Aur, valută, depozite bancare sau proprietăţi imobiliare... Bihorenii, conservatori, îşi ţin rezervele palpabile şi la îndemână. Dar oare fac bine?
"Doar 2% din români cumpără acţiuni la bursă. Unii nu au bani să investească, alţii s-au speriat, au vândut în pierdere când acţiunile erau în scădere şi s-au retras. La bursă trebuie să ai răbdare şi să gândeşti pe termen lung: întotdeauna după ploaie vine soare!", spune rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, investitor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Profesorul ştie ce spune: în plină criză generată de pandemia Covid, a încheiat anul trecut cu un câştig de peste 100.000 lei!
O experienţă nefericită...
Obişnuiţi să ţină banii la saltea sau în proprietăţi, bihorenii evită investiţiile la bursă, ca fiind riscante. Perioada de tranziţie a fost una nefericită. Dacă la începutul anilor 2000 exista în fiecare cartier măcar un broker care tranzacţiona acţiuni, între timp aceştia au dispărut. "Eşecul a fost provocat din necunoaştere sau din interes chiar de brokeri, care au făcut ca majoritatea investitorilor să piardă banii", spune Dacian Palladi (foto).
La fel ca alţi colegi de breaslă, consultantul în afaceri nu recomandă nici acum bursa ca formă de capitalizare. "Mecanismul se bazează pe lăcomia oamenilor, nu doar săraci, ci şi bogaţi, care vor să facă bani repede. Ştiu o persoană care, acum ani de zile, a pierdut 30 de miliarde de lei vechi într-o singură tranzacţie", povesteşte Palladi. Azi, lucrurile nu mai sunt însă chiar atât de dramatice...
Un risc calculat
BIHOREANUL a găsit orădeni care au investit în firme listate la BVB, cea mai facilă românilor, şi chiar au câştigat. Investitorii la bursă sunt însă puţini şi discreţi, aşa că doar cei obişnuiţi cu expunerea publică acceptă să-şi decline identitatea. "Vreau să pot merge în mall fără se uite lumea după mine", spune Adrian, unul dintre ei.
Patron al unei firme de IT activă pe piaţa internaţională, investeşte la bursă din 2005. "Am studiat şi am văzut că bursa din România era într-o fază incipientă, că existau companii cu potenţial de creştere", spune bărbatul. Şi nu s-a înşelat. Portofoliul său de acţiuni i-a adus anul trecut un câştig de 15%, mult peste dobânzile bancare de 2-3% pe an şi mai mult decât dublu faţă de procentul de 6,5% cu cât s-au scumpit proprietăţile imobiliare.
"Cine spune că e mai riscant să investeşti în bursă decât într-un apartament nu ştie ce vorbeşte. La bursă sunt listate mii de companii. Dacă investeşti într-o firmă mare, ca Petrom, Electrica sau Transgaz, iar aceasta dă faliment, înseamnă că-i război şi nici apartamentul nu va mai valora nimic", spune antreprenorul.
Avantaje multiple
Adrian consideră bursa cel mai bun instrument de economisire. "Dacă investeşti cu grijă, poţi câştiga de două ori: o dată din creşterea valorii acţiunilor, pe care poate le-ai cumpărat cu 1.000 euro şi peste un an valorează 1.200 euro, iar a doua oară din dividendele de circa 7% plătite de marile companii la sfârşit de an. Dacă ai acţiuni de 10.000 euro, asta înseamnă 700 de euro viraţi în cont", spune IT-istul. Comparativ cu firmele occidentale, care preferă să reinvestească profitul pentru a se consolida, marile companii româneşti profitabile îşi recompensează acţionarii.
În plus, avantajul bursei e că oferă posibilităţi de investiţii variate. "Un om simplu n-o să investească niciodată în imobiliare, pentru că n-o să adune 60.000 de euro pentru un apartament pe care să-l dea în chirie. La bursă există, însă, posibilitatea fracţionării. Nu ai 50.000 lei să cumperi o acţiune la o mare companie? Cumperi fracţionat, doar un procent din acţiune, şi ţi-ai plasat banii", zice Adrian.
Fondul de rezervă
Absolvent de filosofie trecut în lumea IT, Alin Dobai (foto), pe care orădenii îl ştiu de la protestele anti-PSD din 2017-2018, investeşte în acţiuni din 2009. "Acum mi-e ciudă că n-am început mai repede", spune el.
Cu un portofoliu bogat de acţiuni pe BVB, bărbatul le recomandă tinerilor să economisească 10% lunar. "Dacă poţi trăi din salariu, poţi trăi şi cu 90% din el. După ce ai adunat o sumă care îţi asigură 6 luni de independenţă financiară, ca să treci peste perioadele când eşti bolnav sau între două joburi, poţi investi banii economisiţi la bursă".
Fondul de rezervă îi dă viitorului acţionar siguranţă şi îl va feri să vândă acţiuni în pierdere într-un moment, altfel normal, în care bursa este pe scădere, pentru a face rost de lichidităţi. "Protejează-ţi acţiunile, pentru că ele vor fi pensia ta la bătrâneţe!", spune Alin.
Alegeţi firmele mari!
Pentru a intra pe bursă, viitorul acţionar trebuie să apeleze la serviciile unuia din cei 23 brokeri autorizaţi, majoritatea divizii ale unor bănci. "Îţi poţi alege brokerul de pe site-ul BVB fără să ieşi din casă, cu cartea de identitate, un selfie şi contul bancar. După ce completezi un chestionar şi depui minim 3.000 lei, poţi începe să faci tranzacţii", spune Alin.
IT-istul le recomandă începătorilor să investească constant în companii mari. "Dacă cumperi periodic, atât în perioada de scădere, cât şi de creştere, poţi atinge un randament de 15% - 20% sau chiar mai mult pe an. Nimeni nu-ţi dă o astfel de dobândă".
Investitorii se pot ajuta de sfaturile brokerului, dar la fel de bine pot consulta site-ul BVB sau publicaţiile de profil. "Ca un pont: companiile din energie, ca Nuclearelectrica, Transgaz sau Conpet, sunt cele mai sigure şi dau cele mai mari dividende din lume. Acum doi ani, Romgaz, de exemplu, a plătit dividende de 12%", povesteşte Alin.
Acţiunile acestora mai au avantajul că sunt uşor de tranzacţionat. "Dacă ai investit în Banca Transilvania, Transgaz sau Fondul Proprietatea, oricând găseşti cumpărător. Dacă alegi o firmă mai mică, atunci când vrei să vinzi s-ar putea să nu ai cumpărător şi să scazi preţul", spune bărbatul.
Cadou în acţiuni
Alegerile bune presupun documentări temeinice. "Chiar dacă te consulţi cu brokerul, până la urmă tu decizi, aşa că mai bine studiezi analizele, graficele şi tabelele pe site-ul bursei sau din presa de specialitate", spune rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău (foto).
Profesorul face plasamente la bursă de 10 ani şi spune că numai anul trecut a ieşit în câştig cu peste 100.000 lei. "Important e să nu te grăbeşti. Poate că anul trecut au căzut acţiunile Lufthansa, pentru că pandemia a sistat zborurile, dar într-un an sau doi o să-şi revină. Guvernele vor susţine întotdeauna companiile mari, strategice".
Bungău afirmă că, dată fiind creşterea economică, indiferent de scăderea valorii acţiunilor într-un an anume, acţionarul răbdător iese întotdeauna în câştig. "Am avut perioade în care unele acţiuni au fost pe minus, dar a urmat o perioadă de creştere şi am ieşit pe plus. Dacă vinzi pe scădere, sigur pierzi, dar dacă aştepţi, poate 10 ani, câştigi. După criza din 2008, cei care au avut răbdare au ieşit pe plus", zice universitarul.
Rectorul este atât de convins de viabilitatea acestei modalităţi de economisire încât şi-a învăţat şi copiii să îi urmeze exemplul. "Astfel de competenţe se deprind practic. La majorat le-am dat celor doi copii un capital de 10.000 euro pe mână, să înveţe, şi niciunul nu a pierdut", spune Bungău. Bineînţeles, la fel ca majoritatea acţionarilor serioşi, nu au câştigat peste noapte şi nici de 8 ori mai mult, ca la Caritas, dar oricum au strâns peste ce ar fi reuşit din aur, dobânzi bancare sau plasamente imobiliare...
PIAŢA DE ACŢIUNI
"Bursa e o garanţie"
Potrivit propriului site, rolul principal al Bursei de Valori Bucureşti este de a facilita fluxul de bani dintre investitorii care dispun de lichidităţi şi companiile care au nevoie de capital pentru dezvoltare. Practic, în schimbul banilor, cumpărătorii deţin o parte din firmă. BVB oferă variante de finanţare atât companiilor mari, pe Piaţa Principală, cât şi firmelor start-up şi IMM-urilor, prin piaţa AeRO (Alternative exchange in Romania).
"Listarea unei companii la bursă îţi dă o garanţie. Toate informaţiile sunt transparente: dacă are procese, cât e dauna dacă pierde, cui datorează bani, tot. Cine nu doreşte să facă cunoscute aceste informaţii nu se poate lista", explică rectorul Constantin Bungău.
Investitorii deja experimentaţi îşi pot accelera ritmul tranzacţiilor devenind jucători care câştigă în plus din diferenţa de preţ dintre achiziţie şi vânzare sau fac investiţii pe bursele din străinătate, care funcţionează pe aceleaşi principii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.