mai injurati Banca Transilvania = sint sanse mari sa fiti proprietari/actionari la ea . Fondurile de pensie din Germania, Franta , Canada la rindul lor au investit cel putin 20-40 % la burse .
Postat 02 Iunie 2021, 09:21 de richard
s-a-ntâlnit hoțu cu prostu
Avem două profile tipice fenomenului în acest articol, pe dl Pallade un tip uscățiv și minion care mereu stie pe cineva care..., el este tipul priceput la orice însă fără rezultate și fără substanță în gândire cade mereu pe locul doi de unde dă sfaturi de succes pentru naivi și pe dl Barney un tip dolofan și minion care e parvenitul de pe locul întâi, el are 100.000 câștig pe an adică respectând socoteala din articol are cam 1.000.000 plasat pe bursă sau altfel spus ceva mărunțiș la veniturile lui de la UO. Concluzia e aceeași, banul la ban trage și păduchele la păduche, iar succesul unuia din cei doi aduce cu sine obezitate și hipertensiune arterială în vreme ce calicia celuilalt îi aduce frustrarea și ulcer pe bază nervoasă. Deci cum e mai bine?
Postat 02 Iunie 2021, 08:57 de decalog
@napoleon
Folosind link-ul dat de tine = se poate face 1 milion in 30 de ani cu 100 pe luna . Totul e sa ai 18.3 % randament anual timp de 30 de ani . Pentru ca aici e problema = cum faci 18,3 % pe an ? Indexul BET total return care include si dividendele a facut 18 % pe an din 2012 pina acum . Dar asa cum ai spus corect ar fi sa includem si peroada de criza din 2007 -2009 . Pe distanta cea mai linga posibila = un index bursier face cam 10 % pe an ( in euro sau USD nu in lei ) .Folosind link-ul dat de tine , la 10 % pe an , dupa 30 de ani vor fi cam 200.000 de euro ( nu un milion )
Postat 02 Iunie 2021, 08:57 de richard
o mare teapa, mai putin pentru brokeri care isi incaseaza comisionul
24 iulie 2007 BET 10.813 puncte 2 iulie 2021 BET 11.431 puncte e o afacere intr-adevar ... crestere de ~5% in 14 ani ... sau sa luam doar intervalele care ne convin si dau bine cifrele ? ati uitat de mentiunea ADVERTORIAL, desi mai bine s-ar potrivi eticheta de reclama manipulatoare.
Postat 02 Iunie 2021, 08:31 de napoleon
reclama falsa
"Dacă investeşte 100 euro lunar, în 30 de ani un acţionar poate aduna din dobândă la dobândă 1 milion euro" ... serios ???? te apuca rasul cand vezi fabulatiile unor asa-zisi investitori ... sunt curios cine o fi patronul firmei IT https://financer.com/ro/calculeaza/dobanda-compusa/
Postat 02 Iunie 2021, 08:20 de napoleon
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON